14.2.08

Καρκίνος και σύγχρονος τρόπος ζωής


industrial wastes
Originally uploaded by satel444
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής υπάρχει πλήθος ουσιών που χρησιμοποιούνται καθημερινά και θεωρούνται καρκινογόνες. Πολλές από αυτές στη μορφή που βρίσκονται είναι ακίνδυνες αλλά μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες όταν μεταβολιστούν στον οργανισμό(πχ στο συκώτι). Αυτό, το θέμα του μεταβολισμού είναι ένας από τους λόγους που κάποιοι είναι πιο ανθεκτικοί και κάποιοι πιο ευάλωτοι σε διάφορες μορφές καρκίνου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο σύγχρονο κόσμο ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται επίθεση από παντού όσον αφορά χημικές, τοξικές ουσίες. Έτσι ενώ έχουμε καταπολεμήσει βασικά θέματα υγιεινής με τα αποχετευτικά συστήματα, τα απολυμαντικά, έχουν προκύψει ένα σωρό άλλα προβλήματα που έχουν σχέση βασικά με τον τρόπο ζωής μας. Βέβαια για τον καρκίνο υπάρχει και η προδιάθεση. 5-10% των καρκίνων οφείλεται στην κληρονομικότητα. Βασικά δεν κληρονομείται ο καρκίνος αλλά το "ανώμαλο γονίδιο" που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Ένα άτομο με υγιή γονίδια δέχεται κατά τη διάρκεια του μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό των κυττάρων του σε συγκεκριμένα σημεία συνήθως. Ένας αριθμός μεταλλάξεων μπορεί να κάνει το κύτταρο καρκινικό. Εδώ θα παραθέσω ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα ομορφιάς, σε καλλυντικά, σε καθαριστικά. Ορισμένες από αυτές είναι καρκινογόνες, άλλες είναι τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα:
DEA, MEA, TEA(θεωρείται καρκινογόνη)
Petrolatum
Imidazolidinyl urea and DMDM hydantoin(προκαλεί αλλεργίες, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο)
Alcohol, or isopropyl(μπορεί να προκαλέσει ναυτίες, κατάθλιψη)
Sodium lauryl sulphate (SLS) (πλήθος βλαβερών συνεπειών για τον οργανισμό, αν συνδυαστεί με άλλες ουσίες όπως νιτροζαμίνες μπορεί να γίνει καρκινογόνος)
PVP/VA copolymer
Padimate-O
Methyl, propyl, butyl and ethyl paraben(τοξικά, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις)
Synthetic colours(ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ)
Talc(ένα γνωστό καρκινογόνο που βρίσκεται σε σκόνες προσώπου, σώματος, βρεφικές)
Fragrance-petroleum based(ναυτίες, αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com με πληροφορίες από American Cancer Society, διαδίκτυο γενικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...