19.9.08

Σημαντική αύξηση στα ξένα φυτά (είδη-εισβολείς) παρατηρήθηκε στην Ευρώπη

Ο αριθμός των φυτικών ειδών-εισβολέων έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτό είναι το εύρημα μιας μελέτης από Ευρωπαίους επιστήμονες που αξιολόγησαν τα δεδομένα από 48 ευρωπαϊκές χώρες και περιοχές.

Ένα σύνολο 5789 φυτικών ειδών ταξινομήθηκαν ως ξένα(είδη-εισβολείς). Από αυτά, τα 2843 κατάγονται από περιοχές έξω της Ευρώπης, σύμφωνα με τους ερευνητές και τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό Preslia. Σε αντίθεση, το 1980 μόνο 1568 ξένα φυτικά είδη καταγράφηκαν. Από αυτά τα 580 προέρχονταν έξω από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου έξι νέα είδη φτάνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο. Αυτές οι νέες πληροφορίες για τα είδη-εισβολείς βρίσκουν εφαρμογή στην ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης και εργαλείων εκτίμησης κινδύνου ώστε να προστατευτεί η βιοποικιλότητα σε όλη την Ευρώπη. Νέα είδη που πρόκειται να φέρουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στα οικοσυστήματα π.χ λόγω του συναγωνισμού με ενδημικά φυτά, θεωρούνται σαν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιοποικιλότητα.

Οι υψηλότεροι αριθμοί των ξένων φυτικών ειδών καταγράφηκαν στο Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν τους μεγαλύτερους αριθμούς προσαρμοσμένων στο φυσικό περιβάλλον εισβολέων, δηλαδή νέων φυτικών ειδών που ήταν ικανά να εγκαταστήσουν σταθερούς πληθυσμούς. Ανάμεσα στα πιο διαδεδομένα από τα νέα φυτικά είδη είναι η καναδέζικη κόνιζα(Conyza canadensis), η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ(Helianthus tuberosus) και η ψευδοακακία( black locust, Robinia pseudoacacia), από τα οποία όλα προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική.

Περισσότερο από τα 3/4 όλων των νέων φυτικών ειδών έχουν μεταφερθεί στην Ευρώπη χωρίς πρόθεση.

Όχι μόνο μπορούν τα νέα φυτικά είδη να απειλήσουν την ενδημική χλωρίδα αλλά μπορεί να υπάρχει επίσης και οικονομικό κόστος, όπως στην περίπτωση της κοινής αμβροσίας για παράδειγμα. Η αμβροσία κατάγεται από τη Βόρεια Αμερική και έχει ήδη εξαπλωθεί σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης. Η γύρη της αποτελεί ένα από τα πιο επιθετικά αλλεργιογόνα. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τη Γερμανία τοποθετούν τα ετήσια οικονομικά κόστη που σχετίζονται με τρία από τα 470 πιο διαδεδομένα νεόφυτα σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.

Σαν τμήμα του προγράμματος της ευρωπαϊκής ένωσης DAISIE (Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe), όλα τα γνωστά είδη-εισβολείς σε χώρες της Ευρώπης καταγράφηκαν για πρώτη φορά. Πληροφορίες για την οικολογία και την εξάπλωση των ξένων φυτών και ζώων συλλέχτηκαν και έγιναν διαθέσιμες για τους ενδιαφερόμενους online στη σελίδα του προγράμματος((http://www.europe-aliens.org/). Ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμοί από 15 χώρες έλαβαν μέρος στο εγχείρημα.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Helmholtz Association of German Research Centres (2008, September 18). Significant Increase In Alien Plants In Europe Observed. ScienceDaily. Retrieved September 19, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/09/080917145409.htm

Journal Reference:
Lambdon, P, Py%u0161ek, P., Basnou, C., Arianoutsou, M., Ess, F., Hejda, M., Jaro%u0161ík, V., Pergl, J., Winter, M., Anastasiu, P., Andriopoulos, P., Bazos, I., Brundu, G., Celesti-Grapow, L., Chassot, P., Delipetrou, P., Josefsson, M., Kark, S., Klotz, S., Kokkoris, Y., Kühn, I., Marchante, H., Perglová, I., Pino, J., Vilà, M., Zikos, A., Roy, D., Hulme, P. Alien flora of Europe: species diversity, temporal trends, geographical patterns and research needs. Preslia, 2008; 80: 101-149

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τεράστιο θέμα. Σαν απλός παρατηρητής καταγράφω την ολοένα αυξανόμενη δενδροφύτευση δρόμων, πάρκων, κήπων, μέ δέντρα και φυτά που, εγώ τουλάχιστον, δεν έχω ξανασυναντήσει. Δεν είμαι σε θέση βέβαια να αξιολογήσω τα θετικά ή τα αρνητικά ενός τέτοιου εγχειρήματος ούτε και τη σκοπιμότητά του. Δεν έχουμε δηλαδή στην Ελλάδα δέντρα και φυτά που αξίζει τον κόπο να φυτευτούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους; Είναι πιο ανθεκτικά τα ξένα φυτά; Προσφέρουν κάτι περισσότερο; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να εξαπλωθούν; Και φυσικά πρέπει να ληφθεί σοβαρά η αλλεργιογόνος δράση της γύρης τους, αφού δεν είναι συνηθισμένος ο οργανισμός μας στις επιδράσεις της. Ήδη παρατηρείται μια διαρκώς αυξανόμενη τάση σε αλλεργικά κρούσματα, τόσο ρινικά και οφθαλμολογικά όσο και δερματολογικά. Θα παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άποψη του Ιατρικού Συλλόγου, του υπουργείου Υγείας αλλά και του υπουργείου Γεωργίας γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα...
Πολύ καλό θέμα και μπράβο που το έφερες στην επιφάνεια. Θα ενδιαφέρει και τον Τύπο φαντάζομαι...

AndreasVr είπε...

Blogoulis: πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου. Πέρα από τη σκόπιμη δενδροφύτευση που γίνεται για κυρίως για αισθητικούς λόγους, η βάση του προβλήματος των ξένων φυτών είναι η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών. Ο βασικός λόγος δηλαδή που υπάρχει αυτή η ανακατανομή σε όλη τη χλωρίδα του πλανήτη είναι οι διαφορετικές θερμοκρασίες που έχουν αρχίσει να επικρατούν. Αν και τα φυτά δεν έχουν πόδια όπως τα ζώα, παρόλα αυτά έχουν τόσους μηχανισμούς για να προσαρμοστούν σε διάφορα περιβάλλοντα. Οι συνέπειες από αυτήν την ανακατανομή θα είναι πολλές και σίγουρα θα αφορούν και την υγεία. Έχω ακούσει από πολλούς να λένε ότι η ιατρική ειδικότητα του μέλλοντος θα είναι η αλλεργιολογία! Δε θέλω να γίνομαι κουραστικός αλλά πιστεύω ότι η βάση όλων αυτών είναι η αύξηση της θερμοκρασίας και τα πάντα, από τα μέτρα των κυβερνήσεων μέχρι τον τρόπο ζωής μας πρέπει να κινηθούν γύρω από αυτό το θέμα.

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...