29.2.08

Αυτοκίνητα παντού


Pedestrian's comfortable living
Originally uploaded by satel444
Κάθε πρωί, οι δρόμοι είναι γεμάτοι από αυτοκίνητα και τις περισσότερες φορές υπάρχει μέσα μόνο ένα άτομο: ο οδηγός. Τους τελευταίους μήνες υπήρχαν παράπονα εδώ στη Θεσσαλονίκη, ότι τα αστικά λεωφορεία δεν περνούσαν συχνά και ότι η κατάσταση μέσα σ'αυτά ήταν ασφυκτική. Πράγματι είχαν αποσύρει τα παλιά λεωφορεία και τώρα μετά από τα παράπονα τα δρομολόγια αυξήθηκαν και πάλι. Πολλά λεωφορεία έχουν σχετικά λίγο κόσμο, τώρα. Προφασιζόμενοι την κατάσταση των αστικών λεωφορείων όλοι αυτοί που έπαιρναν και παίρνουν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στο κέντρο της πόλης, συνεχίζουν να τον παίρνουν ακόμα και όταν τα αστικά λεωφορεία είναι άδεια. Συνεχίζουν να το παίρνουν ενώ η στάση του λεωφορείου βρίσκεται μπροστά από το σπίτι τους και ενώ η δουλειά τους βρίσκεται δίπλα από μια άλλη στάση της ίδιας γραμμής λεωφορείου. Και δε διστάζουν με θράσος να ψάχνουν για παρκάρισμα μακριά από τη δουλειά τους! Ναι όντως είναι λίγο άρρωστο. Και αυτό που λέω δεν είναι απόρροια της φαντασίας μου: υπάρχει αλήθεια, και δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό. Θα έρθει το μετρό, και σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αλλά αν το δούμε συλλογικότερα δε φτάνει μόνο να μας αλλάζουν τα μέσα, να μας τα δίνουν όλα στο πιάτο, να μας οδηγούν στο καλύτερο. Πρέπει να το βρίσκουμε μόνοι μας, πρέπει μόνοι μας να δίνουμε το δρόμο στον εαυτό μας με αλλαγή της νοοτροπίας μας. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

28.2.08

Η εγκυκλοπαίδεια της ζωής


Η εγκυκλοπαίδεια της ζωής είναι μια προσπάθεια για συγκέντρωση και καταγραφή πληροφορίων για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που έχουν περιγραφεί. Οι πληροφορίες αυτές θα βρίσκονται στο δικτυακό τόπο http://www.eol.org. Χάρη στο διαδίκτυο σήμερα υπάρχει δυνατότητα για καταγραφή των 1.8 εκατομμυρίων ειδών που είναι γνωστά. Το όλο πρόγραμμα που οργανώνεται από επιστήμονες θα περιλαμβάνει περιγραφές ειδών, εικόνες, χάρτες, βίντεο, ήχους, συνδέσεις για γονιδιώματα και επιστημονικές δημοσιεύσεις. Την Τρίτη δημοσιεύτηκαν για το κοινό 30.000 μη ολοκληρωμένες σελίδες ειδών. Αρχικά η εγκυκλοπαίδεια θα περιλαμβάνει τα ζώα, τα φυτά και τους μυκήτες και αργότερα θα συμπεριληφθούν τα είδη που έχουν εκλείψει και τα μικρόβια. Στις 26 Φεβρουαρίου που παρουσιάστηκαν οι σελίδες το σύστημα κατέρρευσε προσωρινά λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών. Κάθε ερασιτέχνης θα μπορεί να δίνει πληροφορίες οι οποίες όμως θα επιμελούνται από ειδικούς επιστήμονες. Οι επισκέπτες θα μπορούν να αναζητούν πληροφορίες ανάλογα με το σκοπό και την ιδιότητά τους, πχ μαθητές, ερευνητές βιολογίας και ανάλογα θα προσαρμόζεται και η σελίδα.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

27.2.08

Το πρώτο παγκόσμιο φυλάκιο σπόρων εγκαινιάστηκε στην Αρκτική


Μετά από πολλά χρόνια σχεδιασμού και ανασκαφών, ο κόσμος έχει στη διάθεσή του τον πρώτο ασφαλή "καταψύκτη" που πρόκειται να χρησιμεύσει σαν αποθηκευτικός χώρος για εκατοντάδες χιλιάδες είδη σπόρων από όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες του κόσμου. Η υπόγεια αυτή εγκατάσταση δημιουργήθηκε σε μια παγωμένη πλευρά ενός βουνού στα νησιά Svalbard της Νορβηγίας, στην Αρκτική. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας η εγκατάσταση αυτή θα είναι η Κιβωτός του Νώε που θα μπορεί να εξασφαλίσει την βιολογική ποικιλότητα για πάντα. Με ισχυρό κλιματισμό η θερμοκρασία διατηρείται στους -18 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία στην οποία οι σπόροι μπορούν να επιζήσουν μέχρι και μια χιλιετία. Το παγκόσμιο φυλάκιο σπόρων μπορεί να επιζήσει από κάθε είδους καταστροφή όπως για παράδειγμα από μια πυρηνική έκρηξη σε μια κοντινή περιοχή. Επίσης όσο και αν ανέβει η στάθμη των νερών το φυλάκιο θα μένει πάνω από αυτήν. Οι σπόροι θα αποθηκεύονται σε τρεις θαλάμους από τσιμέντο που θα βρίσκονται στο τέλος μια σήραγγας 120 μέτρων.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com με πληροφορίες από New York Times, enn.com

24.2.08

Κλιματική αλλαγή και μέλλον της Ελλάδας


the path
Originally uploaded by satel444
"Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ξηρασίες, υψηλότερες θερμοκρασίες, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει και η ερημοποίηση θα καταστρέψει τη γεωργία και θα μειώσει τον τουρισμό" δήλωσε στο Reuters την παρασκευή ο επίτροπος της ευρωπαϊκής ένωσης για το περιβάλλον, Σταύρος Δήμας. Περιοχές σε παράκτιες πόλεις όπως το Μεσολλόγι και η Θεσσαλονίκη πιθανότατα θα βρεθούν κάτω από το νερό.
Ο Δήμας είπε ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία γύρω από τη Μεσόγειο έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό κελσίου σε αντίθεση με τους 0,74 βαθμούς παγκοσμίως. Δεν ανέφερε όμως με περίοδο γίνεται η σύγκριση. Οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί κατά 30% από τα μέσα του της δεκατίας του 70. Ο Ιανουάριος του 2007 ήταν ο θερμότερος εδώ και μισό αιώνα ενώ ο τελευταίος Ιούνιος ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί, λένε οι επιστήμονες. Ο Δήμας είπε επίσης ότι οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την ελληνική χλωρίδα κι πανίδα. Τα μεταναστευτικά πουλιά πετάνε βορειότερα ενώ έχουν εμφανιστεί και "ξένες" ασθένειες και ιοί. Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών θα αυξήσει την ποσότητα του μονοξειδίου του άνθρακα που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία και στον τουρισμό. "Η ευρωπαϊκή ένωση έχει υιοθετήσει μέτρα για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται και δίνουν το μήνυμα για ισχυρή δραση απέναντι στις κλιματικές αλλαγές. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο του Κιότο, να αυξήσει σημαντικά τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, να αυξήσει τις επενδύσεις σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και να περιλαμβάνει μέτρα κλιματικής αλλαγής σε κάθε κανόνα της. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και χρειάζεται μια παγκόσμια λύση".
πηγή: Reuters
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

22.2.08

Βιοδείκτες: Άγρυπνοι ανιχνευτές των αλλαγών του περιβάλλοντος


Οι βιοδείκτες είναι οργανισμοί όπως λειχήνες, πουλιά και βακτήρια που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή της υγείας του περιβάλλοντος. Οι οργανισμοί εποπτεύονται για αλλαγές που ίσως υποδηλώνουν πρόβλημα με το οικοσύστημά τους. Οι αλλαγές μπορούν να αφορούν τη βιοχημεία, τη φυσιολογία, τη γενετική, τη συμπεριφορά κτλ. Κάθε οργανισμός έχει την ιδιότητα να καταγράφει την υγεία του περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Οι βιοδείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνεύσουν την παρουσία ρύπανσης και την επίδρασή της στο συγκεκριμένο οικοσύστημα, μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στο οικοσύστημα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο ουσιών όπως το νερό για την παρουσία άλλων, μολυντικών ουσιών. Τα πλεονεκτήματα των βιοδεικτών σε σχέση με διάφορα όργανα μέτρησης είναι αρχικά το πόσο οικονομικά και γρήγορα είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη μελέτη τους. Επίσης, οι βιοδείκτες έχουν κι ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα: είναι ζωντανοί. Κατά συνέπεια, μπορούν να καλύψουν ένα περιβάλλον ευρείας έκτασης καταγράφοντας το μέσα σε ένα φάσμα κλιματολογικών συνθηκών. Υπάρχει δηλαδή και ακρίβεια, μιας και οι βιοδείκτες μπορούν να καταγράψουν τοξικές ουσίες τις οποίες ένα σύγχρονο μηχάνημα καταγραφής να μην μπορεί να τις ανιχνεύσει.
Ζωικοί δείκτες
Μία αύξηση ή μείωση σε έναν ζωϊκό πληθυσμό μπορεί να δείχνει αλλαγές στο οικοσύστημα λόγω ρύπανσης. Επίσης η συγκέντρωση διαφόρων τοξικών ουσιών στους ιστούς ενός ζώου αντικατοπτρίζει το περιβάλλον στο οποίο ζει αυτός ο οργανισμός.
Φυτικοί δείκτες
Παρουσία ή απουσία ενός συγκεκριμένου φυτικού είδους ή βλάστησης μπορεί να δίνει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία του συγκεκριμένου οικοσυστήματος.
Μικροβιακοί δείκτες
Χρησιμοποιούνται ως δείκτες για την υγεία του υδάτινου και του εδαφικού περιβάλλοντος.
Μπορεί κάποιος εύκολα να πάρει δείγμα γιατί βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς. Κάτω από συνθήκες stress όπως πχ παρουσία καδμίου ορισμένοι μικροοργανισμοί παράγουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
πληροφορίες από: http://biobasics.gc.ca
Use of Native and Cultivated Plants as Bioindicators and Biomonitors of Pollution Damage-Weinstein LH, Laurence JA, Mandl RH, Wälti K

20.2.08

Οι πιο τρομακτικοί θηρευτές των ωκεανών, τείνουν προς εξαφάνιση

Οι καρχαρίες εξαφανίζονται από τους ωκεανούς του κόσμου. Ο αριθμός πολλών, μεγάλων καρχαριών έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό εξαιτίας των πτερυγίων τους και το κρέατος τους, της αιχμαλωσίας για λόγους αναψυχής.
Τώρα η παγκόσμια κατάσταση των καρχαριών έχει εκτιμηθεί από τη διεθνή ένωση διαχείρισης(IUCN) που είναι αναγνωρισμένη και αξιόπιστη πηγή, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα για την κατάσταση των ζώων και φυτών που βρίσκονται σε εξαφάνιση.
«Λόγω του συνεχούς και κυρίως του μη περιορισμένου ψαρέματος, οι καρχαρίες τείνουν να είναι τώρα είδος προς εξαφάνιση» εξηγεί η Τζούλια Μπάουμ, μέλος της ειδικευμένης ομάδας της IUCN για τους καρχαρίες η οποία μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βοστόνη για αυτό το θέμα.
Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για το πιο κοινό είδος σφυροκέφαλου(Sphyrna lewini) που το κεφάλι του μοιάζει εκτός από σφυρί και με νεφρά. Το είδος αυτό ζει κοντά στις ακτές και φέτος μπήκε στην κόκκινη λίστα της IUCN χαρακτηριζόμενο ως endangered λόγω των πτερυγίων του που χρησιμοποιούνται ευρέως στις εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως. Η Μπάουμ τόνισε ότι η το ψάρεμα καρχαριών είναι χωρίς όρους σε όλον τον κόσμο και ζητά άμεσα μέτρα όπως περιορισμός του ψαρέματος αλλά και μόνιμη απαγόρευση της τακτικής ‘finning’ κατά την οποία αφαιρούνται τα πτερύγια από τους καρχαρίες και μετά πετιούνται στη θάλασσα όπου πεθαίνουν με βασανιστικό τρόπο. Πολλά είδη καρχαριών έχουν εξαφανιστεί εώς και 50%, ενώ σε μεγάλα είδη της ακτής όπως ο Sphyrna lewini η μείωση φτάνει το 95%.(τρομακτικοί στον τίτλο εννοείται με την καλή έννοια, της φύσης)

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com με πληροφορίες από biologynews.net, διαδίκτυο.

14.2.08

Επιστήμονες βρίσκουν ηλιακό σύστημα σαν το δικό μας


Αστρονόμοι υποστηρίζουν πως έχουν βρει μια έκδοση-μινιατούρα του δικού μας ηλιακού συστήματος, 5.000 έτη φωτός μπροστά. Η δομή του συστήματος αυτού είναι ίδια με του δικού μας: τεράστιοι πλανήτες εξωτερικά που δίνουν χώρο σε άλλους μικρότερους πλανήτες, εσωτερικά. Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι το δικό μας ηλιακό σύστημα(η βασική δομή) είναι πιο κοινό στο σύμπαν απ'όσο νόμιζαν μέχρι σήμερα. <Μοιάζει με μοντέλο του ηλιακού μας συστήματος, άλλης κλίμακας> υποστηρίζει ο Scott Gaudi από το Ohio State University ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας από 69 επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους. Στο ηλιακό σύστημα που ανακάλυψαν βρήκαν ότι ο ένας μεγάλος πλανήτης έχει τα 2/3 της μάζας του Δία και ένας άλλος έχει το 90% της μάζας του Κρόνου. Οι δύο αυτοί πλανήτες γυρνούν σε τροχία γύρω από ένα κόκκινο άστρο μισής μάζας σε σχέση με τον Ήλιο, στις μισές αποστάσεις σε σχέση με το δικό μας ηλιακό σύστημα. Οι πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής στους συγκεκριμένους δύο πλανήτες είναι ανύπαρκτες μιας και σε σχέση με το δικό μας πλανήτη οι συνθήκες είναι πολύ εχθρικές. Πιο πιθανό θα ήταν να βρισκόταν πλανήτες κατάλληλοι για ανάπτυξη ζωής στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος.
πηγή: New York Times
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Καρκίνος και σύγχρονος τρόπος ζωής


industrial wastes
Originally uploaded by satel444
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής υπάρχει πλήθος ουσιών που χρησιμοποιούνται καθημερινά και θεωρούνται καρκινογόνες. Πολλές από αυτές στη μορφή που βρίσκονται είναι ακίνδυνες αλλά μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες όταν μεταβολιστούν στον οργανισμό(πχ στο συκώτι). Αυτό, το θέμα του μεταβολισμού είναι ένας από τους λόγους που κάποιοι είναι πιο ανθεκτικοί και κάποιοι πιο ευάλωτοι σε διάφορες μορφές καρκίνου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο σύγχρονο κόσμο ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται επίθεση από παντού όσον αφορά χημικές, τοξικές ουσίες. Έτσι ενώ έχουμε καταπολεμήσει βασικά θέματα υγιεινής με τα αποχετευτικά συστήματα, τα απολυμαντικά, έχουν προκύψει ένα σωρό άλλα προβλήματα που έχουν σχέση βασικά με τον τρόπο ζωής μας. Βέβαια για τον καρκίνο υπάρχει και η προδιάθεση. 5-10% των καρκίνων οφείλεται στην κληρονομικότητα. Βασικά δεν κληρονομείται ο καρκίνος αλλά το "ανώμαλο γονίδιο" που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Ένα άτομο με υγιή γονίδια δέχεται κατά τη διάρκεια του μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό των κυττάρων του σε συγκεκριμένα σημεία συνήθως. Ένας αριθμός μεταλλάξεων μπορεί να κάνει το κύτταρο καρκινικό. Εδώ θα παραθέσω ορισμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα ομορφιάς, σε καλλυντικά, σε καθαριστικά. Ορισμένες από αυτές είναι καρκινογόνες, άλλες είναι τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα:
DEA, MEA, TEA(θεωρείται καρκινογόνη)
Petrolatum
Imidazolidinyl urea and DMDM hydantoin(προκαλεί αλλεργίες, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο)
Alcohol, or isopropyl(μπορεί να προκαλέσει ναυτίες, κατάθλιψη)
Sodium lauryl sulphate (SLS) (πλήθος βλαβερών συνεπειών για τον οργανισμό, αν συνδυαστεί με άλλες ουσίες όπως νιτροζαμίνες μπορεί να γίνει καρκινογόνος)
PVP/VA copolymer
Padimate-O
Methyl, propyl, butyl and ethyl paraben(τοξικά, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις)
Synthetic colours(ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ)
Talc(ένα γνωστό καρκινογόνο που βρίσκεται σε σκόνες προσώπου, σώματος, βρεφικές)
Fragrance-petroleum based(ναυτίες, αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com με πληροφορίες από American Cancer Society, διαδίκτυο γενικά.

12.2.08

Canis Rufus, Red Wolves


Ο κόκκινος λύκος είναι ένα πολύ σπάνιο σαρκοφάγο ζώο που ενώ παλαιότερα αφθονούσε σε αρκετά μέρη της γης, σήμερα ο πληθυσμός τους φτάνει τα 249 άτομα, 200 από τους οποίους βρίσκονται στην αιχμαλωσία. Είναι συγγενικό είδος με τα κογιότ και τους γκρίζους λύκους και για αρκετό καιρό δεν τον ξεχώριζαν από αυτά τα δύο είδη. Ο ανθρώπινος φόβος στην εξοχή, οι καλλιέργειες, το κυνήγι βοήθησαν στο να φτάσουν στα πρόθυρα εξαφάνισης. Ο κόκκινος λύκος είναι αρκετά ντροπαλός και κυνηγάει μόνος. Τρέφεται με τρωκτικά, ρακούν, και λαγούς ενώ όταν κυνηγάει με παρέα μπορεί να σκοτώσει ακόμα και ελάφι.Σε αντίθεση με τον γκρίζο λύκο δεν έχει καμιά καταγραφή επίθεσης σε άνθρωπο και λέγεται ότι στο Μεξικανο-αμερικάνικο πόλεμο έτρωγε πτώματα στο πεδίο της μάχης. Αν ψάξει κανείς παλιά αμερικάνικα τραγούδια, γίνεται αναφορά στον κόκκινο λύκο.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

1.2.08

Η ρύπανση επιτίθεται στο σπέρμα


air pollution
Originally uploaded by satel444
H ρύπανση του αέρα δεν είναι καλή για την ανθρώπινη υγεία αλλά δεν υπάρχει αρκετή γνώση όσον αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της. Γι'αυτό ερευνητές από τον Καναδά και την Ολλανδία αποφάσισαν να συγκεντρώσουν γενετικές πληροφορίες σε ένα αστικό βιομηχανικό περιβάλλον κοιτώντας στο σπέρμα ποντικιών. Έτσι τοποθέτησαν κλουβιά κοντά σε καμινάδες βιομηχανίας(όπως στην εικόνα) καθώς και σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στην πόλη Χάμιλτον στο Οντάριο του Καναδά. Άλλα κλουβιά χρησιμοποιήθηκαν σαν μάρτυρας και ανέπνεεαν καθαρό αέρα. Μετά από δέκα εβδομάδες οι ερευνητές εξέτασαν τις δύο ομάδες. Τα εκτεθειμένα στη μόλυνση ποντίκια έιχαν 60% υψηλότερο ποσοστό μεταλλάξεων στο σπέρμα. Οι μεταλλάξεις εμφανίστηκαν σε ένα κομμάτι DNA ευάλωτο στις μεταλλάξεις. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις είναι γνωστές για το ότι επηρεάζουν τη γονιδιακή έκφραση και τη σταθερότητα του γονιδιώματος και μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη γενετική σύνθεση καθώς και ασθένειες. Από αυτήν την έρευνα δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στον άνθρωπο αλλά σίγουρα τα αποτελέσματα προσφέρουν μια πιο λεπτομερή εικόνα των επιπτώσεων της ρύπανσης στα γονίδιά μας.
πηγή: Scientific American

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...