29.9.08

Θέρμανση 4 βαθμών κελσίου: Καταστολή της φυτικής ανάπτυξης και μείωση της απορρόφησης άνθρακα από το έδαφος


Επιστήμονες δημοσιεύουν ευρήματα πάνω στις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της υπερθέρμανσης στην παραγωγικότητα των λιβαδιών και στον κύκλο του άνθρακα που λαμβάνει χώρα στα οικοσυστήματα. Αυτό που βρήκαν είναι ότι με θέρμανση 4 βαθμών κελσίου σε θερμοκήπιο στο Reno(μια πόλη στη Νεβάδα των ΗΠΑ), όχι μόνο καταστάληκε η ανάπτυξη των φυτών και μειώθηκε η απορρόφηση του άνθρακα από το έδαφος κατά τη διάρκεια του έτους κατά το οποίο η θερμοκρασία ήταν αυξημένη αλλά υπήρξε παρατεταμένη μείωση της φυτικής ανάπτυξης και της απορρόφησης του άνθρακα και κατά το επόμενο έτος στο οποίο οι συνθήκες ήταν φυσιολογικές.

Οι καθηγητές Yiqi Luo, Linda Wallace και Rebecca Sherry του τμήματος Βοτανικής και Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα συνέγραψαν μία δημοσίευση με άλλους συνεργάτες από διάφορα ιδρύματα της Αμερικής ώστε να καταγράψουν τα ευρήματά τους πάνω στις μακροπρόθεσμες επιδράσεις που έχει η ανώμαλη θερμοκρασία στην παραγωγικότητα των λιβαδιών και στον κύκλο του άνθρακα των οικοσυστημάτων.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, η ερευνητική ομάδα μετέφερε 12 μονόλιθους με χώμα, από τους οποίους ο καθένας ζύγιζε 12 τόνους, στο Ρενό της Νεβάδα και τους έβαλε στο θερμοκήπιο για τέσσερα χρόνια. Για ένα χρόνο οι μονόλιθοι εγκλιματίζονταν στο περιβάλλον ελέγχου. Έπειτα, έξι από τους δώδεκα μονόλιθους υπέστησαν σε συνθήκες αύξησης θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς κελσίου και οι υπόλοιποι παρέμειναν για δεύτερη χρονιά στο περιβάλλον ελέγχου με τις κανονικές συνθήκες της κεντρικής Οκλαχόμα. Τον τρίτο και τον τέταρτο χρόνο, τόσο οι μονόλιθοι ελέγχου όσο και οι άλλοι διατηρήθηκαν σε συνθήκες ελέγχου.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
University of Oklahoma (2008, September 29). Warming Of 4 Degrees Celsius Depressed Plant Growth And Reduced Land Carbon Absorption. ScienceDaily. Retrieved September 29, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/09/080924111401.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

27.9.08

Δελφίνια




  • Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά που συγγενεύουν με τις φάλαινες και τις φώκαινες.

  • Τα δελφίνια βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις ρηχότερες θάλασσες των ηπειρωτικών υφαλοκρηπίδων.

  • Είναι σαρκοφάγα και η διατροφή τους περιλαμβάνει ως επί το πλείστον ψάρια και καλαμάρια.

  • Θεωρούνται από τα πιο έξυπνα ζώα και η συχνά φιλική τους εμφάνιση καθώς και η φαινομενικά παιχνιδιάρικη συμπεριφορά τα καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή στους ανθρωπους.

  • Υπάρχουν περίπου σαράντα είδη δελφινιών κατανεμημένα σε δεκαεφτά γένη.

  • Η οικογένεια Delphinidae είναι η μεγαλύτερη στα Cetacea και σχετικά πρόσφατη: τα δελφίνια εξελίχτηκαν πριν από περίπου δέκα εκατομμύρια χρόνια.

Τις φωτογραφίες τις τράβηξα στο θαλάσσιο πάρκο γύρω από την Αλλόνησο.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

23.9.08

Οι εκπομπές αμμωνίας των θαλασσοπούλιων συνεισφέρουν στην ατμοσφαιρική οξύτητα

Οι εκπομπές αμμωνίας από τα θαλασσοπούλια έχουν αποδειχθεί να αποτελούν μια σημαντική πηγή αζώτου σε απομακρυσμένα παράκτια οικοσυστήματα, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο σε μεγάλη αύξηση των θρεπτικών(ευτροφισμό) και σε οξέωση των οικοσυστημάτων.

Ενώ οι περισσότερες εκπομπές αμμωνίας προέρχονται από τα εξημερωμένα ζώα όπως τα οικόσιτα πουλερικά και τα γουρούνια, τα θαλασσοπούλια είναι οι πιο σημαντικοί απελευθερωτές αμμωνίας στην ατμόσφαιρα, σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μια πρόσφατη μελέτη έχει δείξει πως οι εκπομπές μπορούν να διαφέρουν ανάμεσα σε είδη θαλασσοπούλιων, με μια υψηλότερη αναλογία αμμωνίας να προκύπτει σε πουλιά που φωλιάζουν σε γυμνά εδάφη, σε σύγκριση με πουλιά που φωλιάζουν σε λαγούμια.

Οι πληθυσμοί των θαλασσοπούλιων μεταβάλλονται συνεχώς, με μερικά είδη να αυξάνονται και άλλα να υπόκεινται σε δραματικές μειώσεις. Αυτό έχει μια σημαντική επίδραση στη μεσολαβούμενη από τα θαλασσοπούλια ροή θρεπτικών από τη θάλασσα στην ξηρά αλλά και στην ατμοσφαιρική οξέωση.

Ο κύριος συγγραφέας, Dr Trevor Blackall πιστεύει ότι «τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σε αυτή τη δημοσίευση θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν τις μεταβαλλόμενες συνεισφορές των θαλασσοπούλιων στις ατμοσφαιρικές εκπομπές αμμωνίας». Σύμφωνα με τον Dr Blackall, «τα ευρήματα θα βοηθήσουν την περαιτέρω κατανόηση των επιδράσεων που έχει η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή στη λειτουργία των οικοσυστημάτων».

Σύμφωνα με τον Chief Editor Peter Brimblecombe, αυτή η μελέτη είναι «εντυπωσιακή στο περιεχόμενο που αναφέρει ότι τα πτηνά εκκρίνουν ουρικό οξύ σε αντίθεση με τα θηλαστικά, όπου η εκκρινόμενη ουρία μετατρέπεται άμεσα σε αμμωνία. Η αμμωνία είναι το μόνο κύριο αλκαλικό αέριο στην ατμόσφαιρα και ασκεί σημαντική επιρροή στην οξύτητα της ατμόσφαιρας. Αυτή η δουλειά αποκαλύπτει μια εν δυνάμει μεγάλη βιολογική πηγή αμμωνίας».

«Τα αποτελέσματα πρέπει να ενδιαφέρουν όχι μόνο τους επιστήμονες, αλλά και το ευρύτερο κοινό, ιδιαίτερα άτομα με ορνιθολογικά ενδιαφέροντα», επισημαίνει η εκδότρια του Elsevier Friso Veenstra, «Και η κλιματική αλλαγή μας ανησυχεί όλους».

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από: Elsevier (2008, September 23). Seabird Ammonia Emissions Contribute To Atmospheric Acidity. ScienceDaily. Retrieved September 23, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/09/080923084535.htm

Journal Reference: Blackall et al. Temporal variation in atmospheric ammonia concentrations above seabird colonies. Atmospheric Environment, 2008; 42 (29): 6942 DOI: 10.1016/j.atmosenv.2008.04.059

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

19.9.08

Σημαντική αύξηση στα ξένα φυτά (είδη-εισβολείς) παρατηρήθηκε στην Ευρώπη

Ο αριθμός των φυτικών ειδών-εισβολέων έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτό είναι το εύρημα μιας μελέτης από Ευρωπαίους επιστήμονες που αξιολόγησαν τα δεδομένα από 48 ευρωπαϊκές χώρες και περιοχές.

Ένα σύνολο 5789 φυτικών ειδών ταξινομήθηκαν ως ξένα(είδη-εισβολείς). Από αυτά, τα 2843 κατάγονται από περιοχές έξω της Ευρώπης, σύμφωνα με τους ερευνητές και τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό Preslia. Σε αντίθεση, το 1980 μόνο 1568 ξένα φυτικά είδη καταγράφηκαν. Από αυτά τα 580 προέρχονταν έξω από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου έξι νέα είδη φτάνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο. Αυτές οι νέες πληροφορίες για τα είδη-εισβολείς βρίσκουν εφαρμογή στην ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης και εργαλείων εκτίμησης κινδύνου ώστε να προστατευτεί η βιοποικιλότητα σε όλη την Ευρώπη. Νέα είδη που πρόκειται να φέρουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στα οικοσυστήματα π.χ λόγω του συναγωνισμού με ενδημικά φυτά, θεωρούνται σαν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιοποικιλότητα.

Οι υψηλότεροι αριθμοί των ξένων φυτικών ειδών καταγράφηκαν στο Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν τους μεγαλύτερους αριθμούς προσαρμοσμένων στο φυσικό περιβάλλον εισβολέων, δηλαδή νέων φυτικών ειδών που ήταν ικανά να εγκαταστήσουν σταθερούς πληθυσμούς. Ανάμεσα στα πιο διαδεδομένα από τα νέα φυτικά είδη είναι η καναδέζικη κόνιζα(Conyza canadensis), η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ(Helianthus tuberosus) και η ψευδοακακία( black locust, Robinia pseudoacacia), από τα οποία όλα προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική.

Περισσότερο από τα 3/4 όλων των νέων φυτικών ειδών έχουν μεταφερθεί στην Ευρώπη χωρίς πρόθεση.

Όχι μόνο μπορούν τα νέα φυτικά είδη να απειλήσουν την ενδημική χλωρίδα αλλά μπορεί να υπάρχει επίσης και οικονομικό κόστος, όπως στην περίπτωση της κοινής αμβροσίας για παράδειγμα. Η αμβροσία κατάγεται από τη Βόρεια Αμερική και έχει ήδη εξαπλωθεί σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης. Η γύρη της αποτελεί ένα από τα πιο επιθετικά αλλεργιογόνα. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τη Γερμανία τοποθετούν τα ετήσια οικονομικά κόστη που σχετίζονται με τρία από τα 470 πιο διαδεδομένα νεόφυτα σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.

Σαν τμήμα του προγράμματος της ευρωπαϊκής ένωσης DAISIE (Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe), όλα τα γνωστά είδη-εισβολείς σε χώρες της Ευρώπης καταγράφηκαν για πρώτη φορά. Πληροφορίες για την οικολογία και την εξάπλωση των ξένων φυτών και ζώων συλλέχτηκαν και έγιναν διαθέσιμες για τους ενδιαφερόμενους online στη σελίδα του προγράμματος((http://www.europe-aliens.org/). Ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμοί από 15 χώρες έλαβαν μέρος στο εγχείρημα.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Helmholtz Association of German Research Centres (2008, September 18). Significant Increase In Alien Plants In Europe Observed. ScienceDaily. Retrieved September 19, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/09/080917145409.htm

Journal Reference:
Lambdon, P, Py%u0161ek, P., Basnou, C., Arianoutsou, M., Ess, F., Hejda, M., Jaro%u0161ík, V., Pergl, J., Winter, M., Anastasiu, P., Andriopoulos, P., Bazos, I., Brundu, G., Celesti-Grapow, L., Chassot, P., Delipetrou, P., Josefsson, M., Kark, S., Klotz, S., Kokkoris, Y., Kühn, I., Marchante, H., Perglová, I., Pino, J., Vilà, M., Zikos, A., Roy, D., Hulme, P. Alien flora of Europe: species diversity, temporal trends, geographical patterns and research needs. Preslia, 2008; 80: 101-149

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

12.9.08

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία πρόβατα συνεισφέρουν περισσότερο στην αύξηση του πληθυσμού όταν οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής


Οι πληθυσμοί των άγριων ζώων αντιμετωπίζουν την πρόκληση της επιβίωσης μέσα σε ένα κλίμα που αλλάζει. Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου και του πανεπιστημίου Claude Bernard της Λυόν έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο ένας πληθυσμός προβάτων σε ένα απομακρυσμένο νησί έξω από τη δυτική ακτή της Σκοτίας, ανταποκρίνεται σε δύο συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: τη διαφορετική διαθεσιμότητα της τροφής και τις απρόβλεπτες χειμερινές καταιγίδες.

Ο Dr Thomas Ezard, κύριος συγγραφέας της μελέτης, αποκάλυψε: “ Όταν οι καιροί είναι καλοί και η τροφή είναι άφθονη, τα μικρά αρνιά(τα αρνάκια :) ) συνεισφέρουν σχεδόν διπλάσια σε αλλαγές του μεγέθους του πληθυσμού σε σχέση με τις δύσκολες περιόδους”.


Η έρευνα προτείνει ότι η δυναμική των πληθυσμών επηρεάζεται όχι μόνο από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από την ικανότητα των ατόμων να ανταποκρίνονται σε αυτές.

Νέες μαθηματικές παρεμβάσεις μπόρεσαν να δείξουν πως η αλλαγή του περιβάλλοντος επιδρά στους πληθυσμούς, όπως για παράδειγμα στα πρόβατα.


Αυτό που υπολογίζεται είναι:

  1. πως οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τα άτομα των προβάτων

  2. πως αλλάζει ο καιρός από τον ένα χρόνο στον άλλο

Αν τα διαδοχικά χρόνια έχουν παρόμοιο καιρό, η δυναμική του πληθυσμού θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το αν οι συνθήκες του ενός χρόνου διαφέρουν πολύ από τις συνθήκες του επόμενου.


Ο καθηγητής Tim Coulson συμπέρανε: “Μία πλήρης κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικολογία των άγριων πληθυσμών απαιτεί τη σύνδεση των πληθυσμών με το περιβάλλον τους. Αυτό απαιτεί εφαρμογή καινοτόμων μαθηματικών μεθόδων, όπως χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την έρευνα”.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:

University of Chicago Press Journals (2008, September 11). Oldest Sheep Contribute Most To Population Growth When Climate Changes Making Conditions Harsh. ScienceDaily. Retrieved September 12, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/09/080905153847.htm


Και ένα τραγούδι του Bob Dylan που λατρεύω. Λέγεται things have changed.. Και μέσα στον κόσμο που ζούμε σήμερα όλα αλλάζουν.. Από την κοινωνία μέχρι το κλίμα:





A worried man with a worried mind
No one in front of me and nothing behind
There's a woman on my lap and she's drinking champagne
Got white skin, got assassin's eyes
I'm looking up into the sapphire tinted skies
I'm well dressed, waiting on the last train

Standing on the gallows with my head in a noose
Any minute now I'm expecting all hell to break loose

People are crazy and times are strange
I'm locked in tight, I'm out of range
I used to care, but things have changed

This place ain't doing me any good
I'm in the wrong town, I should be in Hollywood
Just for a second there I thought I saw something move
Gonna take dancing lessons do the jitterbug rag
Ain't no shortcuts, gonna dress in drag
Only a fool in here would think he's got anything to prove

Lot of water under the bridge, Lot of other stuff too
Don't get up gentlemen, I'm only passing through

People are crazy and times are strange
I'm locked in tight, I'm out of range
I used to care, but things have changed

I've been walking forty miles of bad road
If the bible is right, the world will explode
I've been trying to get as far away from myself as I can
Some things are too hot to touch
The human mind can only stand so much
You can't win with a losing hand

Feel like falling in love with the first woman I meet
Putting her in a wheel barrow and wheeling her down the street

People are crazy and times are strange
I'm locked in tight, I'm out of range
I used to care, but things have changed

I hurt easy, I just don't show it
You can hurt someone and not even know it
The next sixty seconds could be like an eternity
Gonna get low down, gonna fly high
All the truth in the world adds up to one big lie
I'm in love with a woman who don't even appeal to me

Mr. Jinx and Miss Lucy, they jumped in the lake
I'm not that eager to make a mistake

People are crazy and times are strange
I'm locked in tight, I'm out of range
I used to care, but things have changed

Ειναι live, ακούγεται καλύτερα στο video clip.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

8.9.08

Ζωντανός αισθητήρας μπορεί να ανιχνεύσει μόλυνση από αρσενικό


Επιστήμονες που μελετούν τη μόλυνση από αρσενικό έχουν ανακαλύψει ένα ζωντανό αισθητήρα που μπορεί να εντοπίσει τη μόλυνση. Ανακάλυψαν επίσης νέα βακτήρια που μπορούν να καθαρίσουν κηλίδες αρσενικού ακόμη και σε μέχρι πρότινος δύσκολες και κρύες περιοχές. Όλα αυτά ειπώθηκαν στη συνάντηση της Εταιρίας γενικής μικροβιολογίας, στο Trinity College, του Δουβλίνου.

Το τεράστιο χρυσωρυχείο στον Καναδά βρίσκεται στην υπο-αρκτική περιοχή.
Μέσα εκεί βρίσκονται πάνω από 230,000 τόνοι σκόνης που περιέχει αρσενικό, κάτι που καθιστά το ορυχείο ένα από τα πιο μολυσμένα μέρη στη Γη καθώς και ένα από τα πιο αφιλόξενα.
«Το νερό διατρέχει από τις ρωγμές του ορυχείου κουβαλώντας το αρσενικό μαζί του καθώς στάζει κάτω από τους τοίχους», ανέφερε ο Thomas Osborne από το University College του Λονδίνου. «Ανακαλύψαμε νέους τύπους βακτηρίων που ζουν σε ταινίες(biofilms), στους τοίχους του γιγαντιαίου ορυχείου και οι οποίοι καταναλώνουν συστατικά αρσενικού που περιέχονται στα μολυσμένα νερά που διατρέχουν το ορυχείο».


Το αρσενικό είναι τοξικό για όλα τα ζωντανά κύτταρα, και σε ανθρώπους προκαλεί θανάσιμους καρκίνους του πνεύμονα, του ήπατος, του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως. Προκαλεί επίσης κίρρωση και γάγγραινα και σε μια μεγαλύτερη κλίμακα καταστρέφει σοβαρά την άγρια ζωή στα εύθραυστα οικοσυστήματα.
Η μόλυνση από αρσενικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, με μερικές χώρες όπως το Βιετνάμ, την Βεγγαλία, το Μεξικό, τον Καναδά, την Αργεντινή, το Μπαγκλαντές και τις ΗΠΑ να είναι πολύ επηρεασμένες.

«Μέχρι τώρα, ποτέ δεν είχαν απομονωθεί βακτήρια που μπορούν να ανθίσουν σε κρύες θερμοκρασίες και να αντιμετωπίζουν την μόλυνση με αρσενικό. Τα νέα βακτήρια που ανακαλύψαμε λειτουργούν σε θερμοκρασίες από είκοσι μέχρι και τέσσερις βαθμούς κελσίου», αναφέρει ο Thomas Osborne «Αυτά τα βακτήρια ζουν επίσης σε μια κοινότητα που ονομάζεται biofilm, που σημαίνει ότι μπορούμε να τα αναπτύξουμε σε ένα νέο σύστημα για να καθαρίσουμε μολυσμένες περιοχές μέσω της αφαίρεσης του αρσενικού από το χώμα ή το πόσιμο νερό, ακόμη και στον παγωμένο βορρά ή ακόμη και το χειμώνα».
«Η άλλη συναρπαστική δυνατότητα που προσφέρεται είναι ότι μπορούμε να απομονώσουμε το ένζυμο από αυτά τα νέα στελέχη βακτηρίων και να αναπτύξουμε έναν βιοαισθητήρα αρσενικού ώστε να τον χρησιμοποιούμε σε κρύα περιβάλλοντα. Αυτό το ένζυμο θα προειδοποιεί όταν ίχνη αρσενικού ξεφεύγουν από περιοχές όπως τα ορυχεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις χημικών ή ακόμη και εργαστήρια, ειδοποιώντας μας πριν η ρύπανση καταφέρει να εισέλθει σε ρυάκια ή σε αποθέματα πόσιμου νερού. Θα μπορούσαμε επίσης να δοκιμάσουμε τους βιοαισθητήρες σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές όπου τα αποθέματα νερού είναι γνωστό ότι είναι μολυσμένα».

Πολλοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των φυτών και των ζώων, τελικά παίρνουν την ενέργειά τους από τον ήλιο μέσω της φωτοσύνθεσης. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερα μικρόβια που μπορούν να πάρουν την ενέργειά τους απευθείας με τη διάσπαση χημικών δεσμών. Αυτό τα καθιστά ικανά να επιβιώνουν σε ακραία και σκοτεινά περιβάλλοντα όπως στο εσωτερικό της Γης, ή στον πυθμένα των ψυχρότερων και βαθύτερων ωκεανών- μέρη στα οποία πιστεύονταν ότι δεν υπήρχε ζωή.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Society for General Microbiology (2008, September 7). Living Sensor Can Warn Of Arsenic Pollution. ScienceDaily. Retrieved September 8, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/09/080907211950.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

5.9.08

Νέα έρευνα δίνει ενθαρρυντικά στοιχεία για τα απειλούμενα άλμπατρος.



Οι πιθανότητες επιβίωσης του άλμπατρος, που αποτελεί τώρα και επίσημα την πιο απειλούμενη οικογένεια θαλασσοπούλιων στον κόσμο, έχουν βελτιωθεί σύμφωνα με μία νέα αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα από το WWF της Νότιας Αφρικής.
Τουλάχιστον 28 είδη άλμπατρος και θαλασσοβατών έχουν πιαστεί σε ψαρότοπους της Νότιας Αφρική, τα 13 από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση. Τα πουλιά πιάστηκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα δολώματα που υπάρχουν στα αγκίστρια μακριών καλαμιών, ή βρέθηκαν τραυματισμένα ακόμη και σκοτωμένα λόγω μηχανότρατων. Η μεγάλη υποβάθμιση των αναπαραγωγικών τους τόπων καθώς και το κυνήγι είναι άλλοι παράγοντες.

"Τα ευρήματα βοηθούν να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια μέτρα διαχείρισης ώστε να μειωθεί η άσκοπη δολοφονία αυτών των μαγευτικών πουλιών χωρίς να διακοπούν οι αλιευτικές δραστηριότητες ή να επηρεαστεί η ευαίσθητη θαλάσσια ζωή που περιλαμβάνει τις χελώνες και τους καρχαρίες, δήλωσε η Dr Petersen, υπεύθυνη του WWF Νότιας Αφρικής για προγράμματα των ψαρότοπων της Νότιας Αφρικής.
Όλη η προσπάθεια της WWF έχει καταλήξει σε δραστικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως από τους ψαράδες ώστε να μην επηρεάζονται τα πουλιά από τα διάφορα αλιευτικά εξαρτήματα.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας που εφαρμόζεται ήδη είναι οι λεγόμενες bird-scaring lines(ζώνες εκφόβισης των πουλιών) και αποδεδειγμένα εμποδίζει τα πτηνά να πιάνονται στα μακριά καλάμια.
Η αναφορά επίσης περιγράφει για πρώτη φορά τις μετακινήσεις των δύο από τα πιο κοινά είδη, το Black-browed και το White-capped Άλμπατρος, στα νοτιοαφρικάνικα νερά και παρέχει νέες πληροφορίες για το πως χρησιμοποιούν τα νερά και πόσο είναι εξαρτημένα από τα διάφορα σκουπίδια της αλιείας(αγκίστρια κτλ).

"Τα άλμπατρος και οι θαλασσοβάτες(petrels) κάνουν εκπληκτικά ταξίδια ενώ πολλά είδη περιπλέουν τον κόσμο περνώντας μέσα από στόλους αλιείας σε διάφορες χώρες".
"Η υγεία των ωκεανών μπορεί με πολλούς τρόπους να κριθεί από την υγεία των θαλασσοπούλιων. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι για να σώσουμε αυτά τα πουλιά από την εξαφάνιση και να προστατέψουμε τους ωκεανούς μας".

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
World Wildlife Fund (2008, September 1). New Report Loosens Noose Around Albatross’s Neck. ScienceDaily. Retrieved September 5, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/08/080830190947.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...