23.9.07

Ο Ασωπός και το χρώμιο


Το χρώμιο είναι ένα φυσικό μέταλλο, άοσμο που έχει τρεις μορφές. Μία από αυτές τις μορφές, το εξασθενές χρώμιο απελευθερώνεται από τις βιομηχανικές διεργασίες όπως η καύση φυσικών καυσίμων, η κατασκευή χάλυβα κτλ. Το χρώμιο αυτό προκαλεί γενετικές βλάβες, μεταλλάξεις άρα είναι μια καρκινογόνος ουσία. Το εξασθενές χρώμιο σε έκθεση για μικρό χρονικό διάστημα προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα ενώ σε μακροχρόνια έκθεση προκαλεί σοβαρότερα αναπνευστικά προβλήματα όπως πνευμονία. Πάντα όμως επηρεάζει αρνητικά το αναπνευστικό σύστημα και αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα.
Πρόσφατα βρέθηκαν ποσότητες αυτού του χρωμίου στην Αυλώνα, στο πόσιμο νερό της περιοχής. Οι ποσότητες αυτές(μαζί και με τις άλλες μορφές χρωμίου) ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο αν και μερικοί υποστηρίζουν πως ή ποσότητα του χρωμίου πρέπει να είναι μηδενική. Τι είχε γίνει; Σαράντα μεγάλες βιομηχανίες και είκοσι μικρές μόλυναν τον Ασωπό ποταμό με αυτό το μέταλλο. Η ανεγκεφαλία συνδυασμένη με τον έρωτα για το χρήμα και τη μη θέσπιση αποτελεσματικών μέτρων οδήγησε σ'αυτό. Δεν ήξεραν οι βιομηχανίες ότι θα μολυνθεί το πόσιμο νερό. Φυσικά και το ήξεραν. Δε θα το έπιναν αυτοί όμως άρα τι τους νοιάζει;; Κάτι τέτοιες ώρες σκέφτομαι την ηλεκτρική καρέκλα.. Δολοφόνοι είναι άλλωστε. Όταν είσαι βιομήχανος και ξέρεις ότι τα απόβλητα που θα ρίξεις στο ποτάμι περιέχουν πολλές βλαβερές καρκινογόνες ουσίες, και ότι το νερό αυτό θα γίνει πόσιμο τότε είσαι δολοφόνος. Τρόποι υπάρχουν πολλοί για τα απόβλητά τους, που δεν βλάπτουν. Και δεν κοστίζουν και τόσο πολλά. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί δεν υπάρχει έλεγχος, γιατί αφού πολλοί το γνώριζαν δεν έκαναν τίποτα. Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος κάπου εκεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ναι τώρα διαπίστωσαν τη μόλυνση αλλά τόσο καιρό; Δεν μπορούσαν να κάνουν τακτικούς ελέγχους; Εδώ λέγεται ότι κάποιος με μια απλή επίσκεψη μπορούσε να δει τους σωλήνες να βρωμίζουν το ποτάμι.
earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...