15.5.09

Οι αλλαγές στον ήλιο δεν είναι αρκετές για να προκαλέσουν παγκόσμια θέρμανση


O Peter Adams, καθηγητής πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και ο Jeff Pierce από το πανεπιστήμιο Dalhousie στον Καναδά- έλεγξαν πρόσφατα μια αμφιλεγόμενη υπόθεση που αναφέρει πως οι αλλαγές του ήλιου προκαλούν την παγκόσμια θέρμανση.

Οι δύο επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να κάνουν τον έλεγχο.

Η υπόθεση: Η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα μειώνει την τη νέφωση αλλάζοντας τις κοσμικές ακτίνες. Έτσι, όταν τα νέφη μειώνονται, περισσότερο ηλιακό φως εισέρχεται με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται η Γη.

Τα ευρήματα: Οι πρώτες ατμοσφαιρικές προσομοιώσεις των αλλαγών των ατμοσφαιρικών ιόντων και του σχηματισμού των σωματιδίων(σαν αποτέλεσμα των αλλαγών του ήλιου και των κοσμικών ακτίνων) έδειξαν ότι αλλαγές στη συγκέντρωση των σωματιδίων που επηρεάζουν τα σύννεφα είναι πολύ μικρές(100 φορές) ώστε να επηρεάσουν το κλίμα.

«Το βασικό πρόβλημα με την υπόθεση είναι ότι οι ηλιακές μεταβολές πιθανά αλλάζουν τα ποσοστά σχηματισμού νέων σωματιδίων σε λιγότερο από 30% στην ατμόσφαιρα. Επίσης, αυτά τα σωματίδια είναι υπερβολικά μικρά και χρειάζεται να μεγαλώσουν πριν μπορέσουν να επηρεάσουν τα σύννεφα. Τα περισσότερα δεν επιζούν για να το κάνουν αυτό», αναφέρει ο Adams.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Pierce, J. R., and P. J. Adams (2009), Can cosmic rays affect cloud condensation nuclei by altering new particle formation rates?, Geophys. Res. Lett., 36, L09820, doi:10.1029/2009GL037946

Πηγές:

http://www.cmu.edu/news/archive/2009/May/may11_cloudcoverage.shtml


http://global-warming.accuweaher.com


earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...