30.4.09

Ταινίες-Ντοκιμαντέρ: Grizzly Man



Τίμοθι Τρέντγουελ: ιδιοφυΐα ή... σαλεμένος; Μοντέρνος οικολόγος ή κακομαθημένος εγωπαθής; Επαγγελματίας κινηματογραφιστής ή... ερασιτέχνης άνθρωπος; Όπως και να έχει, ο Τίμοθι επισκεπτόταν επί 13 συνεχόμενα καλοκαίρια (1991 ? 2003) μια συγκεκριμένη περιοχή της Αλάσκας. Πήγαινε εκεί για να... προστατεύσει τις αρκούδες που ζουν στην συγκεκριμένη περιοχή, όπως έλεγε. Ή μήπως πήγαινε επειδή ένιωθε περισσότερο αποδεκτός από την κοινωνία των ζώων σε σχέση με την κοινωνία των ανθρώπων; Επειδή ένιωθε άβολα με τους ομοίους του; Τα τελευταία 5 καλοκαίρια των επισκέψεών του κατέγραφε εικόνες ζωής - της δικής του και των αρκούδων - με την ψηφιακή του κάμερα. Συγκέντρωσε κινηματογραφημένο υλικό διάρκειας άνω των 100 ωρών! Μόνο που ο Τίμοθι έμελλε να πέσει θύμα των ζώων που προστάτευε. Θανατώθηκε από μια πεινασμένη αρκούδα την τελευταία χρονιά, την χρονιά που έμεινε στην Αλάσκα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Κι αυτό εξαιτίας ενός λάθος της υπαλλήλου που του έβγαλε το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής. Μαζί του σκοτώθηκε και η κοπέλα του, με την οποία δεν είχε και πολύ καιρό δεσμό, παρ' όλα αυτά ακολουθούσε τον Τίμοθι πιστά στον περίεργο αγώνα του. Κι ας φοβόταν τις αρκούδες... Κι ας μπορούσε να είχε γλιτώσει εκείνη...

Το κείμενο το βρήκα εδώ

Ακούστε και το τέλειο τραγούδι που συνοδεύει την ταινία:


Was a cowboy I knew in south Texas
His face was burnt deep by the sun
Part history, part sage, part mesquit
He was there when Poncho Villa was young

And he'd tell you a tale of the old days
When the country was wild all around
Sit out under the stars of the Milky Way
And listen while the coyotes howl

And they go... poo yip poo yip poo
poodi hoo di yip poo di yip poo
poo yip poo yip poo
poodi hoo di yip poo di yip poo

Now the long horns are gone
And the drovers are gone
The Comanche's are gone
And the outlaws are gone
Geronimo is gone
And Sam Bass is gone
And the lion is gone
And the Red Wolf is gone

Well he cursed all the roads and the oil men
And he cursed the automobile
Said this is no place for an hombre like I am
In this new world of asphalt and steel

Then he'd look off some place in the distance
At something only he could see
He'd say all that's left now of the old days
Those damned old coyotes and me

And they go poo yip poo yip poo
poodi hoo di yip poo di yip poo
poo yip poo yip poo
poodi hoo di yip poo di yip poo

Now the long horns are gone
And the drovers are gone
The Comanche's are gone
And the outlaws are gone
Now Quantro is gone
Stan Watie is gone
And the lion is gone
And the Red Wolf is gone

One morning they searched his adobe
He disappeared without even a word
But that night as the moon crossed the mountain
One more coyote was heard

Don Edwards-Coyotes..

28.4.09

Η ρύπανση του αέρα βοηθά τα φυτά να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή

wind power

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας έχει και μια θετική πλευρά, καθώς φαίνεται πως συμβάλλει στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, βοηθώντας στην ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα του βρετανικού Κέντρου Οικολογίας και Υδρολογίας, με επικεφαλής τη δρ. Λίνα Μερκάντο, με τη συνεργασία επιστημόνων από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης και του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ, διαπίστωσε ότι από τη δεκαετία του ΄60 τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης διεθνώς έχουν βελτιώσει την απορροφητική ικανότητα των φυτών κατά 25% περίπου. Σε όρους διοξειδίου του άνθρακα, αυτό σημαίνει ότι μια πρόσθετη ποσότητα 10% CO2 έχει πλέον αποθηκευτεί στο έδαφος του πλανήτη, μειώνοντας αντίστοιχα την επιβάρυνση της θερμοκρασίας της Γης.

Αν και συνήθως πιστεύεται ότι τα φυτά μεγαλώνουν καλύτερα σε ένα περιβάλλον γεμάτο ήλιο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η έρευνα δείχνει ότι τα δάση και οι γεωργικές καλλιέργειες μπορούν κάλλιστα να αναπτυχθούν σε συνθήκες καταχνιάς, επειδή τα σύννεφα και τα σωματίδια διασκορπίζουν το ηλιακό φως έτσι που να φτάνει σε περισσότερα φύλλα. Αυτό διευκολύνει τη φωτοσύνθεση, τη διεργασία κατά την οποία τα φυτά μετατρέπουν σε τροφή το φως, το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα.

Για περισσότερα δείτε εδώ
Πηγή: flash.gr

26.4.09

Καθαρίζοντας τον πλανήτη μας


Καθαρότερος αέρας, καθαρότερο νερό και καθαρότερο-καιόμενο αέριο- που σημαίνει λιγότερες εγκεφαλο-τοξικές ουσίες στο αίμα- είναι οι κύριες επιτυχίες της σύγχρονης περιβαλλοντικής κίνησης, αλλά η παγκόσμια κλιματική αλλαγή στέκεται σαν τον ελέφαντα στο σαλόνι, αναφέρουν ειδικοί.

Πολλές κινήσεις ξεκίνησαν κατά τη δεκαετία του 70. Τότε έγινε η απαγόρευση του εντομοκτόνου DDT καθώς και η δράση για τα απειλούμενα είδη σα συνέπεια της οποίας πολυάριθμα είδη πουλιών προστατεύτηκαν από την εξαφάνιση.

Παρόλα τα θετικά που έλαβαν χώρα παραμένουν τεράστια ζητήματα όπως η παγκόσμια θέρμανση, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η αποψίλωση των δασών- τα οποία χρειάζονται λύση.

Παρά τη διαφθορά που σίγουρα υπάρχει και στις περιβαλλοντικές κινήσεις-οργανώσεις, προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου κάτι που συνεπάγεται δράση αλλά και άμεσα στις κυβερνήσεις οι οποίες πολλές φορές έχουν αλλάξει σε πιο πράσινες κατευθύνσεις λόγω της έντονης πίεσης.

Πολλές οργανώσεις ζητάν από τους πολίτες απλώς χρήματα. Δε χρειάζεται ούτε να γράψεις γράμμα, ούτε να παρακολουθήσεις διαλέξεις, ούτε να αλλάξεις τρόπο ζωής.

Η περιβαλλοντική κίνηση στην Αμερική προσφέρει συνολικά στις οργανώσεις ένα ετήσιο εισόδημα 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μερικές από τις οργανώσεις αυτές κάνουν καλή δουλειά εστιάζοντας στην αγορά και διαχείριση της γης ώστε να προστατέψουν οικολογικά ενδιαιτήματα αλλά αυτό δεν κάνει τίποτα σήμερα για ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

«Μπορείς να αγοράσεις ένα οικοσύστημα, αλλά μεταβολές στο κλίμα μπορούν να το καταστρέψουν», αναφέρει ο Brulle, αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας και περιβαλλοντικής επιστήμης στο πανεπιστήμιου του Drexel.

Περίπου 62% των Αμερικανών αρνούνται να δεχτούν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή σαν πρόβλημα παρά την κοινή γνώμη που υπάρχει ανάμεσα στους επιστήμονες γι’ αυτό το θέμα. Και αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Είναι εύκολο να δει κάποιος ότι οι πετρελαιοκηλίδες είναι κακές για το περιβάλλον. Το πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή όμως είναι ότι πολλοί δεν μπορούν να τη δουν μπροστά τους-υπάρχουν βέβαια και εικόνες με παγετώνες που εξαφανίζονται και με επίπεδα της θάλασσας να ανεβαίνουν..

Να σημειωθεί ότι αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία ισχύουν για την Αμερική, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να γενικευτούν.

earthsos.gr/earthsos.blogspot με πληροφορίες από Livescience

9.4.09

Δεν πρόκειται μόνο για την παγκόσμια θέρμανση..


Για μένα, η αξία της προστασίας του περιβάλλοντος είναι η θεραπευτική δύναμη που απορρέει από την κατανόηση ότι δεν πρόκειται μόνο για την παγκόσμια θέρμανση. Δεν είναι μόνο η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι μόνο η διάβρωση του εδάφους. Δεν είναι η χημική μόλυνση γης και υδάτων. Δεν είναι μόνο το πληθυσμιακό πρόβλημα. Δεν είναι όλα αυτά μαζί. Η επιδείνωση του περιβάλλοντος του πλανήτη μας είναι ο εξωτερικός καθρέφτης μιας εσωτερικής κατάστασης. Μέσα-έξω το ίδιο. Και αυτό είναι κομμάτι της δουλειάς που μας περιμένει.

Wes Jackson, The Land Institute

Κι αν αποφασίζαμε να ξεριζωθούμε απ' τη Γη, η Γη δε θα πάει πουθενά..
Με τον καιρό θα ξαναγεννηθεί και όλες οι λίμνες θα γίνουν παρθένες. Τα ποτάμια, οι θάλασσες, τα βουνά, όλα θα ξαναγίνουν πράσινα. Θα είναι ειρηνικά. Μπορεί να μην υπάρχουν άνθρωποι, αλλά η Γη θα ξαναγεννηθεί. Ξέρετε γιατί; Γιατί η Γη έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή της... ενώ εμείς όχι.

Oren Lyons, Turtle Clan, Onondaga Nation..

Τα παραπάνω ακούστηκαν στο ντοκιμαντέρ του Ντι Κάπριο "Η ενδέκατη ώρα".

8.4.09

Τεράστιος όγκος πάγου αποκόπτεται από την Ανταρκτική



Η υφαλοκρηπίδα πάγου Wilkins βρίσκεται σε κίνδυνο να αποκοπεί μερικώς από την Ανταρκτική χερσόνησο καθώς η γέφυρα πάγου που συνδέει τα νησιά Charcot και Latady φαίνεται έτοιμη να καταρρεύσει. Η αρχή της κατάρρευσης της γέφυρας πάγου ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα όταν νέα ανοίγματα που σχηματίστηκαν στον κεντρικό άξονά της είχαν σαν αποτέλεσμα την αποκοπή ενός τεράστιου κομματιού πάγου.

Οι δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν στις 2 Απριλίου από δορυφόρο της ESA επιβεβαίωσαν ότι τα ανοίγματα εξαπλώνονται γρήγορα κατά μήκος της γέφυρας πάγου.


«Τον τελευταίο χρόνο η υφαλοκρηπίδα πάγου έχασε περίπου 1800 τετραγωνικά χιλιόμετρα -το 14% του μεγέθους της», αναφέρει η Dr Angelika Humbert από το ινστιτούτο γεωφυσικής του πανεπιστημίου Munster.

«Τα γεγονότα αποχωρισμού τον Φεβρουάριο και το Μάιο του 2008 έγιναν σε μερικές ώρες, αφήνωντας το υπόλοιπο τμήμα της γέφυρας πάγου σε εύθραυστη κατάσταση», συνεχίζει η Humbert.

Τα στρώματα πάγου της Ανταρκτικής σχηματίστηκαν από την συσσώρευση και συμπίεση του χιονιού που συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κατά μήκος της ακτής, ο πάγος σταδιακά επιπλέει στη θάλασσα, σχηματίζοντας ογκώδεις υφάλους που είναι γνωστοί σαν υφαλοκρηπίδες πάγου. Αρκετές από αυτές της υφαλοκρηπίδες, συμπεριλαμβανομένου 7 τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν υποχωρήσει και αποκοπή.


Η υφαλοκρηπίδα πάγου Wilkins ήταν σταθερή για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα μέχρι που ξεκίνησε να υποχωρεί τη δεκαετία του 1990. Οι επιστήμονες ψάχνουν τώρα τους λόγους και τις διαδικασίες αυτών των πρόσφατων αποχωρισμών των υφαλοκρηπίδων πάγου και αν αυτή η κατάσταση σχετίζεται με την υπερβολική θέρμανση των τελευταίων 50 χρόνων, διάστημα στο οποίο η χερσόνησος της Ανταρκτικής έχει υποστεί θέρμανση της τάξης των 2,5 βαθμών κελσίου- πολύ περισσότερη δηλαδή από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα πεδίου στις πολικές περιοχές είναι πολύ δύσκολη, ο ερχομός όμως των δορυφόρων έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να παρακολουθούν συνεχώς αυτές τις περιοχές.

Μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από:
European Space Agency (2009, April 4). Collapse Of The Ice Bridge Supporting Wilkins Ice Shelf Appears Imminent. ScienceDaily. Retrieved April 8, 2009, from http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090403080827.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com


Τέλος, συμπληρωματικά όπως αναφέρει και το in.gr:

Αν η κρηπίδα αποσπαστεί θα παρασυρθεί σε βορειότερα, θερμά νερά όπου θα σπάσει σε παγόβουνα και τελικά θα λιώσει πλήρως.

Το λιώσιμο πάγου που επιπλέει δεν συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αφού η πυκνότητα του πάγου είναι μικρότερη από του υγρού νερού.

Αν όμως το φαινόμενο επεκταθεί και στον πάγο που βρίσκεται πάνω στο έδαφος της Ανταρκτικής, η στάθμη θα μπορούσε να ανέβει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Επίσης όπως ανέφερε η ecobubble σε σχόλιο παρακάτω η πλάκα αυτή πάγου έχει μέγεθος σχεδόν διπλάσιο της Κρήτης.


Εικόνες από ESA(European Space agency)

Μίνι-debate για την παγκόσμια θέρμανση σε κανάλι της Αμερικής



Σε κανάλι τηλεόρασης της Αμερικής έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα ένα μίνι-debate για την πολιτική και τους φόβους της παγκόσμιας θέρμανσης.
Από τη μία μεριά ο Joe Romm από το ClimateProgress.org που πιστεύει στην ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση-κλιματική αλλαγή. Ο Romm είναι επίσης ο πρώην βοηθός-γραμματέας της ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη διοίκηση του Clinton. Είναι επίσης κάτοχος Ph. D στη Φυσική από το MIT και είναι ειδικός στο κλίμα.

Aπό την άλλη πλευρά, ο Marc Morano, εκδότης και ανταποκριτής για το ClimateDepot.com o οποίος αρνείται την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης ο διευθυντής επικοινωνίας των ρεπουμπλικάνων της επιτροπής γερουσίας πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και δημοσίων έργων.

Το μίνι-debate(αγγλική γλώσσα) χωρίζεται σε δύο τμήματα και μπορείτε να το δείτε ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

Μέρος 1

Μέρος 2


earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

7.4.09

Η Αρκτική συνεχίζει να συρρικνώνεται σύμφωνα με νέα δορυφορικά δεδομένα


Τα τελευταία δεδομένα από τη NASA και το κέντρο δεδομένων για τον πάγο και τα χιόνια των ΗΠΑ, στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο δείχνουν τη συνέχισηα μιας δεκαετούς τάσης συρρίκνωσης της έκτασης πάγου στην Αρκτική, ενώ υπάρχουν νέα στοιχεία και για λέπτυνσή του.

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρακολουθούν την παγοκάλυψη της Αρκτικής θάλασσας με δορυφόρους από το 1979, βρήκαν ότι ο χειμώνας του 2008-09 είναι ο πέμπτος με τη μικρότερη παγοκάλυψη από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές. Τα έξι γεγονότα με το λιγότερο πάγο στην Αρκτική σημειώθηκαν όλα τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με τον ερευνητή Walt Meier από το πανεπιστήμιο του Colorado.

«Η έκταση του πάγου είναι ένα σημαντικό μέτρο της υγείας της Αρκτικής, αλλά δίνει μόνο μια δυσδιάστατη εικόνα της παγοκάλυψης», εξηγεί ο Meier. «Το πάχος είναι επίσης σημαντικό, ειδικά το χειμώνα, καθώς αποτελεί τον καλύτερο γενικά δείκτη της υγείας της παγοκάλυψης. Καθώς η παγοκάλυψη στην Αρκτική λεπταίνει, γίνεται πιο ευαίσθητη στο καλοκαιρινό λιώσιμο».

«Με τα νέα δεδομένα για την περιοχή και το πάχος του πάγου της Αρκτικής θάλασσας, μπορούμε να τώρα να καταλάβουμε καλύτερα την ευαισθησία της παγοκάλυψης σε αλλαγές του κλίματος», αναφέρει ο Ron Kwok από τη NASA.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
University of Colorado at Boulder (2009, April 6). Arctic Literally On Thin Ice, According To New Satellite Data. ScienceDaily. Retrieved April 7, 2009, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2009/04/090406132602.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

6.4.09

Ο ήλιος περνάει μια από τις λιγότερο ενεργές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας


Από το paideia gr

Τι είναι οι ηλιακές κηλίδες; Είναι περιοχές του ήλιου, κάτι σαν νησίδες, οι οποίες είναι οι πηγές των ηλιακών εκλάμψεων, δηλαδή μαζικών εκσφενδονίσεων μάζας από την επιφάνεια του ήλιου μαζί με έντονες εκπομπές ακτίνων UV. Ο φυσικός Heinrich Schwabe, καταγράφοντας τις ηλιακές κηλίδες, ήταν ο πρώτος που κατάλαβε ότι υπάρχει μια περιοδικότητα 11 ετών στην εμφάνισή τους. Κάθε 11 περίπου χρόνια ο ήλιος περνάει μια φάση υψηλής ενεργετικότητας με την εμφάνιση πολλών κηλίδων, οι οποίες με το χρόνια μειώνονται μέχρι να φτάσουν σε μια περίοδο ελάχιστης δραστηριότητας κ.ο.κ (δείτε το γράφημα της εικόνας). Σε αυτό το μοντέλο η συμπεριφορά του ήλιου παρέμεινε πιστή για περισσότερα από 200 χρόνια.
Το έτος 2008 ήταν ένα από αυτά όπου ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων είχε φτάσει στο ελάχιστο. Αυτό ήταν άλλωστε προβλεπόμενο. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν το πόσο μικρός ήταν ο αριθμός αυτός. Για την ακρίβεια δεν παρατηρήθηκαν κηλίδες στις 266 από τις 366 ημέρες του χρόνου (73%). Για να βρούμε μια χρονιά όπου ο ήλιος είχε λιγότερες κηλίδες πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1913 όπου υπήρξαν 311 ημέρες χωρίς κηλίδες. Εν πάση περιπτώσει, από αυτά τα νούμερα οι ερευνητές πίστευαν ότι το 2008 είχαμε φτάσει στην περίοδο του ναδίρ της ηλιακής δραστηριότητας.

Όμως οι μετρήσεις ηλιακών κηλίδων έπεσαν ακόμη περισσότερο το 2009. Μέχρι τις 31 Μαρτίου είχαμε 78 από τις 90 μέρες χωρίς κηλίδες (87%). Αυτό σημαίνει ότι το αναμενόμενο ελάχιστο της ηλιακής δραστηριότητας που παρατηρούμε είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Αν η δραστηριότητα του ήλιου παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ίσως πρόκειται για το χαμηλότερο ελάχιστο των τελευταίων 100 και πλέον ετών.

Και άλλες ηλιακές παρατηρήσεις οδηγούν άλλωστε σε παρόμοια συμπεράσματα. Μετρήσεις του διαστημοπλοίου Ulysses αποκαλύπτουν μια πτώση 20% στην δραστηριότητα του ηλιακού ανέμου από τα μέσα της δεκαετίας του 90, μια τιμή που είναι η χαμηλότερη που έχει παρατηρηθεί από το 1960 (από τότε δηλαδή που ξεκίνησαν αυτές οι μετρήσεις). Επίσης η λαμπρότητα του ήλιου έχει πέσει κατά 0.02% στις ορατές ακτινοβολίες και κατά 6% στην ακτινοβολία UV. Ακόμα και στις μετρήσεις των ραδιοτηλεσκοπίων ο ήλιος έχει φτάσει στο μικρότερο επίπεδο ακτινοβολίας από το 1955.

Όλες αυτές οι παρατηρήσεις έχουν ανοίξει μια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για το κατά πόσον πρόκειται απλά για ένα ακραίο ελάχιστο σημείο ηλιακής δραστηριότητας ή για μια "διόρθωτική κίνηση" που ακολουθεί μετά από μια περίοδο με ιδιαίτερα έντονα μέγιστα επίπεδα δραστηριότητας (μιας και από το 1950 τα μέγιστα της ηλιακής δραστηριότητας ήταν ιδιαίτερα υψηλά).

http://paideia-gr.blogspot.com/2009/04/blog-post_6909.html

5.4.09

Εντυπωσιακά φίδια: Πύθωνας

Albino Burmese python,
Python molurus bivittatus


Οι πύθωνες είναι μια οικογένεια μη δηλητηριωδών φιδιών που συναντώνται στην Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία. Ανάμεσα στα μέλη αυτής της οικογένειας βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα φίδια του κόσμου. Έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα 8 γένη και 26 είδη.

Η συμπεριφορά των περισσότερων ειδών χαρακτηρίζεται από το κυνήγι με βάση την ενέδρα(καρτέρι). Συγκεκριμένα, παραμένουν ακίνητα και καμουφλαρισμένα σε μια θέση και έπειτα χτυπούν ξαφνικά μια λεία που περνάει. Δεν επιτίθενται γενικά σε ανθρώπους εκτός και αν αιφνιδιαστούν ή προκληθούν. Τα θηλυκά όμως που προστατεύουν τα αυγά τους μπορεί να είναι επιθετικά. Τα μεγάλα ενήλικα είδη μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους. Πύθωνες έχουν πνίξει και καταπιεί ολόκληρα μικρά και ανυποψίαστα παιδιά. Γεγονότα επιθέσεων σε ανθρώπους ήταν κάποτε κοινά στην νότια και νοτιοανατολική Ασία, αλλά σήμερα είναι σπάνια.

Οι πύθωνες θανατώνουν τη λεία με μια διαδικασία που ονομάζεται «σφίξιμο»(constriction) στην οποία αφού το φίδι αρπάξει τη λεία, περιελίσσεται γύρω της εφαρμόζοντας και διατηρώντας επαρκή πίεση για να το αποτρέψει από την εισπνοή. Έτσι το θήραμα οδηγείται τελικά σε ασφυξία.

Τα μεγαλύτερα είδη τρώνε συνήθως ζώα μεγέθους μιας γάτας, αλλά ακόμη και μεγαλύτερες τροφές: μερικοί μεγάλοι ασιατικοί πύθωνες είναι γνωστό ότι πιάνουν και τρώνε ενήλικα ελάφια ενώ ο αφρικανικός πύθωνας των βράχων(African rock python, Python sebae) τρώει ακόμη και γαζέλες. Η λεία καταπίνεται ολόκληρη και μπορεί να πάρει από μερικές μέρες ή ακόμη και εβδομάδες μέχρι να τη χωνέψει πλήρως. Παρά το τρομακτικό τους μέγεθος και την μεγάλη μυϊκή τους δύναμη, γενικά δεν είναι επικίνδυνοι για τους ανθρώπους.

Τα θηλυκά γεννούν αυγά, είναι δηλαδή ωοτόκα είδη. Αυτό τα κάνει να διαφέρουν από τους βόες, οι περισσότεροι από τους οποίους γεννούν ζωντανά νέα άτομα(ωοζωοτόκα είδη). Η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας των αυγών είναι αναγκαία για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Εικόνα από εδώ
Πηγές κειμένου:
  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Pythonidae
  2. http://news.nationalgeographic.com/news/2004/06/0603_040603_invasivespecies.html
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

3.4.09

Κοσμικές ακτίνες και κλίμα


Ανάμεσα στα πιο αινιγματικά ερωτήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή βρίσκεται η ηλιακή-κλιματική μεταβλητότητα, θέμα το οποίο έχει απασχολήσει τους επιστήμονες για πάνω από δύο αιώνες. Μέχρι πρόσφατα, ακόμη και η ύπαρξη της ηλιακής-κλιματικής μεταβλητότητας ήταν αμφισβητήσιμη- ίσως διότι οι παρατηρήσεις ενέπλεκαν σε μεγάλο βαθμό συσχετίσεις μεταξύ κλίματος και του κύκλου των ηλιακών κηλίδων, κάτι που συνέβαινε για λίγες δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια όμως, διάφορες ανακατασκευές της κλιματικής αλλαγής του παρελθόντος έχουν αποκαλύψει καθαρές συσχετίσεις με τις μεταβολές των κοσμικών ακτίνων που έχουν καταγραφεί σε κοσμογονικά αρχεία ισοτόπων, παρέχοντας πειστικές ενδείξεις για την ενίσχυση του κλίματος από την ηλιακή ή κοσμική ακτινοβολία.

Όμως, παρά τα αυξανόμενα στοιχεία για τη σημασία της, η ηλιακή-κλιματική μεταβλητότητα είναι πιθανό να παραμείνει αμφισβητήσιμη μέχρι να καθιερωθεί ένα φυσικός μηχανισμός. Αν και αυτός ο μηχανισμός παραμένει ένα μυστήριο, παρατηρήσεις προτείνουν ότι η νεφοκάλυψη ίσως επηρεάζεται από τις κοσμικές ακτίνες,, οι οποίες ρυθμίζονται από τον ηλιακό άνεμο και σε μακροπρόθεσμες χρονικές κλίμακες από το γεωμαγνητικό πεδίο και το γαλαξιακό περιβάλλον της Γης.

Δύο διαφορετικές τάξεις μικροφυσικών μηχανισμών έχουν προταθεί για να συνδέσουν τις κοσμικές ακτίνες με τα σύννεφα: πρώτα, μια επίδραση των κοσμικών ακτινών στην παραγωγή του πυρήνα της συμπύκνωσης των νεφών και δεύτερον, μία επίδραση των κοσμικών ακτίνων στο παγκόσμιο ηλεκτρικό κύκλωμα της ατμόσφαιρας και αντίστροφα, στην πυρηνοποίηση του πάγου και άλλων μικροφυσικών διαδικασιών.

Σημαντική πρόοδος στην κατανόηση των διαδικασιών των ιόντων-αερολυμάτων-νεφών έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα προτείνουν έναν φυσικά-εφικτό σύνδεσμο ανάμεσα στις κοσμικές ακτίνες, τα σύννεφα και το κλίμα.

Παρόλα αυτά, μια επικεντρωμένη προσπάθεια απαιτείται τώρα για να φέρει εις πέρας τις εργαστηριακές μετρήσεις των θεμελιωδών φυσικών και χημικών διαδικασιών που εμπλέκονται και για να εκτιμήσει την κλιματική σημασία τους με παρατηρήσεις στο πεδίο και τη μελέτη μοντέλων.

arXiv:0804.1938v1 [physics.ao-ph]


Υπάρχει βέβαια και αυτή η μελέτη που τη δημοσίευσα παλαιότερα.

Ο μηχανισμός του κλίματος είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος. Η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει με ισχυρές ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή που ζούμε τώρα οφείλεται στον άνθρωπο με πιθανότητα 90%(IPCC report,2007) . Με λίγα λόγια οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι ο κύριος υπαίτιος για το φαινόμενο που ονομάζεται παγκόσμια υπερθέρμανση.


Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τις κοσμικές ακτίνες και τον πιθανό τους ρόλο στις κλιματικές αλλαγές. Τα στοιχεία και οι έρευνες όμως έρχονται να διαψεύσουν τη σχέση κοσμικών ακτίνων-κλιματικής αλλαγής.

Επιστημονική έρευνα που ισχυρίστηκε ότι μία μείωση στις κοσμικές ακτίνες(ακτινοβολίας από το διάστημα) κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών συνείσφερε στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας έρχεται σε αντίθεση με μία νέα έρευνα από μια ομάδα επιστημόνων της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

Κάνοντας χρήση του οργάνου Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer(MODIS) από δορυφόρους, οι ερευνητές από τη Νορβηγία και την Ισλανδία διαπίστωσαν ότι οι κοσμικές ακτίνες πολύ πιθανά δεν συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή, καθώς η επίδραση των κοσμικών ακτινών στα σύννεφα είναι τόσο μικρή για να έχει σημαντική επίδραση.

Σύμφωνα με αυτό το άρθρο από το Laser Focus World, η συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζεται και από μερικά καινούρια ευρήματα.


Η ομάδα χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της έρευνας παρατηρήσεις από γεγονότα μείωσης που αποκαλούνται Forbush. Αυτά τα συμβάντα είναι απότομα ξεσπάσματα έντονης ηλιακής δραστηριότητας που οδηγούν σε μία ισχυρή μείωση των κοσμικών ακτίνων, που διαρκεί για περίπου δύο ημέρες. Οι ερευνητές ταυτοποίησαν 22 τέτοια συμβάντα στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2000 και 2005.

Προηγούμενες μελέτες έχουν κυρίως εστιάσει στην νεφοκάλυψη(cloud cover), αλλά η υψηλή χωρητική(spatial) και φασματική(spectral) ανάλυση των δεδομένων του MODIS επιτρέπουν επίσης μια εκ του βάθους μελέτη των μικροφυσικών παραμέτρων όπως το μέγεθος της σταγόνας του νέφους(cloud droplet size), το περιεχόμενο του νερού του σύννεφου καθώς και το οπτικό του βάθος. Καμία στατιστικά σημαντική σχέση δε βρέθηκε ανάμεσα σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις συννεφικές παραμέτρους και τις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες.
  • Για περισσότερα δείτε το άρθρο από το Laser Focus World.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

1.4.09

Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή- Πρωταπριλιά


Η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει. Όλα είναι φυσικά. Ο ήλιος τα κάνει όλα. Τα ραδιενεργά λαμόγια πρέπει να την πληρώσουν για το κακό που κάνουν στον κόσμο. Κουράστηκα..

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...