Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανά δομικά στοιχεία αρχαίων γενετικών συστημάτων σε πρωτόγονους οργανισμούς

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πριν την έλευση του DNA ως του κύριου γεντικού υλικού της Γης, οι πρώιμες μορφές ζωής χρησιμοποιούσαν το RNA για να κωδικοποιήσουν τις γενετικές οδηγίες. Σε τι είδους γενετικά μόρια βασίστηκε η ζωή πριν το RNA? Η απάντηση ίσως είναι AEG, ένα μικρό μόριο που όταν συνδέεται σε αλυσίδες σχηματίζει μια “σπονδυλική στήλη" για τα πεπτιδικά νουκλεϊκά οξέα, που έχει υποτεθεί ότι αποτελούν τα πρώτα γενετικά μόρια.

Το συνθετικό AEG έχει μελετηθεί από την φαρμακευτική βιομηχανία σαν ένας πιθανός αποσιωπητής γονιδίων με σκοπό τη παύση ή την καθυστέρηση συγκεκριμένων γενετικών ασθενειών. Το μόνο πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι μέχρι τώρα, το ΑΕG είναι άγνωστό στη φύση. Μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι έχουν ανακαλύψει το AEG σε κυανοβακτήρια που πιστεύεται ότι αποτελούν κάποιους από τους πιο πρωτόγονους οργανισμούς στη Γη.

Η αντοχή των κυανοβακτηρίων ως προς τα ακραία περιβάλλοντα είναι αξιοσημείωτη. “ Η ανακάλυψη του AEG στα κυανοβακτήρια ήταν απρόσμενη” εξηγεί ο Dr Paul Alan Cox, συντελεστής της δημοσίευσης στο περιοδικό PLOS ONE.

 Για να καθορίσουν το πόσο διαδεδομένη είναι η παραγωγή του AEG ανάμεσα στα κυανοβακτήρια, οι επιστήμονες ανέλυσαν καλλιέργειες αρχαϊκών κυανοβακτηρίων. Συνέλλεξαν επίσης δείγματα κυανοβακτηρίων από Γκουάμ, Ιαπωνία, Κατάρ, καθώς επίσης και από την έρημο Γκόμπι της Μογγολίας. Σε όλα τα δείγματα διαπιστώθηκε παραγωγή του AEG.

 Ο καθηγητής Leopold Ilag και ο φοιτητής Liying Jiang από το τμήμα αναλυτικής χημείας του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης ανέλυσαν τα ίδια δείγματα και οδηγήθηκαν στα ίδια αποτελέσματα: τα κυανοβακτήρια παράγουν AEG. Ενώ η ανάλυση είναι δεδομένη, η σημασία της για έρευνες που αφορούν τις πρώιμες μορφές ζωής στη Γη παραμένει αβέβαιη.

 Αξίζει να αναφερθεί η σημασία του AEG για τη φαρμακευτική καθώς φαίνεται ότι συνθετικά πολυμερή AEG μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γονιδιακή αποσιώπηση, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία γενετικών ασθενειών αλλά και στον καρκίνο.

Κείμενο μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από:

Weber State University (2012, November 9). Scientists discover possible building blocks of ancient genetic systems in Earth's most primitive organisms. ScienceDaily. Retrieved November 13, 2012, from http://www.sciencedaily.com­/releases/2012/11/121110093550.htm

Εικόνα από: Wikipedia

Journal Reference:
Sandra Anne Banack, James S. Metcalf, Liying Jiang, Derek Craighead, Leopold L. Ilag, Paul Alan Cox.Cyanobacteria Produce N-(2-Aminoethyl)Glycine, a Backbone for Peptide Nucleic Acids Which May Have Been the First Genetic Molecules for Life on Earth.PLoS ONE, 2012; 7 (11): e49043 DOI:10.1371/journal.pone.0049043

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: