31.1.08

E. coli - Μια μελλοντική πηγή ενέργειας;


Το βακτήριο E. coli είναι γνωστό σαν πρότυπος οργανισμός για αρκετούς τομείς της βιολογίας. Φυσιολογικά, τα περισσότερα είδη του E. coli ζουν συμβιωτικά στον πεπτικό σωλήνα του ανθρώπου αποτελώντας μέρος της εντερικής χλωρίδας του. Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τέξας A&M με επικεφαλή τον Wood, χημικό μηχανικό δείχνει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το E. coli σαν μηχανή παραγωγής υδρογόνου. Το υδρογόνο αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας η οποία μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο. Αυτή τη στιγμή απομονώνεται από το οξυγόνο με μια ενεργοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Τι έκαναν λοιπόν οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τέξας; Αφαιρώντας έξι συγκεκριμένα γονίδια από το E. coli μετέτρεψαν τη φυσιολογική διεργασία μετατροπής της γλυκόζης σε υδρογόνο και άλλων προϊόντων σε μια διεργασία που παράγει υδρογόνο σε εκτεταμένη ποσότητα, σαν ένα μικρό εργοστάσιο. Η απομόνωση του υδρογόνου είναι πολύ εύκολη γιατί το υδρογόνο είναι αέριο και το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν το αέριο έξω από το ποτήρι. Το μόνο που χρειάζεται για αυτήν τη διαδικασία είναι ζάχαρη(εννοούμε γενικότερα τους καρβουδατάνθρακες όχι μόνο την επιτραπέζια). Δηλαδή χρησιμοποιώντας μόνο ζάχαρη δεν τίθεται θέμα εξάντλησης κάποιου πόρου. Το μόνο θέμα που τίθεται είναι ότι τα τροποποιημένα E. coli δε θα είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Δηλαδή δε θα κερδίσουν τίποτα, μόνο θα χάσουν. Η έρευνα εξελίσσεται και υπόσχεται πολλά.

Στην παραπάνω εικόνα φαίνονται αποικίες E. coli( το μπλε)
πηγή: Texas A&M(biologynews.net)

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

29.1.08

Είδη-εισβολείς στην Ανταρκτική


snow
Originally uploaded by satel444
Ξένα είδη φαίνεται να εισβάλουν στην Ανταρκτική, ένα από τα τελευταία "παρθένα" μέρη της γης. Σπόροι φυτών, σπόροι βακτηρίων, ακάρεα, βρύα και λειχήνες έχουν εισβάλει στην Ανταρκτική και σε συνδυασμό με το φαινόμενο του θερμοκηπίου τείνουν να εξαπλωθούν. Οι οργανισμοί αυτοί μεταφέρονται εκεί από τους ερευνητές και απο τους τουρίστες που αυξάνονται συνεχώς. Τα ρούχα μπορούν να μεταφέρουν πολλούς μικροσκοπικούς οργανισμούς. Ένας τύπος ευρωπαϊκού φυτού το Agrostis stolonifera, που είναι γρασίδι έχει φτάσει σε αρκετά νησιά της Ανταρκτικής. Όπως έχει δειχθεί παλαιότερα η εισβολή ειδών σε ένα διαφορετικό περιβάλλον μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους λαγούς που μεταφέρθηκαν από την Ευρώπη στην Αυστραλία. Η Ανταρκτική είναι γνωστή για τις φάλαινες, τις φώκιες, τους πιγκουίνους και για μικροσκοπικά είδη ζώων πολλά από τα οποία είναι άγνωστα και γι'αυτό άλλωστε βρίσκονται εκεί μερικές ερευνητές.
Αν και τα μέτρα προστασίας είναι υψηλά καθώς τα μόνα φυτά που επιτρέπεται να μεταφερθούν είναι πλαστικά, τα ρούχα μπορούν να μεταφέρουν ζωή η οποία όμως δε φαίνεται. Ένας άλλος φόβος είναι τα πλοία που επισκέπτονται την Ανταρκτική τα οποία μεταφέρουν ποντίκια και αρουραίους. Θα μπορούσαν να περάσουν και να εξαπλωθούν βρίσκοντας ιδανικές συνθήκες. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι δεν πρέπει να παραβιάζονται.
πηγή: Reuters

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

17.1.08

Ελονοσία που προσβάλει πιθήκους, εξαπλωμένη και στον άνθρωπο.


Η ελονοσία είναι μια κοινή ασθένεια στις τροπικές περιοχές που σκοτώνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως. Μεταδίδεται από τους σιελογόνους αδένες μολυσμένων με πλασμώδιο ανωφελών κουνουπιών και παρασιτεί στα ερυθροκύτταρα του ανθρώπου. Ανάλογα με το είδος του παρασίτου η ελονοσία μπορεί να είναι θανάσιμη εώς σχετικά ήπια. Το πιο φονικό είδος είναι το P. falciparum, ένα πιο "ήπιο" είναι το P. malariae. Ερευνητές στη Μαλαισία μελέτησαν χίλια δείγματα ελονοσίας από όλη τη χώρα και με DNA-βασισμένες τεχνολογίες διαπίστωσαν πως περισσότεροι από ένας στους τέσσερις κατοίκους του Σαραουάκ στο Μαλαισιανό Βόρνεο ήταν μολυσμένοι με το P. knowlesi, παράσιτο των μακάκων πιθήκων. Η ασθένεια είναι πολύ περισσότερο εξαπλωμένη στη Μαλασία απ' ότι νόμιζαν. Μέχρι πρόσφατα πιστέυονταν ότι ο τύπος αυτός της ελονοσίας προσβάλει μόνο τους μακάκους(με μεγάλη ουρά) ενώ φυσικές προσβολές σε άνθρωπο ήταν πολύ σπάνιες. Κάτω από το μικροσκόπιο το πλασμώδιο αναγνωριζόταν ως το P. malariae που είναι πιο ήπιο και ακολουθόταν αντίστοιχη θεραπεία που δε βοηθούσε τον ασθένη, αντίθετα ήταν επικίνδυνη και μπορούσε να έχει άσχημα αποτελέσματα.
πηγή: Wellcome Trust

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

16.1.08

Σε ιστορικά επίπεδα η ρύπανση του αέρα στο νότο της Κίνας


my broken raft
Originally uploaded by satel444
Η ρύπανση του αέρα έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη στη νότια επαρχία της Κίνας Guangdong με 27 μεγάλες πόλεις να υποφέρουν από αρκετές ομιχλώδεις μέρες όλον τον χρόνο από την ρύπανση. Στην καρδιά αυτής της επαρχίας, στα σύνορα με το Hong Kong βρίσκεται μια μεγάλη βιομηχανική περιοχή. Το 2007 η περιοχή έσπασε κάθε ρεκόρ με 75,7 μέρες κατά μέσο όρο με πυκνή ομίχλη-νέφος, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ομίχλη έφτασε μέχρι και το Hong Kong. Να σημειωθεί ότι τα επίπεδα των νερών στις ακτές έχουν ανέβει στα νότια λιμάνια 90 mm ενώ σε μερικά σημεία σημειώνεται άνοδος 196 mm, υψηλότερη από κάθε παγκόσμιο ποσοστό. Η Κίνα σαν οικοδεσπότισσα των Ολυμπιακών αγώνων προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται με μια σειρά μέτρων μείωσης των ρύπων και με μια μικρή στροφή προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Reuters
earthsos.blogspot.com/earthsos.gr

11.1.08

Εκδήλωση για τις πράσινες στέγες στις 21 Ιανουαρίου 2008


Quercus coccifera
Originally uploaded by satel444
Προώθηση μηνύματος:

Το ΚΕΑΝ και το greenroofs.gr ανοίγουν τον φάκελο "Πράσινες στέγες".

Ψάξαμε, ρωτήσαμε, ερευνήσαμε ...αποφασίσαμε.

Από το να καθόμαστε και να κλαίμε τη κακή μας μοίρα για τις πυρκαγιές...από το να σηκώνουμε ανήμποροι τα χέρια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση...καλύτερα να ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ!

Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Α. Τρίτσης" (Ακαδημίας 50) στις 21 Ιανουαρίου 2008, στις 18:30 με τη συμμετοχή του δημάρχου δήμου Αθηναίων, βουλευτών, επιστημόνων κτλ.
Περισσότερα εδώ

10.1.08

Η Κίνα απαγορεύει τη χρήση πλαστικών σακούλων


plastic army
Originally uploaded by satel444
Από 1η Ιουνίου απαγορεύεται στην Κίνα η χρήση πλαστικών σακούλων. Σε μια Κίνα που καταναλώνει καθημερινά περίπου 3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, αυτό το μέτρο έχει πολύ θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Πλαστικές σακούλες θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες για αγορά αλλά οι εταιρίες κατασκευής υφασμάτινων σακούλων αναμένεται να ανθίσουν. Μια κίνηση που πολλοί δεν περίμεναν από μία κυβέρνηση πρόθυμη να κάνει κάτι ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων αλλά και γενικότερα. Μπράβο.
Όσο για το πως οι πλαστικές σακούλες επηρεάζουν το περιβάλλον:
Δεν είναι βιοδιασπώμενες, αυτό σημαίνει οτι μένουν για πολύ καιρό εκεί που θα καταλήξουν. Εμποδίζουν το νερό της βροχής να μπει στο έδαφος και αυτό έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού. Επίσης η καύση τους απελευθερώνει τοξικές ουσίες και χημικά συμβάλλοντας στη μόλυνση του αέρα. Τέλος προκαλεί το θάνατο πολλών ζώων που τις καταπίνουν όπως συμβαίνει στις γάτες αλλά και σε πιο σπάνια είδη ζώων όπως στις χελώνες Caretta caretta που μπερδεύουν τις σακούλες με μέδουσες, και τις τρώνε.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com(με πληροφ. από enn.com)

7.1.08

Γυπαετός: Gypaetus barbatus

Ο γυπαετός είναι ένα σπάνιο είδος αρπακτικού πτωματοφάγου πτηνού που ζει σε ορεινά οικοσυστήματα. Η επιστημονική του ονομασία είναι Gypaetus barbatus. Στο κεφάλι, γύρω από το ράμφος φέρει μαύρες τρίχες που μοιάζουν με μουστάκι εξ'ου και το barbatus. Το μήκος του είναι γύρω στο ένα μέτρο ενώ το άνοιγμα φτερών είναι εντυπωσιακό και κυμαίνεται από 150 εώς 180 εκατοστά. Απαντάται σε μικρούς αριθμούς στα Πυρηναία, την Κορσική, τις Άλπεις, τα Βαλκάνια συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας όπου υπολογίζεται να υπάρχουν γύρω στα τριάντα άτομα, όπου βρίσκονται κυρίως στην Κρήτη. Μέχρι τη δεκαετία του 80 είχε σχετικά μεγάλη εξάπλωση στη χώρα και η δραματική μείωση του πληθυσμού του οφείλεται στην καταστροφή των βιοτόπων τους, στην μείωση της κτηνοτροφίας και στα δηλητηριασμένα δολώματα. Ενώ το κανονικό χρώμα των φτερών του στο στήθος, την κοιλιά και το κεφάλι είναι άσπρο, φαίνεται πορτοκαλί διότι ο γυπαετός επαλείφεται με οξείδια του σιδήρου από πετρώματα. Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό είναι ο η διατροφή του. Τρέφεται κυρίως με κόκκαλα, έχοντας ένα πανίσχυρο πεπτικό σύστημα. Τα κόκκαλα τα σπάει πετώντας τα από μεγάλο ύψος σε βράχια και ακολουθώντας τα. Γίνοντα προσπάθειες με διάφορα προγράμματα για τη διάσωση του είδους.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

6.1.08

100% των ανθρώπων κουβαλούν τουλάχιστον έναν τύπο εντομοκτόνου


mixing oil and chemicals
Originally uploaded by satel444
Σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα ραδιολογίας και ιατρικής φυσικής του πανεπιστημίου της Γρανάδα σε συνεργασία με την ανδαλουσιανή σχολή υγιεινής βρέθηκε ότι σε ποσοστό 100% από τους Ισπανούς που μελετήθηκαν κουβαλούσαν τουλάχιστον ένα τύπο επίμονου οργανικού συστατικού(persistent organic compound-POC's), ουσία που χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη μιας και είναι δυναμικά βλαβερή για την υγεία ενός ανθρώπου όταν βρίσκεται μέσα στο σώμα. Η ουσία αυτή περνά στον οργανισμό μέσω της τροφής, του νερού ή ακόμη και με τον αέρα και συνήθως αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό. Συνολικά 387 ενήλικοι Ισπανοί μελετήθηκαν, και των δύο φύλων από δύο διαφορετικές περιοχές: μια αστική και μια ήμι-αγροτική με σκοπό να προσδιορίσουν και τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον τρόπο ζωής, την κατοικία και την ποσότητα των τοξικών ουσίων. Η αφαίρεση λιπώδους ιστού από το άτομα έγινε με εγχείριση και τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν έξι διαφορετικά τοξικά POC's.

Ανάλυση των 6 POC's:
Βρέθηκε το DDE, ένας μεταβολίτης του εντομοκτόνου DDT που σήμερα είναι απαγορευμένο, το εξαχλωροβενζόλιο μια ουσία που τη χρησιμοποιούσαν ως μυκητοκτόνο και σήμερα είναι προϊόν βιομηχανικών διεργασιών, PCB's(προϊόντα βιομηχανικών διεργασιών), εξαχλωροκυκλοεξάνιο(παλαιότερα ήταν εντομοκτόνο, σήμερα χρησιμοποιείται κατά της ψωρίασης).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεγαλύτερα ποσοστά POC εμφάνιζαν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και οι ηλικιωμένοι σε σχέση με τους πιο νέους. Επίσης έδειξαν ότι τα ποσοστά των τοξικών αυτών ουσιών σχετίζονται πιο πολύ με τη διατροφή για διάφορους λόγους όπως το ότι το λίπος του κρέατος που καταναλώνεται περιέχει αποθηκευμένες τέτοιες τοξικές ουσίες..
Η έρευνα αυτή αν και μικρή είναι αντιπροσωπευτική, κατά τη γνώμη μου.
Πηγή: Πανεπιστήμιο Γρανάδα

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

5.1.08

Ο ευρασιατικός λύγκας(Lynx lynx)


mountain
Originally uploaded by satel444
Ο ευρασιατικός λύγκας(Lynx lynx) είναι ένα αιλουροειδές, σαρκοφάγο ζώο. Χαρακτηριστικό του είναι οι μαύρες τούφες στα αυτιά το. Μετά την αρκούδα και το λύκο είναι το τρίτο σε μέγεθος σαρκοφάγο ζώο της Ευρώπης. Το μήκος του κυμαίνεται από 80 εώς 130 εκατοστά, το ύψος τους είναι περίπου 70 εκατοστά(στον ώμο) και το βάρος τους από 18 εώς 30 κιλά. Είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με τα άλλα τρία είδη λύγκα που υπάρχουν. Σε ώριμη ηλικία ζουν μοναχικά ενώ το γεγονός ότι οι ήχοι τους είναι σπάνιοι και σιγανοί τους κάνει απαρατήρητους. Ο συνολικός τους πληθυσμός σήμερα φτάνει τα 7000 άτομα και χαρακτηρίζεται ως ΝΤ(near threatened). O ευρασιατικός λύγκας τρέφεται με άγρια ζώα όπως ζαρκάδια, αγριόγιδα, λαγούς, αγριογούρουνα καθώς και τρωκτικά. Μέχρι τον 19 αιώνα ο λύγκας είχε μεγάλη κατανομή στον ελληνικό χώρο, ενώ μετά ο πληθυσμός του άρχισε να συρρικνώνεται σημαντικά. Σημαντική μείωση του πληθυσμού παρατηρήθηκε και από το 1950 και μετά πιθανώς λόγω της καταστροφής των δασών, των οδικών δικτύων που καταστρέφουν τους βιοτόπους. Το κυνήγι επίσης και ιδιαίτερα το λαθραίο είναι αυτό που στέρησε-στερεί την τροφή από το λύγκα. Σήμερα υπάρχουν μερικές μαρτυρίες για εμφάνιση του λύγκα στο όρος Βόρρας καθώς και στη Βόρεια Πίνδο.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Καυτός χρόνος το 2007 για την Αυστραλία


near the port
Originally uploaded by satel444
Το 2007 ήταν ο θερμότερος χρόνος στην πρόσφατη ιστορία της Νότιας Αυστραλίας, της Βικτωρίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας, των τριών νότιων πολιτειών της Αυστραλίας.Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε, ότι στις παραπάνω περιοχές της επικράτειας, η θερμοκρασία ήταν πάνω από ένα βαθμό υψηλότερη από τη συνηθισμένη, με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να βρίσκονται εκτεθειμένες διαρκώς σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών, να αντιμετωπίζουν προβληματική λειψυδρία και επιζήμια μείωση των καλλιεργειών.
Οι υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν την κατανάλωση νερού, με αποτέλεσμα οι περιορισμοί στη χρήση νερού να μην επιτυγχάνουν το ζητούμενο αποτέλεσμα διότι μειώθηκαν, παράλληλα και οι βροχοπτώσεις. Οι ειδικοί σημειώνουν, ότι οι περιορισμοί κατανάλωσης νερού που επιβλήθηκαν το 2001 βοήθησαν, αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα της λειψυδρίας εξ αιτίας των λίγων βροχοπτώσεων.
πηγή: ΑΠΕ(τμήμα κειμένου)

4.1.08

Το 2008 στα δέκα πιο ζεστά έτη, αν και πιο "κρύο" από άλλα. Προβλέψεις.


whisper words of wisdom
Originally uploaded by satel444
Το 2008 πρόκειται να είναι πιο ψυχρό σε σχέση με άλλα έτη παρ'όλα αυτά θα βρίσκεται στη λίστα με τα δέκα πιο ζεστά έτη από το 1850 λένε Βρετανοί μετεωρολόγοι. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο East Anglia ανακοίνωσαν ότι το η μέση θερμοκρασία του πλανήτη για το 2008 προβλέπεται να είναι 0,37 βαθμούς πάνω από τους 14 βαθμούς κελσίου που είναι η μέση θερμοκρασία για τα έτη 1961-1990. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους το ετήσιο φαινόμενο Ελ Νίνιο που αυτή τη χρόνια θα είναι πιο ισχυρό σε σχέση με άλλες και κατά συνέπεια θα μειώσει κάπως την υπερθέρμανση. Επίσης έλαβαν υπόψη τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, τα κύματα των ωκεανών και άλλες παραμέτρους. "Το ότι το 2007 είναι πιο ψυχρό σε σχέση με τα προηγούμενα επτά χρόνια δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη" τονίζει ο Phil Jones διευθυντής της κλιματικής έρευνας στο πανεπιστήμιο East Anglia.
Reuters
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

3.1.08

2008


naked
Originally uploaded by satel444
Καλή χρονιά. Ήρθε το 2008! Γράφοντας στο πνεύμα του blog θα έλεγα ότι το 2007 καταλάβαμε όλοι αυτό που έχει πει και ο Francis Bacon: ότι δεν μπορούμε να υποτάξουμε τη φύση, μόνο να την υπακούμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να στεγνώνουμε τις λίμνες και να κάνουμε τις ερήμους να ανθίζουν, ότι δεν μπορούμε να στερούμε από είδη ζώων το καταφύγιο τους ώστε να απειλούνται με εξαφάνιση, ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε το πρόβλημα και να παρακαλάμε τις κυβερνήσεις για λύση ενώ είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Γενικότερα, δεν πρέπει να διαταράσουμε την ισορροπία της φύσης, και αφού την έχουμε διαταράξει αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τη ζημιά. Καλή τύχη!

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...