31.1.08
E. coli - Μια μελλοντική πηγή ενέργειας;
29.1.08
Είδη-εισβολείς στην Ανταρκτική
Αν και τα μέτρα προστασίας είναι υψηλά καθώς τα μόνα φυτά που επιτρέπεται να μεταφερθούν είναι πλαστικά, τα ρούχα μπορούν να μεταφέρουν ζωή η οποία όμως δε φαίνεται. Ένας άλλος φόβος είναι τα πλοία που επισκέπτονται την Ανταρκτική τα οποία μεταφέρουν ποντίκια και αρουραίους. Θα μπορούσαν να περάσουν και να εξαπλωθούν βρίσκοντας ιδανικές συνθήκες. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι δεν πρέπει να παραβιάζονται.
πηγή: Reuters
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
17.1.08
Ελονοσία που προσβάλει πιθήκους, εξαπλωμένη και στον άνθρωπο.
πηγή: Wellcome Trust
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
16.1.08
Σε ιστορικά επίπεδα η ρύπανση του αέρα στο νότο της Κίνας
Reuters
earthsos.blogspot.com/earthsos.gr
11.1.08
Εκδήλωση για τις πράσινες στέγες στις 21 Ιανουαρίου 2008
Το ΚΕΑΝ και το greenroofs.gr ανοίγουν τον φάκελο "Πράσινες στέγες".
Ψάξαμε, ρωτήσαμε, ερευνήσαμε ...αποφασίσαμε.
Από το να καθόμαστε και να κλαίμε τη κακή μας μοίρα για τις πυρκαγιές...από το να σηκώνουμε ανήμποροι τα χέρια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση...καλύτερα να ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ!
Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Α. Τρίτσης" (Ακαδημίας 50) στις 21 Ιανουαρίου 2008, στις 18:30 με τη συμμετοχή του δημάρχου δήμου Αθηναίων, βουλευτών, επιστημόνων κτλ.
Περισσότερα εδώ
10.1.08
Η Κίνα απαγορεύει τη χρήση πλαστικών σακούλων
Όσο για το πως οι πλαστικές σακούλες επηρεάζουν το περιβάλλον:
Δεν είναι βιοδιασπώμενες, αυτό σημαίνει οτι μένουν για πολύ καιρό εκεί που θα καταλήξουν. Εμποδίζουν το νερό της βροχής να μπει στο έδαφος και αυτό έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού. Επίσης η καύση τους απελευθερώνει τοξικές ουσίες και χημικά συμβάλλοντας στη μόλυνση του αέρα. Τέλος προκαλεί το θάνατο πολλών ζώων που τις καταπίνουν όπως συμβαίνει στις γάτες αλλά και σε πιο σπάνια είδη ζώων όπως στις χελώνες Caretta caretta που μπερδεύουν τις σακούλες με μέδουσες, και τις τρώνε.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com(με πληροφ. από enn.com)
7.1.08
Γυπαετός: Gypaetus barbatus
Ο γυπαετός είναι ένα σπάνιο είδος αρπακτικού πτωματοφάγου πτηνού που ζει σε ορεινά οικοσυστήματα. Η επιστημονική του ονομασία είναι Gypaetus barbatus. Στο κεφάλι, γύρω από το ράμφος φέρει μαύρες τρίχες που μοιάζουν με μουστάκι εξ'ου και το barbatus. Το μήκος του είναι γύρω στο ένα μέτρο ενώ το άνοιγμα φτερών είναι εντυπωσιακό και κυμαίνεται από 150 εώς 180 εκατοστά. Απαντάται σε μικρούς αριθμούς στα Πυρηναία, την Κορσική, τις Άλπεις, τα Βαλκάνια συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας όπου υπολογίζεται να υπάρχουν γύρω στα τριάντα άτομα, όπου βρίσκονται κυρίως στην Κρήτη. Μέχρι τη δεκαετία του 80 είχε σχετικά μεγάλη εξάπλωση στη χώρα και η δραματική μείωση του πληθυσμού του οφείλεται στην καταστροφή των βιοτόπων τους, στην μείωση της κτηνοτροφίας και στα δηλητηριασμένα δολώματα. Ενώ το κανονικό χρώμα των φτερών του στο στήθος, την κοιλιά και το κεφάλι είναι άσπρο, φαίνεται πορτοκαλί διότι ο γυπαετός επαλείφεται με οξείδια του σιδήρου από πετρώματα. Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό είναι ο η διατροφή του. Τρέφεται κυρίως με κόκκαλα, έχοντας ένα πανίσχυρο πεπτικό σύστημα. Τα κόκκαλα τα σπάει πετώντας τα από μεγάλο ύψος σε βράχια και ακολουθώντας τα. Γίνοντα προσπάθειες με διάφορα προγράμματα για τη διάσωση του είδους.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
6.1.08
100% των ανθρώπων κουβαλούν τουλάχιστον έναν τύπο εντομοκτόνου
Ανάλυση των 6 POC's:
Βρέθηκε το DDE, ένας μεταβολίτης του εντομοκτόνου DDT που σήμερα είναι απαγορευμένο, το εξαχλωροβενζόλιο μια ουσία που τη χρησιμοποιούσαν ως μυκητοκτόνο και σήμερα είναι προϊόν βιομηχανικών διεργασιών, PCB's(προϊόντα βιομηχανικών διεργασιών), εξαχλωροκυκλοεξάνιο(παλαιότερα ήταν εντομοκτόνο, σήμερα χρησιμοποιείται κατά της ψωρίασης).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεγαλύτερα ποσοστά POC εμφάνιζαν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και οι ηλικιωμένοι σε σχέση με τους πιο νέους. Επίσης έδειξαν ότι τα ποσοστά των τοξικών αυτών ουσιών σχετίζονται πιο πολύ με τη διατροφή για διάφορους λόγους όπως το ότι το λίπος του κρέατος που καταναλώνεται περιέχει αποθηκευμένες τέτοιες τοξικές ουσίες..
Η έρευνα αυτή αν και μικρή είναι αντιπροσωπευτική, κατά τη γνώμη μου.
Πηγή: Πανεπιστήμιο Γρανάδα
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
5.1.08
Ο ευρασιατικός λύγκας(Lynx lynx)
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
Καυτός χρόνος το 2007 για την Αυστραλία
Οι υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν την κατανάλωση νερού, με αποτέλεσμα οι περιορισμοί στη χρήση νερού να μην επιτυγχάνουν το ζητούμενο αποτέλεσμα διότι μειώθηκαν, παράλληλα και οι βροχοπτώσεις. Οι ειδικοί σημειώνουν, ότι οι περιορισμοί κατανάλωσης νερού που επιβλήθηκαν το 2001 βοήθησαν, αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα της λειψυδρίας εξ αιτίας των λίγων βροχοπτώσεων.
πηγή: ΑΠΕ(τμήμα κειμένου)
4.1.08
Το 2008 στα δέκα πιο ζεστά έτη, αν και πιο "κρύο" από άλλα. Προβλέψεις.
Reuters
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
3.1.08
2008
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό
Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum - μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...
-
Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum - μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...
-
Οι πτερόσαυροι αποτέλεσαν μια τάξη ερπετών με ικανότητα πτήσης και έζησαν από το τέλος του Ιουρασικού μέχρι το τέλος του Κρητιδικού (22...
-
Παγετώνας Vernagtferner, Αυστρία . Image courtesy of the United Nations Environment Program. Περισσότερα εδώ κι εδώ