Ξένα είδη φαίνεται να εισβάλουν στην Ανταρκτική, ένα από τα τελευταία "παρθένα" μέρη της γης. Σπόροι φυτών, σπόροι βακτηρίων, ακάρεα, βρύα και λειχήνες έχουν εισβάλει στην Ανταρκτική και σε συνδυασμό με το φαινόμενο του θερμοκηπίου τείνουν να εξαπλωθούν. Οι οργανισμοί αυτοί μεταφέρονται εκεί από τους ερευνητές και απο τους τουρίστες που αυξάνονται συνεχώς. Τα ρούχα μπορούν να μεταφέρουν πολλούς μικροσκοπικούς οργανισμούς. Ένας τύπος ευρωπαϊκού φυτού το Agrostis stolonifera, που είναι γρασίδι έχει φτάσει σε αρκετά νησιά της Ανταρκτικής. Όπως έχει δειχθεί παλαιότερα η εισβολή ειδών σε ένα διαφορετικό περιβάλλον μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους λαγούς που μεταφέρθηκαν από την Ευρώπη στην Αυστραλία. Η Ανταρκτική είναι γνωστή για τις φάλαινες, τις φώκιες, τους πιγκουίνους και για μικροσκοπικά είδη ζώων πολλά από τα οποία είναι άγνωστα και γι'αυτό άλλωστε βρίσκονται εκεί μερικές ερευνητές.
Αν και τα μέτρα προστασίας είναι υψηλά καθώς τα μόνα φυτά που επιτρέπεται να μεταφερθούν είναι πλαστικά, τα ρούχα μπορούν να μεταφέρουν ζωή η οποία όμως δε φαίνεται. Ένας άλλος φόβος είναι τα πλοία που επισκέπτονται την Ανταρκτική τα οποία μεταφέρουν ποντίκια και αρουραίους. Θα μπορούσαν να περάσουν και να εξαπλωθούν βρίσκοντας ιδανικές συνθήκες. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι δεν πρέπει να παραβιάζονται.
πηγή: Reuters
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό
Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum - μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...
-
Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum - μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...
-
Οι πτερόσαυροι αποτέλεσαν μια τάξη ερπετών με ικανότητα πτήσης και έζησαν από το τέλος του Ιουρασικού μέχρι το τέλος του Κρητιδικού (22...
-
Παγετώνας Vernagtferner, Αυστρία . Image courtesy of the United Nations Environment Program. Περισσότερα εδώ κι εδώ
2 σχόλια:
Δυστυχώς ο άνθρωπος αν και έχει κάνει τεράστια τεχνολογικά άλματα έχει παραμείνει πολύ πίσω στον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος του.
Το καλό (και κακό μαζί) είναι πως η φύση πάντα επιστρέφει ό,τι της κάνουν. Θα το βρούμε μπροστά μας όλο αυτό το κακό που προκαλούμε..
Έτσι είναι φίλε stardust.. Τώρα θυμήθηκα κάτι που έχει πει κάποιος Alan Edison: Modern Technology, Owes Ecology, an Apology.
Δημοσίευση σχολίου