30.3.11

Γλυκό και θαλασσινό νερό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρισμού

anger
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Stanford ανάπτυξαν μια μπαταρία που εκμεταλλεύεται τη διαφορά στην αλατότητα μεταξύ του γλυκού και του θαλασσινού νερού ώστε να παράγει ηλεκτρισμό.

Οπουδήποτε το γλυκό νερό εισέρχεται στη θάλασσα όπως στα δέλτα των ποταμών, θα μπορούσε να αποτελεί εν δυνάμει τοποθεσία για μια ενεργειακή εγκατάσταση χρησιμοποιώντας μια τέτοια μπαταρία εξηγεί o Yi Cui, αναπληρωτής καθηγητής υλικών επιστημών και μηχανικής που καθοδήγησε την ερευνητική ομάδα.

Ο θεωρητικός περιοριστικός παράγοντας, ανέφερε, είναι το ποσό του γλυκού νερού που είναι διαθέσιομο. « Έχουμε ένα άπειρο ποσό ωκεάνιου νερού, δυστυχώς δεν έχουμε ένα απεριόριστο απόθεμα γλυκού νερού», αναφέρει. Σαν ένας δείκτης της δυναμικής της μπαταρίας για την παραγωγή ενέργειας, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι αν όλοι οι παγκόσμιοι ποταμοί χρησιμοποιούνταν, οι μπαταρίες τους θα παρείχαν περίπου 2 τεραβατ ηλεκτρισμού ετησίως- αυτό είναι περίπου το 13 τις εκατό της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.

Η μπαταρία είναι απλή, αποτελούμενη από δύο ηλεκτρόδια- ένα θετικό, ένα αρνητικό- τοποθετημένη σε ένα υγρό που περιέχει ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια ή ιόντα. Στο νερό, τα ιόντα είναι το νάτριο και το χλώριο, τα συστατικά του επιτραπέζιου αλατιού. Αρχικά, η μπαταρία γεμίζει με γλυκό νερό και ένα μικρό ηλεκτρικό κύμα εφαρμόζεται για να το φορτίσει. Το γλυκό νερό έπειτα αφαιρείται και αντικαθίσταται από θαλασσινό νερό. Επειδή το θαλασσινό νερό είναι αλατώδες περιέχοντας 60 με 100 φορές περισσότερα ιόντα απ’ ότι το γλυκό νερό, αυξάνει το ηλεκτρικό δυναμικό ανάμεσα στα δύο ηλεκτρόδια.

« Το ηλεκτρικό δυναμικό εξαρτάται από τη συγκέντρωση των ιόντων νατρίου και χλωρίου που διατίθενται. Αν φορτίσει σε χαμηλό βολτ μέσα στο γλυκό νερό, έπειτα αποφορτίσει σε υψηλό βολτ σε θαλασσινό νερό, κερδίζεις ενέργεια. Παίρνεις περισσότερη ενέργεια απ’ ότι εισάγεις. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος μια τοποθεσία, μίλια μακριά από οποιοδήποτε σημαντικό ενδιαίτημα» αναφέρει ο Cui .

«Δε χρειάζεται να ενοχληθεί ολόκληρο το σύστημα, απλά χρειάζεται να δρομολογηθεί μερικό από το νερό του ποταμού μέσω του συστήματος μας πριν φτάσει τον ωκεανό. Εμείς απλά το δανειζόμαστε και το επιστρέφουμε», εξηγεί.

Κείμενο μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από:
Stanford University (2011, March 30). River water and salty ocean water used to generate electricity. ScienceDaily. Retrieved March 2, 2010, from http://www.sciencedaily.com­/releases/2011/03/110329134254.htm

Journal Reference:

  1. Fabio La Mantia, Mauro Pasta, Heather D. Deshazer, Bruce E. Logan, Yi Cui. Batteries for Efficient Energy Extraction from a Water Salinity Difference. Nano Letters, 2011; 110317090439081 DOI: 10.1021/nl200500s
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...