31.5.11
The Great Global Warming Swindle
Παραθέτω ένα ντοκιμαντέρ που αφορά το σκεπτικισμό ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, αναδεικνύει τους μύθους γύρω από το θέμα και με επιστημονικά στοιχεία παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους θεωρείται ότι η κλιματική αλλαγή δεν υφίσταται.
Οι τρεις παραπάνω επιστήμονες, μαζί με πολλούς ακόμη, συμμετείχαν με συνεντεύξεις τους στο ντοκιμαντέρ «Η μεγάλη απάτη της παγκόσμιας υπερθέρμανσης» («The Great Global Warming Swindle»), το οποίο πρωτοπροβλήθηκε το 2007 στο βρετανικό κανάλι Channel 4. Το ντοκιμαντέρ προξένησε σάλο, αφού στόχος του ήταν να «φέρει στο φως» τα δεκάδες επιστημονικά σφάλματα στην επιχειρηματολογία όσων μιλούν για την κλιματική αλλαγή που αποδίδεται στην ανθρώπινη δράση. Στην πρεμιέρα του στην Τσεχία, μάλιστα, ο πρόεδρος Vaclav Klaus το χαρακτήρισε «γροθιά στον ανορθολογισμό».
Στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα παρουσιάζουν συνεχή αύξηση από το 1940, ενώ την ίδια στιγμή η θερμοκρασία στην πραγματικότητα μειωνόταν μέχρι το 1975. Οι συμμετέχοντες επιστήμονες αναφέρουν ότι η συγκέντρωση του εν λόγω αερίου είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρή για να εξηγήσει την όποια θερμοκρασιακή άνοδο. Μάλιστα, ο Δανός φυσικός Friis-Christensen, μιλώντας στο ντοκιμαντέρ, υποστηρίζει ότι το κλίμα του πλανήτη επηρεάζεται καταλυτικά από τις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες και τον Ηλιο. Παρουσίασε μάλιστα γράφημα το οποίο έδειχνε πως, για το διάστημα 1610-1985, οι θερμοκρασιακές διακυμάνσεις συνέπιπταν απόλυτα με τις μεταβολές στην ηλιακή δραστηριότητα και όχι με την αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα.
(τμήμα κειμένου από Καθημερινή)
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
30.5.11
Σε επίπεδα-ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2010
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έφθασαν το 2010 σε επίπεδα-ρεκόρ, γεγονός που εντείνει τους φόβους για αύξηση της θερμοκρασίας πέραν του επικίνδυνου «ορίου» των δύο βαθμών Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενεργείας (ΙΕA).
Σύμφωνα με την ΑΙΕ, η επιστροφή στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2010 συνέπεσε με μια αύξηση των εκπομπών CO2 κατά 1,6 γιγατόνους. «Αυτή είναι η χειρότερη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα» δήλωσε στον Guardian ο οικονομολόγος της ΙΕA Φατίχ Μπιρόλ.
Ο ΟΗΕ έχει καλέσει τη διεθνή κοινότητα να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έτσι ώστε η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς μέχρι το 2100. Δεδομένου βέβαια ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες, ο στόχος αυτός δεν βασίζεται σε αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα.
Προκειμένου να αποφύγουμε την υπέρβαση αυτού του ορίου, η ΙΑΕ εκτιμά ότι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 32 γιγατόνους το 2020. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι εκπομπές αυτές έφθασαν τους 30,6 γιγατόνους το 2010.
Ο Νίκολας Στερν του London School of Economics, συντάκτης μιας έκθεσης που υπολόγισε τις οικονομικές συνέπειες από την προειδοποιεί τώρα για τα χειρίτερα.
Βάσει των εκτιμήσεων, «υπάρχουν 50% πιθανότητες η θερμοκρασία να αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου γύρω στο 2100. Μια τέτοια θερμοκρασία θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και τα μέσα επιβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, γεγονός που θα οδηγούσε σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και σε συγκρούσεις» γράφει ο Guardian.
Πηγή: Τα Νέα
Η οξέωση των ωκεανών πολύ πιθανά θα μειώσει την ποικιλότητα και την αντοχή στα οικοσυστήματα κοραλλιογενών υφάλων
Μια νέα μελέτη από τη σχολή θαλασσίων και ατμοσφαιρικών επιστημών του πανεπιστημίου του Miami, το ινστιτούτο θαλασσίων επιστημών της Αυστραλίας και το ινστιτούτο Max Planck για τη θαλάσσια μικροβιολογία στη Γερμανία, έφτασε στο συμπέρασμα ότι η οξέωση των ωκεανών παράλληλα με τις αυξημένες ωκεάνιες θερμοκρασίες, πολύ πιθανά θα μειώσει δραματικά την ποικιλότητα και την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων κοραλλιογενών υφάλων κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τρια φυσικά αποθέματα ηφαιστειακού CO2 στην Παπούα, Νέα Γουϊνέα για να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η οξέωση των ωκεανών θα επιδράσει στην ποικιλότητα των οικοσυστημάτων που συνίστανται από κοραλλιογενείς υφάλους.
Η έρευνα εξηγεί λεπτομερώς τις επιδράσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και σε χαμηλό pH σε ινδο-ειρηνικούς κοραλλιογενείς υφάλους, μια κατάσταση που προβλέπεται να συμβεί μέχρι το τέλος του αιώνα καθώς οι αυξημένες ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλάξουν τα παρόντα επίπεδα pH του θαλασσινού νερού, καθιστώντας τους ωκεανούς πιο όξινους.
Η μελέτη δείχνει αλλαγές στο σύνθεση των ειδών των κοραλλιών και μειώσεις στη βιοποικιλότητα και πρόσληψη στους υφάλους καθώς το pH μειώθηκε από το 8.1 στο 7.8. Η ομάδα επίσης αναφέρει ότι η ανάπτυξη των υφάλων σταμάτησε σε ένα pH κάτω από 7.7. H 4η αναφορά της IPCC εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, το ωκεάνιο pH θα μειωθεί από τα τρέχοντα επίπεδα του 8.1 στα 7.8, εξαιτίας των αυξανόμενων ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα.
Για περισσότερα:
Journal Reference:
- Katharina E. Fabricius, Chris Langdon, Sven Uthicke, Craig Humphrey, Sam Noonan, Glenn De’ath, Remy Okazaki, Nancy Muehllehner, Martin S. Glas, Janice M. Lough. Losers and winners in coral reefs acclimatized to elevated carbon dioxide concentrations. Nature Climate Change, 2011; DOI: 10.1038/nclimate1122
Κείμενο μεταφρασμένο-προσαρμοσμένο από:
University of Miami Rosenstiel School of Marine & Atmospheric Science (2011, May 29). Ocean acidification will likely reduce diversity, resiliency in coral reef ecosystems. ScienceDaily. Retrieved May 30, 2011, from http://www.sciencedaily.com /releases/2011/05/110529184043.htm
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
Κλιματική Αλλαγή: Η πιο καλοστημένη απάτη του αιώνα μας
Παραθέτω ένα ενδιαφέρον άρθρο του Σταύρου Αλεξανδρή, Λέκτορα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Καλό είναι να ακούγονται όλες οι απόψεις. Ευχαριστώ τον Ανώνυμο για το σχόλιο και την πρότασή του. Ορίστε ο σύνδεσμος: http://www.inlaw.gr/content.aspx?id=44
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
29.5.11
«Η αντιπυρική προστασία… είναι υπόθεση όλων μας»
Έμφαση, εν όψει καλοκαιριού, δίνει στην αντιπυρική προστασία το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ξεκινώντας δράσεις σε συνεργασία με θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν συμμετέχοντας εθελοντικά, καθώς επιδιώκει να αποδώσουν τα μέγιστα οι συντονισμένες δράσεις και η επαγρύπνηση πολιτείας και πολιτών.
Η αρχή γίνεται την Κυριακή 22 Μαΐου 2011, με τον καθαρισμό του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, στην περιοχή Τατοΐου από την Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η πρωτοβουλία θα γίνει σε συνεργασία με τους Δήμους Διονύσου και Αχαρνών, το Δασαρχείο Πάρνηθας και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας καθώς και με τη συμμετοχή εθελοντών.
"Η αντιπυρική προστασία δεν είναι υπόθεση μόνο των Φορέων και των Υπηρεσιών είναι υπόθεση όλων μας. Πρέπει όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν στην προστασία του περιβάλλοντος" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ειδικός Γραμματέας Δασών Γιώργος Αμοργιανιώτης με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και συνεχίζει: "στις εκδηλώσεις αυτές επιδιώκουμε να καθαρίσουμε την περιοχή από τα ξερά χόρτα και παράλληλα να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες".
Ο καθαρισμός της περιοχής Τατοΐου είναι ο πρώτος από μια σειρά αντίστοιχων δράσεων που έχει προγραμματίσει η Ειδική Γραμματεία Δασών, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους φορείς.
Οι εθελοντές θα μπορούν να προσέρχονται στις 9 το πρωί, στη Βαρυμπόμπη (σημείο συνάντησης "Ταβέρνα Λεωνίδας"), προκειμένου να φτάσουν στο σημείο του καθαρισμού. Ο αναγκαίος εξοπλισμός (γάντια, σακούλες κ.ά.) θα διατεθεί από το διοργανωτή.
Οργανωμένες εθελοντικές οργανώσεις που θα ήθελαν να δηλώσουν συμμετοχή για το καθαρισμό της Κυριακής 22 Μαΐου 2011 μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 210 2434061-2-3
Πηγή: Πρώτο Θέμα
H κλιματική αλλαγή μειώνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών
Οι αγρότες σε όλο τον πλανήτη έχουν παράγει λιγότερα τρόφιμα κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, από όσο θα είχαν παράγει αν δεν υπήρχε η επίδραση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά εκτιμά ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη διαχρονική άνοδο της θερμοκρασίας και στις αποδόσεις των αγροτικών καλλιεργειών.
Η μελέτη συμπεραίνει ότι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας μετά το 1980 έχει μειώσει ιδιαίτερα τις αποδόσεις σε κρίσιμες για τη διατροφική ασφάλεια καλλιέργειες, όπως του καλαμποκιού, αντισταθμίζοντας, έτσι, τα κέρδη από τη σταδιακή βελτίωση των γεωργικών πρακτικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών ερευνητών, μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου, τείνει να μειώνει τις γεωργικές αποδόσεις σε ποσοστό 5%, κατά μέσο όρο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Βόλφραμ Σλένκερ του πανεπιστημίου Κολούμπια και τον Ντέιβιντ Λόμπελ του πανεπιστημίου Στάνφορντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", επισημαίνουν ότι ναι μεν διεθνώς αυξήθηκαν οι σοδειές κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, σε μικρότερο βαθμό, από ό,τι θα είχε συμβεί αν δεν τις "φρέναρε" η κλιματική αλλαγή.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν τις ετήσιες αποδόσεις του καλαμποκιού, του σταριού, του ρυζιού και της σόγιας (μαζί αποτελούν περίπου το 75% της ενέργειας που μας παρέχει η τροφή) για όλες τις χώρες του κόσμου μετά το 1980, ενώ παράλληλα μελέτησαν τις κλιματικές μεταβολές. Με τη βοήθεια στατιστικών μοντέλων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις καλαμποκιού ήσαν κατά 3,8% χαμηλότερες και του σταριού κατά 5,5% χαμηλότερες από ό,τι αν η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις είχαν παραμείνει στα επίπεδα του 1980. Καλύτερη είναι η εικόνα για τις καλλιέργειες ρυζιού και σόγιας (αύξηση 2,9% και 1,3% αντίστοιχα).
Όμως, δεν έχουν πειστεί όλοι οι επιστήμονες, όπως πχ ο Τζον Ράιλι του ΜΙΤ, ότι πράγματι η κλιματική αλλαγή, διαχρονικά, μειώνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, καθώς οι νέες εκτιμήσεις βασίστηκαν σε στατιστικά μοντέλα, που μπορεί να μην είναι ακριβή.
Από την άλλη, η απόδοση των καλλιεργειών εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, πέρα από τον καιρό, όπως οι διακυμάνσεις της προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, οι τιμές των λιπασμάτων, οι διαθέσιμες αγροτικές τεχνολογίες κά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι κατά τόπους αγρότες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αναπροσαρμόζουν τις γεωργικές μεθόδους τους ανάλογα με τις διάφορες μεταβολές - αρνητικές ή θετικές.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό
Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum - μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...
-
Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum - μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...
-
Οι πτερόσαυροι αποτέλεσαν μια τάξη ερπετών με ικανότητα πτήσης και έζησαν από το τέλος του Ιουρασικού μέχρι το τέλος του Κρητιδικού (22...
-
Παγετώνας Vernagtferner, Αυστρία . Image courtesy of the United Nations Environment Program. Περισσότερα εδώ κι εδώ