29.5.11

H κλιματική αλλαγή μειώνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών


Οι αγρότες σε όλο τον πλανήτη έχουν παράγει λιγότερα τρόφιμα κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, από όσο θα είχαν παράγει αν δεν υπήρχε η επίδραση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά εκτιμά ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη διαχρονική άνοδο της θερμοκρασίας και στις αποδόσεις των αγροτικών καλλιεργειών.

Η μελέτη συμπεραίνει ότι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας μετά το 1980 έχει μειώσει ιδιαίτερα τις αποδόσεις σε κρίσιμες για τη διατροφική ασφάλεια καλλιέργειες, όπως του καλαμποκιού, αντισταθμίζοντας, έτσι, τα κέρδη από τη σταδιακή βελτίωση των γεωργικών πρακτικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών ερευνητών, μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου, τείνει να μειώνει τις γεωργικές αποδόσεις σε ποσοστό 5%, κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Βόλφραμ Σλένκερ του πανεπιστημίου Κολούμπια και τον Ντέιβιντ Λόμπελ του πανεπιστημίου Στάνφορντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", επισημαίνουν ότι ναι μεν διεθνώς αυξήθηκαν οι σοδειές κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, σε μικρότερο βαθμό, από ό,τι θα είχε συμβεί αν δεν τις "φρέναρε" η κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τις ετήσιες αποδόσεις του καλαμποκιού, του σταριού, του ρυζιού και της σόγιας (μαζί αποτελούν περίπου το 75% της ενέργειας που μας παρέχει η τροφή) για όλες τις χώρες του κόσμου μετά το 1980, ενώ παράλληλα μελέτησαν τις κλιματικές μεταβολές. Με τη βοήθεια στατιστικών μοντέλων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις καλαμποκιού ήσαν κατά 3,8% χαμηλότερες και του σταριού κατά 5,5% χαμηλότερες από ό,τι αν η θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις είχαν παραμείνει στα επίπεδα του 1980. Καλύτερη είναι η εικόνα για τις καλλιέργειες ρυζιού και σόγιας (αύξηση 2,9% και 1,3% αντίστοιχα).

Όμως, δεν έχουν πειστεί όλοι οι επιστήμονες, όπως πχ ο Τζον Ράιλι του ΜΙΤ, ότι πράγματι η κλιματική αλλαγή, διαχρονικά, μειώνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, καθώς οι νέες εκτιμήσεις βασίστηκαν σε στατιστικά μοντέλα, που μπορεί να μην είναι ακριβή.

Από την άλλη, η απόδοση των καλλιεργειών εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, πέρα από τον καιρό, όπως οι διακυμάνσεις της προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, οι τιμές των λιπασμάτων, οι διαθέσιμες αγροτικές τεχνολογίες κά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι κατά τόπους αγρότες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αναπροσαρμόζουν τις γεωργικές μεθόδους τους ανάλογα με τις διάφορες μεταβολές - αρνητικές ή θετικές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...