22.4.14

Περιβαλλοντικά φιλικές πάνες από μέδουσες!

                                          Εικόνα: Wikimedia commons

Οι θερμαινόμενοι ωκεανοί βλάπτουν γενικά τους οργανισμούς, ιδίως αν λάβουμε υπόψη την παράπλευρη συνέπειας της αύξησης της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα, την οξέωση των ωκεανών. Στην περίπτωση των μεδουσών, όμως, δε συμβαίνει το ίδιο. Οι μέδουσες κατακλύζουν τις θάλασσες και είναι υπεράριθμες δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην αλιεία αλλά και στον τουρισμό, αφού κάποια είδη απελευθερώνουν τοξίνες που καθιστούν το μπάνιο στη θάλασσα ακατάλληλο. 

Μια ισραηλινή εταιρεία λοιπόν, βασισμένη σε έρευνες του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο  εκμετάλλευσης  των μεδουσών και χρήσης τους  για να παράγουν πάνες για μωρά  και πετσέτες δίνοντας στο φυσικό αυτό υλικό απορροφητικές ιδιότητες. Αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο από πάνες που χρησιμοποιούνται από τα μωρά παγκοσμίως αλλά και το ότι τα συνθετικά υλικά κάνουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια να αποσυντεθούν, η έξυπνη αυτή ιδέα αποτελεί μια περιβαλλοντικά φιλική τεχνολογία. 

Η εταιρεία Cineal αναπτύσσει το «Hydromash», υλικό το οποίο είναι ισχυρό, ελαστικό και πολύ πιο απορροφητικό από τις πετσέτες. Με τη χρήση νανο-υλικών, γίνεται μετατροπή της μέδουσας σε hydromash, και με τη διαδικασία αυτή απορροφάται το νερό και το αίμα σε δευτερόλεπτα ενώ παράλληλα γίνεται προσθήκη νανο-σωματιδίων για λόγους υγιεινής και αισθητικής. Το υλικό που προκύπτει βιο-αποικοδομείται σε λιγότερο από 30 ημέρες και είναι πλήρως απορροφητικό.


Καινοτομία, περιβαλλοντική φιλικότητα και αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεράριθμων μεδουσών, τι καλύτερο!

www.earthsos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...