5.2.09

Ανακαλύφθηκε ο "βασιλιάς" των φιδιών

An artist's reconstruction of Titanoboa cerrejonensis. Jason Bourque

Ερευνητές βρήκαν τα απολιθώματα του μεγαλύτερου γνωστού φιδιού στον κόσμο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να ρίξει φως στο κλίμα των τροπικών κύκλων του παρελθόντος.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το φίδι έζησε 58 έως 60 εκατομμύρια έτη πριν και ήταν περίπου 13 μέτρα σε μήκος.Ο γίγαντας, που βρέθηκε στη βορειοανατολική Κολομβία, επισκιάζει τους σημερινούς πύθωνες και τις ανακόντες που συνήθως δεν υπερβαίνουν τα 6 με 6,5 μέτρα και τα οποία αποτελούν τα μεγαλύτερα φίδια σήμερα.

Δεδομένου ότι τα φίδια είναι ποικιλόθερμα και σε αντίθεση με τους ανθρώπους χρειάζονται τη θερμότητα του περιβάλλοντος για να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό τους, οι ερευνητές προτείνουν ότι η θερμοκρασία στο χώρο που ζούσε το τεράστιο φίδι θα έπρεπε να είναι 30 με 34 βαθμούς κελσίου για να επιβιώσει. Τα μεγαλύτερα φίδια σήμερα ζουν στους τροπικούς της Νότιας Αμερικής και της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου η υψηλή θερμοκρασία τα επιτρέπει να φτάσουν σε πολύ μεγάλο μέγεθος.

A vertebra of a modern Anaconda (left) and (right) a vertebra from the Titanoboa. Ray Carson - UF Photography

«Έχουμε πάρει το φίδι και το μετατρέψαμε σε ένα γιγαντιαίο θερμόμετρο», αναφέρει ο κύριος συγγραφέας και παλαιοντολόγος των σπονδυλωτών Jason Head από το πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, και αναφέρει πως σχεδόν ούρλιαξε μόλις πρωτοείδε το μέγεθος των απολιθωμάτων.

Οι συνεργάτες του Head ανακάλυψαν τους απολιθωμένους σπονδύλους και πλευρά από 28 ξεχωριστά φίδια σε ένα ορυχείο άνθρακα στο Cerrejon. Η δομή του σπονδύλου δείχνει ότι το φίδι σχετίζεται στενά με τον βόα-σφιγκτήρα, χαρακτηριστικό που οδηγεί την ομάδα να ονομάσει το είδος Titanoboa cerrejonensis, ή «τιτανικό βόα από το Cerrejon». Συγκρίνοντας τα σχήματα και τα μεγέθη από τους δύο καλύτερα διατηρημένους σπονδύλους με αυτούς από σημερινά φίδια, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το φίδι ήταν 12,8 μέτρα μακρύ και ζύγιζε 1,135 κιλά.

Πηγή: Nature

Για περισσότερα:
  1. Makarieva, A. M., Gorshkov, V. G., & Li, B.-L. Proc. R. Soc. Lond. 272, 2325-2328 (2005). | Article |
  2. Head, J. J. et al. Nature 457, 715-717 (2009). | Article |
  3. Shellito, C. J., Sloan, L. C. & Huber, M. Palaeogeogr. Palaeoclimatol. Palaeoecol. 193, 113-123 (2003). | Article |


Στο ίδιο θέμα:
Δηλητηριώδη φίδια: Βασιλική κόμπρα
Δηλητηριώδη φίδια: Μαύρη Μάμπα
Δηλητηριώδη φίδια: Οχιά
Δηλητηριώδη φίδια: Ταϊπάν

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...