Οι εποχές της Γης έχουν μετατοπιστεί προς τα πίσω στο ημερολογιακό έτος, με τις θερμότερες και πιο κρύες ημέρες των ετών να εμφανίζονται τώρα σχεδόν δύο ημέρες νωρίτερα, όπως βρέθηκε σε μια νέα μελέτη.
Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης, αναφέρουν οι ερευνητές.
Το συμπέρασμα αυτό βγήκε αφού οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Μπέρκλευ και του Χάρβαρντ μελέτησαν τις καταγραφές των θερμοκρασιών από 1850 έως το 2007 και τα συνδύασαν με τα αποτελέσματα της ερευνητικής μονάδας για το κλίμα από το πανεπιστήμιο East Anglia στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαπίστωσαν ότι οι θερμοκρασίες του εδάφους στην περίοδο των 100 χρόνων μεταξύ 1850 και 1950 παρουσίασαν ένα απλό, φυσικό σχέδιο μεταβλητότητας, με την θερμότερη ημέρα του έτους στο βόρειο ημισφαίριο να βρίσκεται γύρω στις 21 Ιουλίου. Αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του '50 και μετά(την περίοδο που η οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες άρχισαν να αυξάνονται), η θερμότερη ημέρα ήρθε 1,7 ημέρες νωρίτερα.
Φυτά που ανθίζουν νωρίτερα έχουν παρατηρηθεί από τους επιστήμονες
Αυτή η μετατόπιση συμβαίνει ενώ ταυτόχρονα οι ανώτερες θερμοκρασίες χειμώνα και καλοκαιριού αυξάνονται και το χάσμα μεταξύ τους κλείνει (επειδή οι χειμερινές θερμοκρασίες αυξάνονται γρηγορότερα από θερινές).
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν σημειώσει και άλλα σημάδια για το ότι οι εποχές μετατοπίζονται: μερικά πουλιά μεταναστεύουν νωρίτερα, φυτά ανθίζουν νωρίτερα, και χιόνια στα βουνά λιώνουν επίσης νωρίτερα.
Η πιο πιθανή αιτία για αυτές τις αλλαγές είναι σύμφωνα με τον Stine και τους συνεργάτες του η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο το ποιες ακριβώς επιδράσεις της παγκόσμιας θέρμανσης οδηγούν αυτήν την αλλαγή.
Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου στο περιοδικό Nature.
Πηγές: livescience.com, Nature.com
Κι εδώ ταιριάζει ένα τραγούδι:
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου