20.2.09

Ζώα εμπνέουν την ανθρώπινη τεχνολογία



Οι άνθρωποι βρισκόμαστε ίσως στην κορυφή της εξελικτικής κλίμακας και σίγουρα είμαστε κυρίαρχοι στον πλανήτη μας. Παρόλο που έχουμε μάθει να περπατάμε στα δυο μας πόδια, παρόλο που έχουμε αναπτύξει τη γραφή και τα blogs, δεν είμαστε και το μόνο θαύμα της φύσης.
Η αλήθεια είναι ότι όσο προηγμένα και αν σκεφτόμαστε, βλέπουμε τα ζώα για να εμπνευστούμε νέες τεχνολογίες.

Μπορούμε να δούμε την επίδραση των ζώων παντού: η κατασκευή των φτερών των πουλιών βοήθησε την τελειοποίηση των φτερών των αεροπλάνων. Η ικανότητα των πουλιών κολιμπρί να αιωρούνται έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο σχεδιασμό των ελικοπτέρων. Και η κατασκευή των κτιρίων προσαρμόζεται τώρα σύμφωνα με τους τύμβους που σκάβουν οι τερμίτες για να διατηρήσουν την ενέργεια.

Οι υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικές συσκευές εμπνέονται επίσης από τη βιολογία των ζώων.

Ένα παράδειγμα είναι η οχιά pit (pit viper). Αυτό το είδος φιδιού έχει κάτι λακάκια μέσα στα ρουθούνια του που το καθιστούν ικανό να ανιχνεύει τη διαφορά στη θερμότητα που εκπέμπει μια πιθανή λεία και τη θερμότητα που εκπέμπει ένας βράχος που βρίσκεται εκεί κοντά. Επιστήμονες μιμήθηκαν την ικανότητα αυτή και τη χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία της τεχνολογίας θερμικής απεικόνισης. Η θερμική απεικόνιση χρησιμοποιείται για να ανιχνευτεί η ηφαιστειακή δραστηριότητα, για να εκτιμηθούν οι επιδράσεις και η κατάσταση της παγκόσμιας θέρμανσης, για να εντοπιστεί ένα ανθρώπινο σώμα από την αστυνομία και το στρατό. Υπάρχουν φυσικά και άλλα πολλά παραδείγματα ζώων που εμπνέουν τον άνθρωπο.

Πηγές:
1) http://www.ftexploring.com/lifetech/lifetech1.html
2) http://frontierindia.net/hi-tek-military-devices-inspired-by-animal-biology

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...