2.5.08
Λίμνη Βαϊκάλη: Η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή
Ρώσοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αυξανόμενη θερμοκρασία στη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου, που βρίσκεται στην παγωμένη Σιβηρία, δείχνει ότι η περιοχή ανταποκρίνεται ισχυρά στην παγκόσμια υπερθέρμανση.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Global Change Biology ενώ τα στοιχεία και οι μελέτες έχουν διάρκεια 60 χρόνων. Βασικά στελέχη της έρευνας είναι η Stephanie Hampton από το εθνικό κέντρο οικολογικής ανάλυσης και σύνθεσης στην Καλιφόρνια και η Marianne Moore, βιολόγος στο Wellesley College καθώς και άλλοι τέσσερις επιστήμονες.
«Η θέρμανση αυτής της απομονωμένης αλλά τεράστιας λίμνης είναι ένα καθαρό σημάδι ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει ακόμη και τις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη», αναφέρει η Hampton.
Στη δημοσίευση, οι επιστήμονες αναφέρουν λεπτομερώς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη λίμνη Βαϊκάλη - από τη θέρμανση στα νερά όσο και στη μικροσκοπική τροφική αλυσίδα.
«Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται για αυτήν την τεράστια έκταση φρέσκου νερού προκύπτουν από προσεκτική και επαναλαμβανόμενη δειγματοληψία εδώ και έξι δεκαετίες», λέει ο Ηenry Gholz, διευθυντής του προγράμματος στο Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα.
Η λίμνη Βαϊκάλη είναι η «βασίλισσα» των λιμνών. Το 1996, η UNESCO ανακήρυξε τη λίμνη σαν τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τη βιοποικιλότητά της. Φιλοξενεί 2500 φυτικά και ζωϊκά είδη, από τα οποία πολλά είδη συμπεριλαμβανομένης της φώκιας του γλυκού νερού, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Η λίμνη περιέχει το 20% του παγκόσμιου γλυκού νερού και είναι αρκετά μεγάλη για να αντέξει όλο το νερό από τις μεγάλες λίμνες(Great Lakes) της Αμερικής. Είναι η πιο βαθιά λίμνη του κόσμου ενώ κατέχει και τα πρωτεία στην ηλικία καθώς μετρά 25 εκατομμύρια χρόνια.
Η έρευνα πάνω στη λίμνη ξεκίνησε το 1940 από τον Mikhail Kozhov και συνεχίστηκε από την κόρη και εγγονή του αργότερα. Η έρευνα επιβίωσε ακόμη και από τις εποχές Στάλιν, την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και άλλες ανακατατάξεις της περιοχής. Τα αποτελέσματα για τη λίμνη Βαϊκάλη δείχνουν «σημαντική θέρμανση των επιφανειακών νερών καθώς και μακροπρόθεσμες αλλαγές στην τροφική αλυσίδα της πιο παλιάς και μεγαλύτερης λίμνης του κόσμου» γράφουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους. «Οι αυξήσεις στη θερμοκρασία του νερού(1.21 βαθμοί από το 1946), στη χλωροφύλλη(300% από το 1979) και μιας σημαντικής ομάδας ζωοπλαγκτού(335% από το 1946), έχουν σημαντικές επιπλοκές στη δυναμική των θρεπτικών κύκλων και της τροφικής αλυσίδας».
Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η λίμνη μπαίνει στην ομάδα και άλλων λιμνών που έχουν επηρεαστεί από τη θέρμανση όπως η Τανγκανίκα, η Ταχόε και η Σουπίριορ.
«Αλλά», υπογραμμίζουν, «οι αλλαγές της θερμοκρασίας στη λίμνη Βαϊκάλη είναι ιδιαίτερα σημαντικές σαν ένα σημάδι μακροπρόθεσμης εποχικής υπερθέρμανσης».
«Αυτή η λίμνη αναμενόταν να είναι ανάμεσα στις πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή αν λάβουμε υπόψη τη μοναδική κυκλοφορία του νερού και τον όγκο της».
Προσαρμοσμένο από
National Science Foundation. "Global Warming Affects World's Largest Freshwater Lake." ScienceDaily 1 May 2008. 2 May 2008 http://www.sciencedaily.com /releases/2008/05/080501091349.htm.
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό
Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum - μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...
-
Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum - μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...
-
Οι πτερόσαυροι αποτέλεσαν μια τάξη ερπετών με ικανότητα πτήσης και έζησαν από το τέλος του Ιουρασικού μέχρι το τέλος του Κρητιδικού (22...
-
Παγετώνας Vernagtferner, Αυστρία . Image courtesy of the United Nations Environment Program. Περισσότερα εδώ κι εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου