17.4.07

Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο δεν θα λιώσουν πριν το 2050


Οι παγετώνες στο όρος Κιλιμάντζαρο της Κένυας θα λιώσουν με πολλή μικρότερη ταχύτητα απ' ότι είχε αρχικά υπολογισθεί ανακοίνωσαν αυστριακοί επιστήμονες ειδικευμένοι σε θέματα κλίματος.
" Οι θεωρίες ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των θερμοκρασιών και κατά συνέπεια στην ταχύτερη καταστροφή των παγετώνων είναι πολύ απλή" δήλωσε ο κλιματολόγος Γκέοργκ Κάιζερ του πανεπιστημίου του Ινσμπουργκ στην ετήσια σύνοδο Γεωεπιστημών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία οι παγετώνες στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής, ύψους 5.895 μέτρων, δεν πρόκειται να εξαφανισθούν μέχρι το 2015 όπως αρχικά πιστευόταν αλλά θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το 2050.
Τα περίφημα χιόνια του Κιλιμάντζαρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, σταδιακά θα εξαφανισθούν εξ αιτίας της συνεχιζόμενης εξάτμισης και της έλλειψης των βροχοπτώσεων. Οι παγετώνες του Κιλιμάντζαρο έχουν μειωθεί τα τελευταία 120 χρόνια και η συρρίκνωσή τους ήταν εντονότερη τα πρώτα 80 χρόνια αυτής της περιόδου.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, που εργάζεται στο Κιλιμάντζαρο από το 2000, κατέγραψε ετήσια μείωση των παγετώνων που κυμαίνεται από μισό μέχρι ένα μέτρο, με εξαίρεση το έτος 2006, όπου παρατηρήθηκε μικρή αύξηση λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων.
Αλλά ακόμα κι εάν οι πάγοι από την κορυφή εξαφανισθούν τελείως, οι επιπτώσεις στα υδάτινα αποθέματα της περιοχής θα είναι ελάχιστες, ωστόσο αυτό που θα πληγεί είναι ο τουρισμός της περιοχής, εκτιμά η ομάδα του Κάιζερ.
πηγή: pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...