21.4.07

Τα νέας γενιάς καύσιμα δείχνουν το δρόμο για τον περιορισμό των επικίνδυνων ρύπων




Η εφαρμογή του βιοντίζελ, κυρίως στα φορτηγά, και η αντικατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο σε άλλα οχήματα, όπως λεωφορεία, ταξί και σχολικά, θα συνεισφέρει σημαντικά στον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης, η οποία στα αστικά κέντρα προκαλείται κατά 60% από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Την άποψη αυτή διατύπωσε ο χημικός περιβαλλοντολόγος, διδάκτωρ και καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Κώστας Νικολάου, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Χημικών στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, τα οχήματα είναι οι βασικοί υπαίτιοι για τις μεγάλες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Πρόσθεσε, επίσης, πως το φωτοχημικό νέφος δημιουργείται κυρίως εξαιτίας των καυσαερίων των αυτοκινήτων. Διότι, όπως είπε, αυτά περιλαμβάνουν οξείδια του αζώτου και του όζοντος και, μάλιστα, πάνω από τα επιτρεπόμενα ανώτατα όρια, ενώ καταγράφουν διαχρονικά αυξητικές τάσεις.
Βιοκαύσιμα β’ γενιάς
Σε ό,τι αφορά στα βαρέα οχήματα και τη χρήση από αυτά του βιοντίζελ, ο κ. Νικολάου επισήμανε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ θα περιοριστούν λίγο και τα αιωρούμενα σωματίδια. Αντίθετα, ελαφρά αύξηση αναμένεται να σημειωθεί στα οξείδια αζώτου.
Αναφορικά με τη χρήση του φυσικού αερίου στα πετρελαιοκίνητα οχήματα που πραγματοποιούν κυρίως αστικές μετακινήσεις, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων, οδηγώντας έτσι και στην εκπλήρωση των σχετικών προδιαγραφών ποιότητας αέρα.
Από την πλευρά του, ο λέκτορας του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Κώστας Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, αναφέρθηκε στα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς. Όπως είπε, προέρχονται από λιγνοκυτταρινούχες πρώτες ύλες, όπως ξυλεία, αγροτικά και δασικά προϊόντα, καθώς και αστικά οργανικά υπολείμματα. Τόνισε, δε, ότι μελετάται η ανάπτυξη νέων βιοχημικών ή και θερμοχημικών διεργασιών, μέσα από τις οποίες, φυτικά παραπροϊόντα και υπολείμματα ανθρώπινων και βιομηχανικών δραστηριοτήτων, μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων.


πηγή: pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...