7.4.07

Κλιματικές αλλαγές: επηρεάζουν την εξέλιξη των ειδών;

Σήμερα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι έντονες κλιματικές αλλαγές είναι πολύ πιθανόν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην παγκόσμια οικολογία αλλά και στην διαδικασία της εξέλιξης της ζωής Μια 20ετής έρευνα που αφορά την μελέτη της εξέλιξης προβάτων από τη Σκωτία αποκάλυψε την έντονη συσχέτιση της παραπάνω διαδικασίας με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες είχαν προκαλέσει αλλαγές τόσο στην εξωτερική εμφάνιση αλλά και στον αριθμό των ατόμων του πληθυσμού.
Οι δριμείς χειμώνες προκάλεσαν τη γέννηση προβάτων μεγαλύτερου μεγέθους αλλά και αλλαγές στον όγκο του πληθυσμού, ενώ αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε σε εποχές με πιο ήπιους χειμώνες.
Η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, είναι η πρώτη που συσχετίζει αυτούς τους παράγοντες.
«Έως τώρα, ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο να αποδειχθεί πως ακριβώς συνδέονται η οικολογία και οι εξελικτικές αλλαγές, όμως σήμερα έχουμε καταφέρει να τα συσχετίσουμε», αναφέρει ο Tim Coulson, συντάκτης της μελέτης και επιστήμονας από το Imperial College London.
Ο Δρ. Coulson και οι συνάδελφοι του κατάφεραν να αποδείξουν αυτή τη συσχέτιση εξετάζοντας τον πληθυσμό των προβάτων της φυλής Soay στα νησιά Outer Hebrides.
«Ο λόγος για τον οποίο εξετάσαμε αυτά τα πρόβατα οφείλεται στο γεγονός ότι τα είδη αυτά έχουν μελετηθεί εκτενώς και στο παρελθόν. Το ενδιαίτημα τους μοιάζει με ένα φυσικό εργαστήριο, είναι ένα πραγματικά πολύ απλό σύστημα, ολόκληρο το νησί αποτελείται μονό από πρόβατα και χόρτα», εξηγεί ο Coulson.
Αναπαραγωγική επιτυχία
Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από το 1985, τα οποία αφορούσαν το μέγεθος του πληθυσμού αλλά και τις σωματικές αναλογίες των ατόμων.
«Πολύ σημαντικό παράγοντα για τον προσδιορισμό της επίδρασης που μπορεί να έχει η οικολογία στην εξέλιξη αλλά και αντιθέτως, αποτελεί η κατανόηση του τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η δυναμική του πληθυσμού από χαρακτηριστικά όπως το σωματικό βάρος ή το χρώμα ματιών, τα οποία εν μέρει ελέγχονται γενετικά», σχολιάζει ο Coulson.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μέγεθος του σώματος συνδέεται με τον αριθμό των ζώων. Όταν εισήχθησαν στον πληθυσμό πολλά άτομα μεγάλου σωματικού μεγέθους, ο αριθμός των ατόμων παρουσίασε παράλληλα μια έντονη αυξομείωση, πιθανότατα λόγω ακριβώς της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στο σωματικό μέγεθος και την αναπαραγωγική διαδικασία.
Τα μέλη της ερευνητική ομάδας ανακάλυψαν επίσης ότι το σωματικό μέγεθος των προβάτων επηρεαζόταν από το περιβάλλον.
«Χρησιμοποιήσαμε μια κλίμακα για τον προσδιορισμό της δριμύτητας και τη σύγκριση των χειμώνων στην Σκωτία. Ο περιβαλλοντικός αυτός παράγοντας μεταβάλλονταν κατά τη διάρκεια της μελέτης», εξηγεί ο Coulson.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όπου παρατηρήθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα, τα δεδομένα έδειξαν μια εκτεταμένη αναπαραγωγή μεγαλύτερων σε μέγεθος ατόμων.
«Όμως με το πέρασμα των ετών και καθώς οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι πιο ήπιες, έχει διαπιστωθεί ότι απομακρύνονται από τη δράση της φυσικής επιλογής, καθώς τα περισσότερα άτομα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένο σωματικό μέγεθος».
Ο Coulson τόνισε ότι η μελέτη αυτή αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την δυναμική της εξέλιξης των ειδών αλλά και τις οικολογικές διεργασίες και προβλέπει ότι καθώς το κλίμα αλλάζει και οι χειμώνες γίνονται όλο και λιγότερο έντονοι, το μέγεθος των προβάτων μειώνεται και ο πληθυσμός γίνεται ιδιαίτερα ασταθής.

πηγή: pathfinder.gr
bbc.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...