11.4.07

Μικρό το κόστος της σωτηρίας


Οι κυβερνήσεις έχουν ελάχιστο χρονικό διάστημα για να αποτρέψουν μια μεγάλη, καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας. Η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν θα είναι και τόσο δαπανηρή
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για ακόμα μια φορά ο ΟΗΕ όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στο σχέδιο έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα στην Μπανγκόγκ, στις 4 Μαϊου, ο Οργανισμός καλεί τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου σε εγρήγορση καθώς όπως τονίζεται έχουν ελάχιστο χρονικό διάστημα για να αποτρέψουν μια μεγάλη, καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ αναφέρεται ότι η υπερθέρμανση τείνει να ξεπεράσει το ποσοστό των δύο βαθμών Κελσίου, σε σχέση με τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής περιόδου, η οποία θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το κατώφλι για επικίνδυνες αλλαγές στη φύση. Όσον αφορά το κόστος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν θα είναι και τόσο δαπανηρή.
Τα δύο σενάρια που προβάλλονται στην έκθεση, η οποία είναι η τρίτη κατά σειρά των Ηνωμένων Εθνών μέσα στο 2007 και η οποία θα δώσει τις κατευθύνσεις σε όσους διαμορφώνουν πολιτική για το περιβάλλον, αναφέρουν ότι το κόστος του περιορισμού των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να σημάνει την απώλεια του 0,2% ή του 0,6% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2030.
Η έκθεση, σε γενικές γραμμές, υποστηρίζει τα συμπεράσματα του πρώην κορυφαίου οικονομολόγο υτης Παγκόσμιας Τράπεζας Νίκολας Στερν, ο οποίος εκτιμά ότι το κόστος των αναγκαίων δράσεων σήμερα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη ανέρχεται περίπου στο 1% του παγκόσμιου προϊόντος, ενώ εάν η δράση προς αυτή την κατεύθυνση καθυστερήσει, το ποσοστό θα είναι μεταξύ του 5% και του 20%.
Το σχέδιο της έκθεσης αναφέρει ότι ανάμεσα στου τρόπους μείωσης της υπερθέρμανσης που μπορούν να επιτευχθούν εύκολα είναι η καλύτερη χρήση των ορυκτών καυσίμων, η μετάβαση σε άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή ή η πυρηνική ενέργεια και η καλύτερη διαχείριση των δασών και της γεωργίας.
Ανάμεσα στα οικονομικά οφέλη, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι η καλύτερη υγεία από τη λιγότερη μόλυνση, οι μικρότερες καταστροφές στη γεωργία από την όξινη βροχή και η μεγαλύτερη ασφάλεια στον τομέα της ενέργειας με τον περιορισμό των εισαγωγών.
πηγή: pathfinder.gr
nature.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...