Μαζικοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα μέσα στις πόλεις

Μαζικοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα μέσα στις πόλεις.Επικίνδυνη για την υγεία η μέθοδος αντιμετώπισης της καταστροφής των πεύκων από βαμβάκωμα (Της Λίνας Γιανναρου)

Περιμένει κανείς από ένα παιδί να κάνει τα πράγματα χειρότερα προσπαθώντας να καλύψει μια ζαβολιά. Δεν περιμένει όμως από το κράτος να καλύπτει ένα –καθ’ ομολογία του– λάθος με ένα μεγαλύτερο. Αυτό όμως φαίνεται ότι συμβαίνει με την επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εγκρίνει το μαζικό ψεκασμό των αστικών και περιαστικών πευκώνων με εντομοκτόνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδημία ξήρανσης των πεύκων που προκλήθηκε από την επιδοτούμενη διάδοση εντόμου από τους μελισσοκόμους. Η «ζαβολιά» όμως αυτή μάλλον θα έχει επιπτώσεις. Ο αρμόδιος επίτροπος Σταύρος Δήμας απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές αρχές για ελλιπή προστασία των φυσικών οικοτόπων από τη συγκεκριμένη απειλή, μισοανοίγοντας την πόρτα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το κακό ξεκίνησε το 1996 με την πρωτοφανή απόφαση τής τότε ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας να εφαρμόσει πρόγραμμα «εμβολιασμών» του εντόμου Marchalina hellenica στα πεύκα, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή πευκόμελου (ο «εργάτης» όπως λέγεται στη γλώσσα των μελισσοκόμων απομυζά τους χυμούς του δέντρου, παράγοντας γλυκά μελιττώματα). Η δράση, που είχε κόστος 750 εκατ. δρχ. και συγχρηματοδοτήθηκε από το Β΄ ΚΠΣ, διήρκεσε έως το 2000 – η Marchalina hellenica διαδόθηκε σε 154.000 στρέμματα δάσους. Οι επιπτώσεις δεν άργησαν να φανούν. Χιλιάδες πεύκα, κυρίως στη νότια Ελλάδα, άρχισαν να εμφανίζουν χλώρωση, αραίωση της κόμης και εν τέλει να νεκρώνονται, παραδινόμενα στη φλοιομυζητική δράση του εντόμου. Τα αστικά και περιαστικά δάση δεν γλίτωσαν. Η χαρακτηριστική εικόνα της «βαμβακάδας» και η ασθενής όψη των πεύκων στα βόρεια προάστια της Αθήνας οφείλεται ακριβώς στη ραγδαία αύξηση των πληθυσμών του εντόμου.
Δεν είναι τυχαίο ότι, το 2005, με υπουργική απόφαση απαγορεύθηκε ο εμβολιασμός των πεύκων στην Αττική (το πρόβλημα ήταν πια ορατό στους πολίτες και όχι «κρυμμένο» σε κάποιο δάσος). Κανένα μέτρο όμως δεν ελήφθη για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές. Παρότι το πρόγραμμα επιδότησης έχει εκπνεύσει, κανένας δεν εμποδίζει τους μελισσοκόμους να συνεχίζουν τους εμβολιασμούς στην υπόλοιπη χώρα. (Αν και, όπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γεράσιμος Κράγιας, «δεν έχουν
πηγή: kathimerini.gr(τμήμα κειμένου)

1 σχόλιο:

Beekeeper είπε...

Ειναι η πρωτη φορα που διαβαζω κατι σχετικα με το θεμα και μιλαει για τα φαρμακα και οχι για τη Marchalina την ιδια. Ο κοσμος δεν μπορει να τα καταλαβει αυτα και τα θεωρει φυσιολογικα. Βγαινει ο καθενας και παραλληρει για το εντομο και μετα θεωρει φυσιολογικο τον ψεκασμο για να γλυτωσουμε απο το προβλημα. Εν τω μεταξυ τους δειχνεις το φεγγαρι και κοιτανε το δαχτυλο και μετα στο δακγωνουν κιολας! Αν υποψιαστουν οτι εχεις σχεση με τα μελισσια ξαναγυρνανε την κουβεντα στη Μarchalina λες και την εβαλα εγω στα πευκα. Η ατυχης διασπορα πανικου ειναι αυτη που τους δικαιολογει και τους αφηνει να κανουν αλλογιστη χρηση φυτοφαρμακων. Οικολογικα η marcahlina πορει να καταπολεμηθει σε ενα ικανοποιητικο βαθμο με πλυσιμο του δεντρου τις περιοδους ωωτοκιας (νομιζω) αλλα δυστυχως δεν εχει εφαργμογη στα δαση. Πιθανη λυση ισως ειναι η τοποθετηση θηρευτων του Marchalina hellenica σε αυτες τις περιοχες....