6.4.07

Δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με τις κλιματικές αλλαγές: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της σύσκεψης της IPCC

Επιστήμονες και πολιτικοί, εκπρόσωποι από 124 χώρες κατέληξαν την Παρασκευή σε συμβιβαστική συμφωνία για μια σημαντική έκθεση του ΟΗΕ που προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το κείμενο, που θα χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις για τον καθορισμό της διεθνούς πολιτικής, προειδοποιεί για λιμό στην Αφρική, αύξηση των φυσικών καταστροφών και εξαφάνιση μεγάλου αριθμού ειδών.
Η συμφωνία στη συνάντηση των Βρυξελλών επετεύχθη έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για τη φρασεολογία του κειμένου, μιας ολιγοσέλιδης περίληψης της νέας έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC). Ορισμένα αποσπάσματα απομακρύνθηκαν και οι επιστήμονες ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους πολιτικούς, φοβούμενοι για αποδυνάμωση των ευρημάτων τους.
Η περίληψη θα παρουσιαστεί στη σύνοδο της G8 τον Ιούνιο, όπου η ΕΕ αναμένεται να απευθύνει νέα έκκληση στις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στη διεθνή προσπάθεια για τη μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα, του σημαντικότερου αέριου του θερμοκηπίου.
«Η έκθεση της IPCC στηρίζει τον στόχο της ΕΕ να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας, δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Σταύρος Δήμας.
Το κείμενο αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει και στο μέλλον θα πλήξει τον πλανήτη με ξηρασίες, καταιγίδες και άνοδο της στάθμης των ωκεανών.
Το ένα τρίτο των ειδών της Γης θα κινδυνεύσει με εξαφάνιση αν η θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότερες στην Αφρική, όπου 250 εκατ. άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν λειψυδρία έως το 2020. Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό. Στην Ευρώπη, οι παγετώνες των Αλπεων θα λιώσουν και οι μεσογειακές χώρες θα πληγούν από ξηρασια. Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων επίσης θα συρρικνωθούν, προκαλώντας λειψυδρία σε ορισμένες ασιατικές χώρες.
Στη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη, η αγροτική παραγωγή ίσως αυξηθεί αρχικά, λόγω των ηπιότερων χειμώνων, θα μειωθεί όμως δραματικά αν η αύξηση της θερμοκρασίας υπερβεί τους 3 βαθμούς.
Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν περισσότερες φυσικές καταστροφές. Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης πέτυχαν πάντως να απαλειφθεί τμήμα της έκθεσης που έκανε λόγο για «σοβαρή οικονομική ζημιά» σε περιοχές της Βορείου Αμερικής.
Όπως δήλωσαν επιστήμονες που μετείχαν στη συνάντηση, οι περισσότερες ενστάσεις προήλθαν από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός διοξειδίου του άνθρακα μετά τις ΗΠΑ. Οι εκπρόσωπο του Πεκίνου πέτυχαν να απαλειφθεί η λέξη «πολύ» από τη σημαντική φράση «Υπάρχει πολύ υψηλή βεβαιότητα ότι πολλά φυσικά συστήματα επηρεάζονται από τοπικές κλιματικές αλλαγές», και μάλιστα «σε όλες τις ηπείρους και σε ορισμένους ωκεανούς.
Προστέθηκαν πάντως άλλα τμήματα, όπως η προειδοποίηση ότι ορισμένα αφρικανικά κράτη θα πρέπε να δαπανούν το 10 με 15 τοις εκατό του ΑΕΠ τους για να προσαρμοστούν στην παγκόσμια θέρμανση.
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης της IPCC του ΟΗΕ, έκτασης 1.500 σελίδων, βασίστηκε σε 29.000 σετ δεδομένων, με τη συνεργασία περίπου 2.500 επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Είναι η δεύτερη από τις τέσσερις εκθέσεις που δημοσιεύει φέτος η IPCC για τις κλιματικές αλλαγές. Η πρώτη έκθεση, που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο, περιλαμβάνει τις νέες επιστημονικές εκτιμήσεις για την πορεία της κλιματικής αλλαγής και προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,8 έως 4,0 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Το τρίτο μέρος, που αναμένεται το Μάιο, αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...