6.5.07

Τη μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων προκρίνουν οι δήμαρχοι: φόβοι για το περιβάλλον


Τη μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων δείχνουν να προτιμούν οι δήμαρχοι της χώρας, έναντι των χωματερών, πρόταση η οποία βρίσκει θετική ανταπόκριση στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όχι όμως και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Στον προσωρινό χώρο απόθεσης απορριμμάτων στη Φυλή οι σωροί σκουπιδιών έχουν φτάσει τα 162 μέτρα ύψος, με όριο τα 155 μέτρα
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος, το μεθάνιο που εκλύεται από τις χωματερές κοστίζει 21 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα των μονάδων θερμικής επεξεργασίας.
Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, η υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων στις περιοχές των ΧΥΤΑ, οι εκπομπές αερίων, η μόλυνση υδάτων και εδάφους είναι μεταξύ των παραμέτρων οι οποίες -βάσει της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έγινε για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ- οδηγούν σε επιβάρυνση κατά 109.000 ευρώ την ημέρα.
Μία συνδυασμένη μέθοδος επεξεργασίας των απορριμμάτων σε εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης, επισημαίνουν «Τα Νέα», και πώλησης των παραγόμενων προϊόντων καύσης σε τσιμεντοβιομηχανίες ή στη ΔΕΗ θα οδηγούσε σε οφέλη μέχρι και 33.500 ευρώ την ημέρα.
«Είμαστε κατά της καύσης» δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα Νίκος Χαραλαμπίδης, καθώς σύμφωνα με την οργάνωση πρόκειται για πανάκριβη μέθοδο, επικίνδυνη και αναποτελεσματική.
Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει η μελέτη του Ινστιτούτου φαίνεται ότι είναι η δημιουργία δύο νέων εργοστασίων μηχανικής ανακύκλωσης απορριμμάτων, αντίστοιχων αυτού που λειτουργεί στα Ανω Λιόσια στις θέσεις όπου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν οι ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό.
πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...