10.5.07

WWF: Στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία οι πιο ρυπογόνοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας


Η Ελλάδα, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ισπανία κατηγορούνται από την οργάνωση WWF για τη λειτουργία τον πιο ρυπογόνων θερμοηλεκτρικών σταθμών στην Ευρώπη. "Οι 30 πιο βρώμικοι ηλεκτρικοί σταθμοί στην Ευρώπη", που βρίσκονται σε επτά χώρες, απελευθέρωσαν τον περασμένο χρόνο στην ατμόσφαιρα 393 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα , δηλαδή των 10% των συνολικών αερίων που εκπέμπονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την έκθεση της WWF. Δύο ελληνικοί σταθμοί, του Αγίου Δημητρίου και της Καρδιάς, είναι οι πιο ρυπογόνοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της ευρωπαϊκής ηπείρου. Επονται έξι γερμανικοί σταθμοί, το εργοστάσιο Turow στην Πολωνία και ο σταθμός As Ponte στην Ισπανία.

"Είναι προφανές: ο τομέας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν τους ρυπογόνους σταθμούς που λειτουργούν με κάρβουνο", δήλωσε ο Στέφαν Σίνγκερ, επικεφαλής του κλιματικού και ενεργειακού τομέα της WWF.
Οι μισοί της λίστας λειτουργούν με λιγνίτη
Οι δώδεκα πιο ρυπογόνοι σταθμοί της λίστας λειτουργούν με λιγνίτη και οι περισσότεροι άνοιξαν τη δεκαετία του '60 του περασμένου αιώνα. Ο πιο ρυπογόνος, του Αγίου Δημητρίου, άρχισε να λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας του '80.
Οι υπόλοιποι λειτουργούν στην πλειοψηφία τους με κάρβουνο, ενώ δύο βρετανικοί σταθμοί, του Κίνγκσνορθ και του Εγκμπόροου λειτουργούν αντίστοιχα με βαρύ πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Δύο χώρες, η Γερμανία και Βρετανία , διαθέτουν καθεμία δέκα από τους τριάντα πιο ρυπογόνους θερμοηλεκτρικούς στην Ευρώπη. Η Πολωνία διαθέτει τέσσερις.
Τέσσερις εταιρείες κατέχουν περισσότερο από το ήμισυ των πιο ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης: η γερμανική RWE, η σουηδική Vattenfall, η γαλλική EDF, η γερμανική EON.
"Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε έναν ενεργειακό τομέα όπου ο πιο βρώμικος γίνεται πιο πλούσιος", δήλωσε ο κ. Σίνγκερ ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μεριμνήσει ώστε μόνο όσοι λαμβάνουν μέτρα για να καταστήσουν καθαρότερους του σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να παίρνουν επιδοτήσεις.
Η έκθεση του WWF για το 2006 ταξινομεί τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπολογίζοντας την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται ανά παραγόμενη κιλοβατώρα.

πηγή: pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...