19.5.07

Καταγγελίες της Greenpeace για χρηματισμό οργανώσεων που έχουν επιφυλάξεις για την παγκόσμια υπερθέρμανση από την Έξον Μόμπιλ

Οικονομικές ενισχύσεις ύψους 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων χορήγησε το 2006 η εταιρία Έξον Μόμπιλ σε 40 οργανώσεις που «αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την υπερθέρμανση του πλανήτη»,σε μία προσπάθεια «να βελτιώσει την μη φιλική για το κλίμα εικόνα που έχει ως εταιρεία», σύμφωνα με έκθεση της Γκρινπις.
Οι περισσότερες από τις οργανώσεις ασχολούνται με μία ευρεία γκάμα θεμάτων και η Εξον Μόμπιλ, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τη χρηματοδότηση οργανώσεων που υποβαθμίζουν τους κινδύνους από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αμφισβητεί ότι «αρνούνται την παγκόσμια υπερθέρμανση».
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι θέσεις της για την παγκόσμια υπερθέρμανση έχουν παρεξηγηθεί και προσθέτει ότι έχει πάρει μέρος σε βιομηχανικές συνομιλίες για τους κανονισμούς των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, «Πιστεύουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρό ζήτημα και επιβάλλεται δράση τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Ντέηβ Γκαρντνερ, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία υποστηρίζει πολλές οργανώσεις που ούτε την εκπροσωπούν στα θέματα με τα οποία ασχολούνται, ούτε μιλούν εξ ονόματος της. «Είναι λανθασμένη η ταξινόμηση που κάνει η Γκρίνπις κατατάσσοντας τις οργανώσεις ως 'κλιματικούς αρνητές' καθώς οι περισσότερες δεν έχουν πάρει καν θέση στην αλλαγή του κλίματος», είπε ο εκπρόσωπος.
Αντιδρούν οι οργανώσεις
Τη διαφωνία του με τη συμπερίληψή του στους «κλιματοσκεπτικιστές» εξέφρασε το Αμερικανικό Συμβούλιο για τη Δομή του Κεφαλαίου, ενώ ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μαύρου Επιμελητηρίου, είπε ότι έχει την άποψη ότι κανένας δεν έχει την απάντηση για τις «κυκλικές κλιματικές αλλαγές» που συμβαίνουν κάθε μερικές εκατοντάδες χρόνια.
«Συμπεριλάβαμε στον κατάλογο ομάδες που είτε προσπαθούν να κακοχαρακτηρίσουν την επιστήμη που μελετά την παγκόσμια υπερθέρμανση, είτε παρεμβάλλουν εμπόδια στη δημόσια αντιπαράθεση», είπε ο εκπρόσωπος της Γρινπις ο οποίος προσέθεσε ότι ο πυρήνας όλων των επιχειρημάτων καταλήγει στο εξής: «Δεν υπάρχει πρόβλημα, άρα γιατί να καταστρέψουμε την οικονομία, για να το λύσουμε;»
Την οπτική της Γκρίνπις συμμερίστηκε ο Δημοκρατικός βουλευτής της Βόρειας Καρολίνας, Μπραντ Μίλερ, ο οποίος ζήτησε από την Έξον Μόμπιλ να αποκαλύψει τα σχέδια της για φετινές συνεισφορές. «Η υποστήριξη των «κλίματοσκεπτικιστών», πολλοί από τους οποίους δεν έχουν βάση στην κλιματική επιστήμη, φαίνεται σαν προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η δημόσια συζήτηση για την παγκόσμια υπερθέρμανση», είπε ο Μίλερ, ο οποίος προσέθεσε ότι όσο «η αμφιβολία εκτείνεται γύρω από το αν όντως υπάρχει υπερθέρμανση, τόσο θα αναβάλλεται η συναίνεση για δράση για την αντιμετώπιση της».
Το 2006, η Έξον Μόμπιλ και τα ιδρύματα της διέθεσαν 138,6 εκατομμύρια δολάρια σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κοινωνικά προγράμματα. Από αυτά, τα 6.5 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν σε ερευνητικές πολιτικές και από αυτά το 1/3, δηλαδή τα 2.2 εκατομμύρια στις συγκεκριμένες οργανώσεις της «κλιματικής άρνησης». Αντίστοιχα το 2005 είχαν διατεθεί 3.6 εκατομμύρια και το 2004, 3.9 εκατομμύρια δολάρια.
πηγή: pathfinder.gr
photo: taken in Kozani

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...