19.5.07

Η Ελλάδα επιτέλους μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας με στόχο την προστασία των φαλαινών


Η Greenpeace γιορτάζει την είσοδο της Ελλάδας στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ). Μετά από πολύμηνη προσπάθεια του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace και με την συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό(1), η χώρα μας γίνεται μέλος της ΔΕΦ και τάσσεται επίσημα υπέρ της προστασίας των φαλαινών. Η είδηση ανακοινώθηκε σήμερα από τις επίσημες αρχές της Επιτροπής(2). Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στη Φαλαινοθηρία.
Η έγκαιρη προσχώρηση της χώρας μας στη ΔΕΦ επιτρέπει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επόμενη κρίσιμη συνάντηση της επιτροπής η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 28-31 Μαΐου στο Άνκορατζ της Αλάσκας.
Στην περσινή συνάντηση, οι χώρες υπέρμαχες της φαλαινοθηρίας κατάφεραν να ψηφιστεί μια διακήρυξη υπέρ της επανέναρξης της εμπορικής φαλαινοθηρίας με διαφορά μιας μόνο ψήφου: 33 υπέρ – 32 κατά. Η Ελληνική ψήφος υπέρ των φαλαινών μπορεί να αποβεί καθοριστική.
«Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια σπουδαία νίκη στον αγώνα κατά της φαλαινοθηρίας. Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace και οι χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν στις δράσεις μας τους προηγούμενους μήνες έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε. Το υπουργείο εξωτερικών έκανε αυτό που χρόνια τώρα ζητούσαμε από την ελληνική κυβέρνηση – πήρε θέση σε ένα από τα πιο προκλητικά διεθνή περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας και οι φάλαινες του πλανήτη κέρδισαν έναν ακόμη σύμμαχο» δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ύστερα από πολλά χρόνια δυναμικών δράσεων της Greenpeace και έντονης διαμαρτυρίας πολιτών, οργανώσεων και κυβερνήσεων, το 1986 η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας προχώρησε στην απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας (υιοθέτηση moratorium). Δόθηκε έτσι ένα τέλος στην εμπορική φαλαινοθηρία, ύστερα από δεκαετίες ανελέητου κυνηγιού που οδήγησε πολλούς πληθυσμούς αλλά και είδη φαλαινών στην εξαφάνιση.
Όμως, η Ιαπωνία χρησιμοποίησε το παραθυράκι της ερευνητικής φαλαινοθηρίας που υπήρχε στο moratorium για να συνεχίσει να σκοτώνει φάλαινες. Ταυτόχρονα, η Ιαπωνία κατάφερε να "πείσει" πολλές μικρές χώρες να γίνουν μέλη της ΔΕΦ και να συστρατευθούν στην προσπάθεια για την επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας.
«Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΔΕΦ εξασφαλίζει μια ψήφο υπέρ της προστασίας των φαλαινών, όμως ο αγώνας ενάντια στη φαλαινοθηρία δεν έχει τελειώσει. Η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Αλάσκα, όπου πρόκειται σε μερικές ημέρες να δοθεί ακόμα μια σημαντική μάχη. Περιμένουμε η Ελληνική αντιπροσωπεία να συμβάλει ουσιαστικά στην απομάκρυνση της απειλής της εμπορικής φαλαινοθηρίας» δήλωσε η Σοφία Τσενικλή.
πηγή: pathfinder.gr

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...