Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων:Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης


Με αφορμή τον εορτασμό της ευρωπαϊκής ημέρας πάρκων η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία οργανώνει εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στο περιβαλλοντικό πάρκο "Αντώνης Τρίτσης"
Με αφορμή τον εορτασμό της ευρωπαϊκής ημέρας πάρκων η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία οργανώνει στις 24 Μαΐου εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στο περιβαλλοντικό πάρκο "Αντώνης Τρίτσης".
Η περιοχή της Αθήνας διαθέτει τους λιγότερους ανοικτούς χώρους από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αυτό προκύπτει από μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, που τοποθετεί τη χαμηλότερη ανεκτή αναλογία πράσινου μέσα σε ένα αστικό τοπίο στα 10 τμ ανά κάτοικο, όταν στην ελληνική πρωτεύουσα ο μέσος όρος κυμαίνεται μόλις στα 2,5 τμ.
Το πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης", ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου κτήματος 2.500 στρεμμάτων (γνωστό ως "Πύργος Βασιλίσσης"), που είχε διαμορφωθεί κατά την Οθωνική περίοδο σε Πρότυπο Κέντρο Γεωργίας & Κτηνοτροφίας.
Οι ενέργειες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου ξεκίνησαν το 1987 και σήμερα, το πάρκο "Αντώνης Τρίτσης" έχει έκταση 1000 στρεμμάτων (έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο) και αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, την τελευταία δεκαετία, παρατηρούν τα πουλιά του Πάρκου και έχουν καταγράψει 158 διαφορετικά είδη.
Ανθή Νταουσάνη
πηγή: nature.ert.gr
picture taken in Kerkini lake

Δεν υπάρχουν σχόλια: