26.5.07

Νησί από πάγο:Δορυφόροι παρακολουθούν αρκτικό παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν

Οττάβα,
Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προσγειώθηκαν σε ένα γιγάντιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε από την Αρκτική και εγκατέστησαν ραδιοφάροους ώστε να παρακολοθούν την αργή του μετακίνηση προς την Αλάσκα.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Νησί Πάγου Αϊλς, με μήκος 16 χλμ και πλάτος πέντε, αποκολλήθηκε από το νησί Έλσμιρ του Καναδά, κοντά στη Γροιλανδία, τον Αύγουστο του 2005. Οι ερευνητές το εντόπισαν μόλις στα τέλη του 2006.
Η αποκόλληση ήταν τόσο βίαιη ώστε οι δονήσεις καταγράφηκαν από σεισμογράφους 250 χλμ μακριά, ωστόσο κανείς δεν γνώριζε τι τις είχε προκαλέσει.
Ο γεωγράφος Λουκ Κόπλαντ του Πανεπιστημίου της Οτάβα μπόρεσε να αναπαραστήσει το φαινόμενο χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους σεισμογράφους και δορυφόρους.
Την περασμένη Τρίτη, ο Κόπλαντ και ο συνάδελφός του Ντέρεκ Μίλερ του Πανεπιστημίου της Αλάσκα προσγειώθηκαν στο Νησί Πάγου Αϊλς και τοποθέτησαν πάνω τους ραδιοφάρους που παρακολουθούνται από δορυφόρους.
Το παγόβουνο φαίνεται να έχει μετακινηθεί νότια λιγότερο από 100 χλμ από τότε που δημιουργήθηκε.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχε ανακοινωθεί η ανακάλυψη του παγόβουνου, ο Κόπλαντ είχε δηλώσει ότι το Αϊλς αντιστοιχεί «στη μεγαλύτερη απώλεια πάγου [από την Αρκτική] τα τελευταία 25 χρόνια».
Ο επιστήμονας ανησυχεί τώρα ότι λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης οι πέντε παγετώνες του νησιού Ελσμιρ δεν θα μπορούν να αναγεννώνται, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, και θα καταρρεύσουν μέσα στον ωκεανό.
Η θερμοκρασία στην Αρκτική αυξάνεται με ρυθμό δύο φορές ταχύτερο απ΄ότι στον υπόλοιπο πλανήτη και ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι έως το 2100 οι επιπλέοντες πάγοι στην περιοχή θα εξαφανίζονται εντελώς τα καλοκαίρια.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...