22.5.07

Οι εκπομπές CO2 αυξάνονται ταχύτατα σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έκθεση


ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ διοξειδίου του άνθρακα, ένα από τα κυριότερα αέρια που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου, αυξήθηκε σε ανησυχητικά επίπεδα κατά το διάστημα 2000-2004, και με ρυθμό τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ ότι στη δεκαετία του ’90, τονίζει αμερικανική επιστημονική έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.Οι εκπομπές του CO2 αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, έναντι ρυθμού 1,1% στη δεκαετία του ’90, τονίζεται στην έκθεση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της περιοδικής έκδοσης της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αυτή η ταχεία αύξηση των εκπομπών του CO2 οφείλεται κατά μέγα μέρος στην κατανάλωση ενέργειας και στην αύξηση της χρήσης άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας. «Παρά την επιστημονική συναίνεση ως προς το γεγονός ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βλάπτουν βαρύτατα το κλίμα, διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχουν δείγματα προόδου στη διαχείριση των εκπομπών αυτών, τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μάλιστα σ’ ορισμένες περιοχές του κόσμου παρατηρείται μία οπισθοδρόμηση», τονίζει ο κύριος συντάκτης της έκθεσης Κρις Φιλντ, διευθυντής του τμήματος παγκοσμίου οικολογίας στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι.
Η έκθεση καταδεικνύει πως οι εκπομπές CO2 έχουν αυξηθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς από το 2000 απ’ ότι προέβλεπε το χειρότερο σενάριο της Διακυβερνητικής Ομάδος Ειδικών για τις Κλιματικές Εξελίξεις (GIEC). «Οι τάσεις που συνδέουν την ενέργεια με την οικονομική ανάπτυξη οδεύουν προς την κακή κατεύθυνση», εκτιμά ο Φιλντ.Οι εκπομπές CO2 είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε χώρες, των οποίων η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε επιτάχυνση, όπως η Κίνα, όπου η αύξηση των εκπομπών του ρύπου αυτού αντανακλά κατά κύριο λόγο την αύξηση του ΑΕΠ ανά κάτοικο.
Στο διάστημα 2000- 2004, οι αναπτυσσόμενες χώρες ήσαν οι κύριοι υπεύθυνοι για την αύξηση των εκπομπών του CO2, μολονότι το ποσοστό τους δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνον το 40% των εκπομπών CO2 σε παγκόσμια κλίμακα.Κατά το 2004, το 73% της αύξησης των εκπομπών στον κόσμο προήλθε από αναπτυσσόμενες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Κατά τον ίδιο χρόνο, οι αναπτυγμένες χώρες (μεταξύ αυτών κι η πρώην Σοβιετική Ένωση) συνέβαλαν στο 60% των συνολικών εκπομπών, ενώ είναι υπεύθυνες για το 77% των συσσωρευμένων εκπομπών αερίων από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, τονίζεται στην ίδια έκθεση.
πηγή: kathimerini.gr
Σημείωση: εννοείται ότι δεν αναφέρουμε τίποτα για τη χώρα που χρηματοδοτεί την έρευνα η οποία μοιάζει να είναι και ο πιο σημαντικός ρυπαντής αυτού του ρημαδιασμένου κόσμου. Αντ'αυτού κατηγορούμε άλλες χώρες συναδέλφισσες στον Ψυχρό πόλεμο καθώς και τις τόσο ρυπογόνες αναπτυσσόμενες χώρες ενώ εμείς είμαστε η αναπτυγμένη υπερδύναμη που φυσάει καθαρό αέρα αντί για καπνό. Απλώς στη σύνοψη της έρευνας και των συμπερασμάτων για ένα τόσο σοβαρό θέμα καλό θα ήταν να στρέφουμε και το δάχτυλο προς το ίδιο μας το πρόσωπο αν φταίμε.. Πόσο μάλλον αν φταίμε περισσότερο από κάθε άλλον.
(ναι ναι για το αμέρικα μιλάω...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...