25.4.08

Τα αέρια του θερμοκηπίου, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, αυξήθηκαν απότομα το 2007


air pollution
Originally uploaded by satel444
Είναι φανερό ότι ένας είναι ο κύριος υπεύθυνος της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής: το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα. Μόνο τον προηγούμενο χρόνο τα παγκόσμια επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 0,6% ή 19 δισεκατομμύρια τόνους. Επίσης, το μεθάνιο αυξήθηκε κατά 27 εκατομμύρια τόνους μετά από σχεδόν μια δεκαετία στασιμότητας. Επιστήμονες του NOAA(Διοίκηση της ατμόσφαιρας και των ωκεανών των ΗΠΑ) έδωσαν στην δημοσιότητα χθες αυτά και άλλα ευρήματα σαν μέρος της ετήσιας ανανέωσης των αποτελεσμάτων για την καταγραφή των αερίων του θερμοκηπίου που γίνεται σε 60 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.
Το καύσιμο του λιγνίτη, του πετρελαίου και του αερίου, είναι η κύρια πηγή των αυξανόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το μισό από αυτές τις εκπομπές απορροφάται από τους ωκεανούς, τη βλάστηση και το χώμα. Το υπόλοιπο παραμένει στον αέρα για αιώνες ή και περισσότερο. Το 20% των εκπομπών του 2007 από τα παραπάνω καύσιμα αναμένεται να μείνουν στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα από τη Διεθνή Ομάδα για την κλιματική αλλαγή( IPCC).
Η περσινή αύξηση στο διοξείδιο του άνθρακα σημαίνει ότι 2,4 μόρια αερίου προστέθηκαν σε κάθε εκατομμύριο μορίων αέρα, εκτοξεύοντας την παγκόσμια συγκέντρωση σε σχεδόν 385 σωματίδια ανά εκατομμύριο(ppm). Τα προ-βιομηχανικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα κυμαίνονταν γύρω στα 280 ppm μέχρι το 1850. Οι ανθρώπινες δραστηριότητας έχουν σπρώξει αυτά τα επίπεδα μέχρι το σημείο των 380 ppm στις αρχές του 2006.
Τα επίπεδα του μεθανίου αυξήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο για πρώτη φορά από το 1998. Το μεθάνιο είναι 25 φορές πιο «δυνατό» σαν αέριο θερμοκηπίου σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά υπάρχει πολύ λιγότερο στην ατμόσφαιρα- περίπου 1,800 σωματίδια ανά δισεκατομμύριο.
Η ταχεία βιομηχανοποίηση στην Ασία και οι αυξανόμενες εκπομπές στην Αρκτική και τα τροπικά μέρη είναι οι πιο πιθανές αιτίες για την πρόσφατη αύξηση στο μεθάνιο, είπε ο επιστήμονας Ed Dlugokencky από το ερευνητικό εργαστήριο για το σύστημα της Γης του ΝΟΟΑ. Να σημειωθεί ότι αν λάβουμε υπόψη τις γενικές αλλαγές-επιδράσεις στο κλίμα, η συνολική επίδραση του μεθανίου είναι σχεδόν μισή σε σχέση με αυτή του διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή:
National Oceanic And Atmospheric Adminstration. "Greenhouse Gases, Carbon Dioxide And Methane, Rise Sharply In 2007." ScienceDaily 24 April 2008. 25 April 2008 .

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...