10.4.08

To στομάχι της αγελάδας, κλειδί για την μετατροπή του καλαμποκιού σε βιοκαύσιμο


Ένα ένζυμο που προέρχεται από ένα μικρόβιο που ζει στο στομάχι της αγελάδας είναι το κλειδί που μπορεί να μετατρέψει το καλαμπόκι σε καύσιμα, σύμφωνα με επιστήμονες του πολιτειακού πανεπιστημίου του Μίσιγκαν(Michigan State).

Το ένζυμο που επιτρέπει σε μια αγελάδα να πέψει το γρασίδι και άλλες φυτικές ίνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αιθανόλης με τελικό αποδέκτη τα αυτοκίνητα και φορτηγά. Οι ερευνητές στο MSU ανακάλυψαν έναν τρόπο να μεγαλώσουν φυτά καλαμποκιού που περιέχουν αυτό το ένζυμο. Έκαναν το εξής: Εισήγαγαν ένα γονίδιο από ένα βακτήριο που ζει στο στομάχι της αγελάδας, σε ένα φυτό καλαμποκιού. Τώρα, τα σάκχαρα που ήταν «κλειδωμένα» μέσα στα φύλλα και το μίσχο των φυτών μπορούνα να μετατραπούν σε χρηστικά σάκχαρα χωρίς τη συμβολή των ακριβών συνθετικών χημικών ουσιών.

«Το γεγονός ότι μπορούμε να πάρουμε ένα γονίδιο που δημιουργεί ένα ένζυμο στο στομάχι της αγελάδας και να το βάλουμε σε ένα φυτικό κύτταρο σημαίνει ότι μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό που ήταν άχρηστο σε βιοκαύσιμο», αναφέρει η Μάριαμ Στίκλεν, καθηγήτρια στο MSU. H εργασία αυτή θα παρουσιαστεί επίσης στο τεύχος Ιουνίου του Nature Review Genetics, στο κεφάλαιο: "Plant Genetic Engineering for Biofuel Production: Towards Affordable Cellulosic Ethanol".

Οι αγελάδες, με τη βοήθεια των βακτηρίων μετατρέπουν φυτικές ίνες, που ονομάζονται κυτταρίνη σε ενέργεια και αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας βοήθειας για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Μέχρι τώρα στην εμπορική βιομηχανία βιοκαυσίμων, μόνο οι πυρήνες των φυτών καλαμποκιού μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αιθανόλης. Αυτή η νέα ανακάλυψη όμως θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση ολόκληρου του φυτού που σημαίνει ότι μπορούν να παραχθούν περισσότερα καύσιμα με λιγότερο κόστος.

Η μετατροπή φυτικών ινών σε σάκχαρα απαιτεί τρία ένζυμα. Η νέα ποικιλία καλαμποκιού που δημιουργήθηκε για την παραγωγή βιοκαυσίμων(ονομάζεται Spartan Corn III) στηρίζεται σε παλαιότερες ποικιλίες της Στίκλεν, στις οποίες έχουν προστεθεί τα τρία απαραίτητα ένζυμα. Η πρώτη ποικιλία(2007), κόβει την κυτταρίνη σε μεγάλα κομμάτια με ένα ένζυμο μικροβίων που ζουν κοντά σε ζεστό νερό.

Έπειτα το Spartan Corn II με ένα γονίδιο που υπάρχει σε έναν μύκητα, παίρνει τα μεγάλα κομμάτια κυτταρίνης του πρώτου ενζύμου και τα σπάει σε ζεύγη σακχάρων.

Το Spartan Corn ΙΙΙ, με το γονίδιο του μικροβίου της αγελάδας παράγει ένα ένζυμο που αποχωρίζει τα ζευγάρια σακχάρων σε απλά σάκχαρα. Αυτά τα απλά σάκχαρα μπορούν να μετατραπούν σε αιθανόλη. Η Στίκλεν αναφέρει ότι το Spartan Corn III είναι ένα βήμα μπροστά για την επιστήμη-τεχνολογία.


Michigan State University (2008, April 10). Gut Reaction: Cow Stomach Holds Key To Turning Corn Into Biofuel. ScienceDaily. Retrieved April 10, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/04/080408085453.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...