8.11.08

Ο κόσμος χρειάζεται ένα κλιματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αναφέρει ειδικός

desertification
Σε μια δήλωση που καταχωρήθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο κλιματικός επιστήμονας Ken Caldeira από το ινστιτούτο Carnegie είπε ότι ενώ οι απότομες περικοπές στις εκπομπές άνθρακα είναι απαραίτητες για τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου κλίματος, πρέπει επίσης να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Οι λύσεις γεωμηχανικής όπως οι ενέσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, είναι ριψοκίνδυνες, αλλά ίσως γίνουν απαραίτητες αν οι μειώσεις των εκπομπών είναι ανεπαρκείς για να αποτρέψουν την καταστροφική θέρμανση. Επίσης, παρότρυνε να γίνουν έρευνες πάνω στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της γεωμηχανικής.


«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο έρευνας και ανάπτυξης για την κλιματική μηχανική, επιπρόσθετα με τα ισχυρά μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Caldeira-μέλος του προσωπικού του τμήματος παγκόσμιας οικολογίας, του ινστιτούτου Carnegie, στο πανεπιστήμιο Stanford- σε μια διερεύνηση πάνω στη γεωμηχανική.

«Για να είμαστε συνετοί, πρέπει να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε για την αντιμετώπιση μιας βλάβης του κλίματος, που μπορεί να εμφανιστεί παρά τις καλύτερες προσπάθειες μας για τη μείωση των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου.
climate change
Η κλιματική μηχανική(ή γεωμηχανική) σχετίζεται με αμφιλεγόμενες προτάσεις με στόχο τη σκόπιμη τροποποίηση του περιβάλλοντος του πλανήτη σε μια μεγάλη κλίμακα ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια υπερθέρμανση.

Ένα σχέδιο θα ψύχραινε τον πλανήτη με ενέσεις σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα ώστε να διασπείρεται το εισερχόμενο ηλιακό φως. Άλλες πιθανότητες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ενισχυμένων νεφών πάνω από τους ωκεανούς. Οι κριτικοί αυτής της αντιμετώπισης αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα αυτών των σχεδίων και ανησυχούν ότι αυτό το μαστόρεμα με τα συστήματα της Γης θα μπορούσε να δημιουργήσει τόσα προβλήματα όσα και αυτά που θα λύσει. Άλλοι όμως προειδοποιούν ότι οι σύγχρονες επιταχυνόμενες εκπομπές άνθρακα ίσως σπρώξουν το κλιματικό σύστημα του πλανήτη σε σημείο αιχμής, καθιστώντας απαραίτητη τη λήψη δραστικών μέτρων ώστε να αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή.


«Η επιστήμη είναι αναγκαία για να απαντήσει σε κρίσιμες ερωτήσεις, ανάμεσα στις οποίες:
Πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι διάφορες προτάσεις γεωμηχανικής ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι; Ποιες μπορεί να είναι οι απρόσμενες συνέπειες, αν υπάρξουν; Πως μπορούν αυτές οι απρόσμενες συνέπειες να επηρεάσουν τόσο τα ανθρώπινα όσο και τα φυσικά συστήματα;», εξήγησε ο Caldeira.

lost
Ο Caldeira υποστηρίζει μια ερευνητική προσπάθεια που να βασίζεται στα πανεπιστήμια και να εμπλέκει επιστήμονες και μηχανικούς ώστε να δημιουργηθεί μια σειρά από κανόνες.

«Μόνο οι ανόητοι βρίσκουν ευχαρίστηση στην προοπτική της κλιματικής μηχανικής. Είναι επίσης ανόητο να σκεφτεί κάποιος ότι το ρίσκο της σημαντικής κλιματικής βλάβης μπορεί να αγνοηθεί», αναφέρει. «Ίσως μπορούμε να εξαρτηθούμε στην υπέροχη ανθρώπινη ικανότητα της αυτοθυσίας όταν έρθουμε αντιμέτωποι με απρόβλεπτο, κοινό και μακροχρόνιο ρίσκο, και γι’ αυτό να βασιστούμε στις μελλοντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά για καλό και για κακό, καλύτερα να έχουμε ένα σχέδιο».

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Carnegie Institution (2008, November 7). World Needs Climate Emergency Backup Plan, Says Expert. ScienceDaily. Retrieved November 8, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/11/081107143851.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...