25.11.08

Οκτώβριος 2008: ο δεύτερος πιο ζεστός από το ξεκίνημα των καταγραφών(1880)

Η συνδυασμένη παγκόσμια μέση θερμοκρασία, του εδάφους και της επιφάνειας των ωκεανών για τον Οκτώβριο του 2008 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη από το 1880, το έτος που άρχισαν οι καταγραφές- σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση από το εθνικό κέντρο κλιματικών δεδομένων των Η.Π.Α(NOAA), στο Asheville, N.C.

desertification


Temperature Highlights

  • Η συνδυασμένη παγκόσμια θερμοκρασία για την ξηρά και την επιφάνεια των ωκεανών του Οκτωβρίου ήταν 14,572 βαθμοί κελσίου- σε σύγκριση με το μέσο όρο του 20ου αιώνα που είναι 13,94 βαθμοί κελσίου.
  • Ξεχωριστά, η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης για τον Οκτώβριο του 2008 τον κάνει τον πιο θερμό Οκτώβριο που έχει καταγραφεί ποτέ. Πολύ από την ασυνήθιστη ζέστη εμφανίστηκε στην Ασία, την Αυστραλία και την ανατολική Ευρώπη.
October Highlights:
  • Η έκταση κάλυψης της Αρκτικής θάλασσας με πάγο ήταν η τρίτη μικρότερη από τότε που ξεκίνησαν οι δορυφορικές καταγραφές, το 1979.
  • Στις αρχές του Οκτωβρίου, ο τυφώνας Norbert έγινε ο πιο ισχυρός για το 2008 τυφώνας στον ανατολικό Ειρηνικό όταν έφτασε σε δύναμη την κατηγορία 4. Η καταιγίδα αποδυναμώθηκε όταν έφτασε στο Μεξικό στις 11 Οκτωβρίου όπου παρόλα αυτά έφερε πολλές βροχές, ισχυρούς ανέμους και εκτεταμένες πλημμύρες στα νησιά Santa Margarita και Magdelena.
  • Ο τυφώνας Omar που αναπτύχθηκε στην Καραϊβική θάλασσα στις 13 Οκτωβρίου. Ο Omar έφτασε σε ισχύ την κατηγορία 3 και ήταν ο πρώτος τυφώνας που χτύπησε τα νησιά Leeward από τα δυτικά, μετά τον τυφώνα Lenny το 1989.
  • Σύμφωνα με το Αυστραλέζικο γραφείο Μετεωρολογίας, ο Οκτώβριος του 2008 ήταν ένας εξαιρετικά στεγνός μήνας στην κεντρική και νοτιοανατολική Αυστραλία, και καταγράφηκε ως ο πιο ξηρός Οκτώβριος της Νότιας Αυστραλίας, ο δεύτερος πιο ξηρός για την Τασμανία, και ο τρίτος πιο ξηρός για τη Βικτόρια. Αξίζει να αναφερθεί ότι τμήματα της Αυστραλίας αντιμετωπίζουν συνθήκες ξηρασίας για πάνω από μια δεκαετία.
Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
National Oceanic And Atmospheric Administration (2008, November 24). Second Warmest October For Global Temperatures, NOAA Says. ScienceDaily. Retrieved November 25, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/11/081121162107.htm


earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...