21.11.08
Καθίερωση φόρμουλας για την πρόβλεψη των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής σε αποθέματα σολομού
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της βρετανικής Columbia βρήκαν έναν τρόπο για να προβλέπουν με ακρίβεια την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα απειλούμενα με εξαφάνιση αποθέματα σολομού του Ειρηνικού ωκεανού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες στρατηγικές διαχείρισης.
Τα ευρήματα, ανάμεσα στα πρώτα που ποσοτικοποιούν μια σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία του ποταμού και στα ποσοστά θνησιμότητας του σολομού, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Physiological and Biochemical Zoology.
Ενώ η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των ποταμών έχουν συνδεθεί με μείωση των αποθεμάτων σολομού, άλλοι παράγοντες έκαναν δύσκολο τον υπολογισμό της ακριβής επίδρασης- αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν παθήσεις, αλιεία και ανθρώπινες κατασκευές όπως τα φράγματα και διάφοροι τεχνητοί «διάδρομοι ψαριών»(fish ladders).
«Ο υπολογισμός της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στη φυσική κατάσταση των ζώων αποτελεί μια πρόκληση για τους επιστήμονες», εξηγεί ο Tony Farrell, ο κύριος συγγραφέας της έρευνας.
«Τα ζώα έχουν ένα θερμικό παράθυρο, ή υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες ανάμεσα στις οποίες ανταπεξέρχονται με τον καλύτερο τρόπο στις αερόβιες δραστηριότητες τους. Η μελέτη μας έχει δείξει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ωθούν συγκεκριμένα αποθέματα κόκκινου σολομού πέρα από το θερμικό τους παράθυρο, καταλήγοντας σε καρδιαγγειακή ανεπάρκεια και τελικά στο θάνατο», εξηγεί ο Farrell. Η ομάδα από το πανεπιστήμιο της βρετανικής Columbia(British Columbia) μελετά το σολομό του Ειρηνικού χρησιμοποιώντας βιοτηλεμετρικούς καταγραφείς για μια δεκαετία. Έχουν ταυτοποιήσει τα βέλτιστα θερμικά όρια για διάφορα είδη σολομού του Ειρηνικού, τα οποία συμπίπτουν με τις ιστορικές για τα ψάρια θερμοκρασίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν στους ποταμούς κατά τη μετανάστευση.
Το 2004, οι ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες και η πρόωρη είσοδος στο σύστημα Fraser River συνέβαλε στην εξαφάνιση του 70% του αποθέματος κόκκινου σολομού του Weaver Creek.
“Εμείς αναλύσαμε δεδομένα θερμοκρασιών του ποταμού καθώς και τις ημερομηνίες μετανάστευσης του κόκκινου σολομού και βρήκαμε ότι σχεδόν το μισό του πληθυσμού πιθανά βίωσε θερμοκρασίες που μπορεί να οδήγησαν σε ολοκληρωτική κατάρρευση της αερόβιας ικανότητας», αναφέρει ο Farrell.
«Σε αντίθεση, το απόθεμα κόκκινου σολομού του Gates Creek, που έχει ένα ευρύτερο θερμικό πλαίσιο, βίωσε λίγα προβλήματα με τις ίδιες υψηλές θερμοκρασίες». Σε άλλα πειράματα, η ομάδα του UBC έπιασε και τοποθέτησε ξεχωριστά ψάρια σε δεξαμενές με ποικίλες θερμοκρασίες για να προσομοιώσει διάφορες θερμοκρασίες των ποταμών πριν τα απελευθερώσει στο «τρέξιμο» της μετανάστευσης. Τα ψάρια που απελευθερώθηκαν από μια υψηλή θερμοκρασία ήταν κατά 50% λιγότερο επιτυχημένα στο να φτάσουν τον τελικό τους προορισμό σε σχέση με αυτά από ψυχρότερα περιβάλλοντα.
Σε μία μεμονωμένη έρευνα, τα ψάρια πιάστηκαν κατά τη μετανάστευση και εμφυτεύθηκαν με βιοτηλεμετρικούς ανιχνευτές. Κανένας από τους «ιχνηλατημένους» σολομούς δεν επιβίωσε μετά την απελευθέρωση στους ποταμούς σε θερμοκρασίες πάνω από τα θερμικά πλαίσια(19,5 βαθμοί κελσίου). Τα ψάρια που απελευθερώθηκαν σε μικρότερη θερμοκρασία ποταμού- που βρισκόταν ανάμεσα στα θερμικά όρια αντοχής- είχαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης αργότερα το καλοκαίρι.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μια αύξηση στα τελευταία 50 χρόνια κατά 1,8 βαθμούς κελσίου κατά το καλοκαίρι, στο σημείο αιχμής των θερμοκρασιών του Fraser River, είναι τόσο υπερβολική και απότομη για μερικά αποθέματα σολομού», εξηγεί ο Farrell.
«Δείχνει επίσης ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ακόμη και τα ίδια είδη διαφορετικά καθώς μεμονωμένοι πληθυσμοί μπορεί να έχουν προσαρμοστεί στα αντίστοιχα τους περιβάλλοντα. Σαν αποτέλεσμα, εμείς πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές που να βασίζονται στον πληθυσμό- η ακόμη και λεκάνες απορροής- για να προβλέψουμε, διαχειριστούμε και διατηρήσουμε τα αποθέματα».
Ο Farrell προσθέτει ότι οι ίδιες αρχές ίσως πρέπει να εφαρμοστούν και πέρα από τη διαχείριση του σολομού καθώς μια άλλη πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετέχει και ο Farrell και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αποκάλυψε παρόμοια ευρήματα για τα ψάρια και τα καλαμάρια του Ατλαντικού Ωκεανού.
Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από: University of British Columbia (2008, November 21). Formula For Predicting Climate Change Impact On Salmon Stocks Established. ScienceDaily. Retrieved November 21, 2008, from
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081112124416.htm
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό
Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum - μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...
-
Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum - μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...
-
Οι πτερόσαυροι αποτέλεσαν μια τάξη ερπετών με ικανότητα πτήσης και έζησαν από το τέλος του Ιουρασικού μέχρι το τέλος του Κρητιδικού (22...
-
Παγετώνας Vernagtferner, Αυστρία . Image courtesy of the United Nations Environment Program. Περισσότερα εδώ κι εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου