27.11.08

Οξέωση των ωκεανών: Ένα σημαντικό πρόβλημα


Η παγκόσμια υπερθέρμανση επηρεάζει αποδεδειγμένα πολλές πτυχές, τόσο βιοτικές όσο και αβιοτικές. Μία από αυτές, που τείνει να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα παράπλευρα προβλήματα της Γης, είναι η τάση των ωκεανών να γίνονται όξινοι(μειώνεται το pH) ή αλλιώς, η οξέωση των ωκεανών(ocean acidification). Το ερευνητικό πεδίο είναι νέο και όλα τα ευρήματα μέχρι στιγμής δηλώνουν ότι τα θαλάσσια οικοσυστήματα θα επηρεαστούν αρνητικά σε μεγάλο βαθμό αν το pH των ωκεανών πέσει σύμφωνα με τα μοντέλα και τις προβλέψεις.

Μία πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι ο ρυθμός οξέωσης των ωκεανών είναι πολύ πιο γρήγορος σε σχέση με αυτό που πιστεύαμε μέχρι τώρα και ότι η πιο σημαντική μεταβλητή που επηρεάζει αυτήν την κατάσταση είναι το αυξανόμενο, ανθρωπογενές διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα.

Stagira

Τα όξινα νερά βλάπτουν συγκεκριμένα θαλάσσια ζώα και μπορούν να μειώσουν την ικανότητα των ωκεανών να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα, αναφέρουν οι συγγραφείς.
Αν και οι προβλέψεις των επιστημόνων για την οξέωση των ωκεανών ήταν παλιές, έλειπαν εμπειρικά στοιχεία για το ότι τα νερά όντως έγιναν περισσότερο όξινα.


Η νέα αυτή μελέτη του πανεπιστημίου του Σικάγο που βασίζεται σε 24,519 μετρήσεις του pH των ωκεανών και που διήρκησε 8 χρόνια, αντιπροσωπεύει το πρώτο τεκμηριωμένο σετ δεδομένων για ποικίλα παράκτια pH σε συγκεκριμένα γεωγραφικά πλάτη- όπου υπάρχουν οι πιο παραγωγικοί ψαρότοποι του κόσμου.


«Η οξύτητα αυξήθηκε 10 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με αυτό που προέβλεπαν μοντέλα κλιματικής αλλαγής και άλλες μελέτες, αναφέρει ο Timothy Wootton, κύριος συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής οικολογίας και εξέλιξης στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Αυτή η αύξηση στο ρυθμό θα έχει μια δραματική επίπτωση στους θαλάσσιους τροφικούς ιστούς και προτείνει ότι η οξέωση των ωκεανών ίσως είναι ένα πιο επείγον θέμα σε σχέση με αυτό που νομίζαμε μέχρι τώρα, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές του ωκεανού.


Ο ωκεανός παίζει ένα σημαντικό ρόλο στους παγκόσμιους κύκλους του άνθρακα. Όταν το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στο νερό, σχηματίζει καρβονικά οξέα, αυξάνοντας την οξύτητα των ωκεανών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στον ωκεανό πέφτουν λόγω της φωτοσύνθεσης αλλά τη νύχτα τα επίπεδα αυξάνονται ξανά.
by the sea
«Πολλά θαλάσσια πλάσματα έχουν κελύφη ή σκελετούς φτιαγμένα από ανθρακικά άλατα του ασβεστίου, τα οποία το οξύ μπορεί να διαλύσει», αναφέρει η Catherine Pfister, αναπληρώτρια καθηγήτρια εξέλιξης και οικολογίας στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Γι’ αυτό, η αυξημένη οξύτητα μπορεί να παρέμβει σε πολλές κρίσιμες διαδικασίες του ωκεανού όπως το χτίσιμο των κοραλλιογενών υφάλων.

Πηγή:
University of Chicago (2008, November 26). Ocean Growing More Acidic Faster Than Once Thought; Increasing Acidity Threatens Sea Life. ScienceDaily. Retrieved November 28, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/11/081124141053.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...