Η αυξανόμενη ατμοσφαρική ρύπανση στην Ασία επιδεινώνει τις καταιγίδες στο Βόρειο Ειρηνικό και πιθανώς επηρεάζει τα μετεωρολογικά συστήματα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Τα σωματίδια αιθάλης μεταφέρονται μέχρι τους πόλους και ίσως επιταχύνουν την τήξη των πάγων.
Τα αερολύματα θείου και αιθάλης, που εκλύονται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες καθώς η Ασία αναπτύσσεται οικονομικά, συγκεντρώνουν γύρω τους σταγονίδια νερού και αυξάνουν έτσι τη νέφωση, έναν σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του κλίματος.
Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, βασίστηκε σε σύγκριση δορυφορικών μετρήσεων για τα διαστήματα 1984-1994 και 1994-2005.
Οι ερευνητές κατέγραψαν αύξηση 20 με 50 τοις εκατό στα «βαθιά νέφη μεταφοράς», ένα είδος νεφών που μεταφέρουν θερμότητα ψηλά στην ατμόσφαιρα και ρυθμίζουν έτσι την κυκλοφορία του αέρα. Τη μεταβολή αύξηση αυτή ακολουθεί και μια αντίστοιχη αύξηση στην ένταση των καταιγίδων που εκδηλώνονται τον χειμώνα στον Βόρειο Ειρηνικό.
Κλιματικά μοντέλα στον υπολογιστή δείχνουν ότι οι τάσεις αυτές δεν σχετίζονται με άλλες κλιματικές συνθήκες, όπως οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ωστόσο συνδέονται στενά με την εκπομπή αέριων ρύπων από την καύση ορυκτών καυσίμων, ειδικά το χειμώνα, όταν λειτουργούν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης.
«Οι επιδεινούμενες καταιγίδες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την γενική παγκόσμια κυκλοφορία» προειδοποιούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Texas A&M, της NASA και του MIT.
Το σύστημα καταιγίδων του Βόρειου Ειρηνικού μεταφέρει τα αερολύματα στη δυτική ακτή του Καναδά και των ΗΠΑ και τελικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αν τα σωματίδια αυτά καταλήξουν στους πόλους, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, προειδοποιούν οι ερευνητές: Τα σωματίδια άνθρακα της αιθάλης κάθονται στον πάγο και απορροφούν θερμότητα, λόγω του μαύρου χρώματός τους, οπότε επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
πηγή: in.gr