29.3.07

Το ασιατικό νέφος επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα


Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Η αυξανόμενη ατμοσφαρική ρύπανση στην Ασία επιδεινώνει τις καταιγίδες στο Βόρειο Ειρηνικό και πιθανώς επηρεάζει τα μετεωρολογικά συστήματα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Τα σωματίδια αιθάλης μεταφέρονται μέχρι τους πόλους και ίσως επιταχύνουν την τήξη των πάγων.

Τα αερολύματα θείου και αιθάλης, που εκλύονται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες καθώς η Ασία αναπτύσσεται οικονομικά, συγκεντρώνουν γύρω τους σταγονίδια νερού και αυξάνουν έτσι τη νέφωση, έναν σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του κλίματος.

Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, βασίστηκε σε σύγκριση δορυφορικών μετρήσεων για τα διαστήματα 1984-1994 και 1994-2005.

Οι ερευνητές κατέγραψαν αύξηση 20 με 50 τοις εκατό στα «βαθιά νέφη μεταφοράς», ένα είδος νεφών που μεταφέρουν θερμότητα ψηλά στην ατμόσφαιρα και ρυθμίζουν έτσι την κυκλοφορία του αέρα. Τη μεταβολή αύξηση αυτή ακολουθεί και μια αντίστοιχη αύξηση στην ένταση των καταιγίδων που εκδηλώνονται τον χειμώνα στον Βόρειο Ειρηνικό.

Κλιματικά μοντέλα στον υπολογιστή δείχνουν ότι οι τάσεις αυτές δεν σχετίζονται με άλλες κλιματικές συνθήκες, όπως οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ωστόσο συνδέονται στενά με την εκπομπή αέριων ρύπων από την καύση ορυκτών καυσίμων, ειδικά το χειμώνα, όταν λειτουργούν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης.

«Οι επιδεινούμενες καταιγίδες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την γενική παγκόσμια κυκλοφορία» προειδοποιούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Texas A&M, της NASA και του MIT.

Το σύστημα καταιγίδων του Βόρειου Ειρηνικού μεταφέρει τα αερολύματα στη δυτική ακτή του Καναδά και των ΗΠΑ και τελικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν τα σωματίδια αυτά καταλήξουν στους πόλους, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, προειδοποιούν οι ερευνητές: Τα σωματίδια άνθρακα της αιθάλης κάθονται στον πάγο και απορροφούν θερμότητα, λόγω του μαύρου χρώματός τους, οπότε επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

πηγή: in.gr

26.3.07

Υπεγράφη η σύμβαση:Το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο θα λειτουργήσει στα Τρίκαλα τον Ιούνιο


Αθήνα : Η πρώτη πανελλαδική σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας υπογράφηκε την Πέμπτη από το ΔΕΣΜΗΕ και την εταιρεία «Δερπανόπουλος Ενεργειακή ΑΕ».

Αφορά στην κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει στο νομό Τρικάλων, σε ιδιόκτητη έκταση 10 στρεμμάτων του δήμου Βασιλικής, στη θέση Γερακάρι. Θα έχει ισχύ 94,5KW και η ενέργεια θα παράγεται από φωτοβολταϊκά κάτοπτρα σύμφωνα με τον νέο νόμο για τις Α.Π.Ε.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο -που σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος Μαϊου και να αρχίσει να παράγει ενέργεια από τον Ιούνιο- θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα της εταιρείας, με ετήσια παραγωγή 185 Mwh.

Θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά στοιχεία της γερμανικής εταιρείας Solon, ενώ θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα παρακολούθησης του ήλιου Sun Carrier.

Η σύμβαση καθορίζει τους όρους πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί στο πρώτο πάρκο και υπογράφηκε στα γραφεία του ΔΕΣΜΗΕ από τον διευθυντή Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας του Διαχειριστή του Συστήματος Αν.Αδρακτά και του προϊσταμένου Α.Π.Ε.

Χ.Λαζάνη και εκ μέρους της ««Δερπανόπουλος Ενεργειακή ΑΕ» από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γρ.Δερπανόπουλο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δρεπανόπουλος αναφέρθηκε στα σχέδια της εταιρείας του, τονίζοντας: «Βρισκόμαστε στο στάδιο των αδειδοτήσεων για άλλα δύο πάρκα ισχύος 98KW στο νομό Τρικάλων και ενός πάρκου 99ΚW στη νήσο Κάρπαθο του νομού Δωδεκανήσου. Επίσης σκοπεύουμε σύντομα να υποβάλουμε φάκελο στη Ρ.Α.Ε για αδειοδότηση 700KW στο νομό Τρικάλων. Όλα τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα κατασκευαστούν σε ιδιόκτητες εκτάσεις είτε των μετόχων είτε της εταιρείας. Στόχος της εταιρείας τα επόμενα δύο χρόνια είναι η συνολική ισχύς των πάρκων της να υπερβαίνει τα 2,5KW».

πηγή: pathfinder.gr

22.3.07

Μεγάλα ποτάμια πεθαίνουν μολυσμένα


Αργοπεθαίνουν τα ποτάμια της Γης εξαιτίας της ρύπανσης, της κατασκευής υπερβολικά πολλών τεχνητών φραγμάτων, αλλά και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, η μοναδική χλωρίδα και πανίδα τους, κινδυνεύουν με αφανισμό, ενώ οι πληθυσμοί που επιβιώνουν στις παραποτάμιες περιοχές θα βιώσουν το τέλος ενός τρόπου ζωής τον οποίο κληρονόμησαν από τους προγόνους τους. Σήμα κινδύνου εκπέμπει για τους ποταμούς της Γης το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) με την έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, επισημαίνοντας ότι όλοι σχεδόν υποφέρουν από περιβαλλοντική εξουθένωση. Ειδικότερα η οργάνωση εκπέμπει SOS για τα δέκα από τα μεγαλύτερα ποτάμια του πλανήτη: Δούναβη, Νείλο, Ρίο Γκράντε, Λα Πλάτα, Γιανγκτσέ, Μεκόνγκ, Σαλουίν, Γάγγη και Μάρεϊ - Ντάρλινγκ, τα οικοσυστήματα των οποίων σβήνουν, θύματα και αυτά της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας.

πηγή: news.kathimerini.gr

18.3.07

Φταίμε κι εμείς που δεν πετυχαίνει η ανακύκλωση...


Εστω και αργά ξεκίνησε. Πρέπει να πετύχει γιατί οι λύσεις λιγοστεύουν. Ο λόγος για το πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, εν ολίγοις για τους μπλε κάδους που έχουν τοποθετηθεί στις γειτονιές και περιμένουν γυαλιά, αλουμίνια, χαρτιά και πλαστικά.
Προφανώς για να διαχωρίσουμε τις συσκευασίες αυτές από τα υπόλοιπα σκουπίδια μας χρειάζεται κάποιος κόπος. Και ενδεχομένως ο σωστός κάδος να βρίσκεται σε κάποια απόσταση από το σπίτι μας. Ομως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε και δεν μπορεί να είναι λόγος γι' αυτές τις εικόνες: όλων των ειδών τα άσχετα απορρίμματα μέσα (ή παρατεταγμένα πάνω ακόμα και δίπλα) στους κάδους, να τορπιλίζουν την προσπάθεια...

Δεν φταίνε πάντα οι αρμόδιοι ή οι άλλοι. Φταίμε κι εμείς που δεν ευδοκιμεί η ανακύκλωση. Κι αν φταίνε οι άλλοι, ας τους πιέσουμε. Ενα τηλέφωνο στο δήμο που αμελεί να αδειάζει τους κάδους αποτελεί ένα σαφές μήνυμα πίεσης. Η ανακύκλωση δεν είναι μια καλή κίνηση για το περιβάλλον που κινδυνεύει. Είναι μια επιβεβλημένη ενέργεια για να διορθώσουμε όσο γίνεται τις βρωμιές που αφήνουμε πίσω μας.

πηγή: kathimerini.gr(οίκο)

14.3.07

Ενδείξεις τοξικότητας βλέπει η Greenpeace σε «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι της αγοράς


Παρίσι
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία καλαμποκιού που αναπτύχθηκε από την αμερικανική Monsanto και έχει εγκριθεί στην ΕΕ για ανθρώπινη κατανάλωση προκαλεί στα πειραματόζωα προβλήματα στο ήπαρ και στους νεφρούς, έδειξε έρευνα την οποία επικαλείται η Greenpeace στον πόλεμο κατά των «μεταλλαγμένων».

Το καλαμπόκι MON863 παράγει μια ξένη πρωτεΐνη η οποία σκοτώνει ένα παράσιτο του αραβόσιτου στο έδαφος ώστε οι αγρότες να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε έγκριση για χρήση σε ζωοτροφές το 2005 και για ανθρώπινη κατανάλωση το 2006.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Greenpeace και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Environmental Contamination and Technology, αρουραίοι που ταΐστηκαν με το MON863 παρουσίασαν «ενδείξεις τοξικότητας» στους νεφρούς και το ήπαρ, αναφέρει το Reuters.

Το συμπέρασμα αυτό προήλθε από την εκ νέου ανάλυση των δεδομένων ασφάλειας που είχε υποβάλει η Monsanto στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει έγκριση κυκλοφορίας. Ο καθηγητής Ζιλ Ερίκ Σιραλινί του Πανεπιστημίου της Καν στη Γαλλία, επικεφαλής της μελέτης για λογαριασμό της Greenpeace, θεωρεί ότι η ανάλυση των δεδομένων από την εταιρεία ήταν εσφαλμένη και την κατηγορεί για απόκρυψη στοιχείων από τις εξετάσεις ούρων στα πειραματόζωα.

«Είναι η πρώτη φορά που μια ανεξάρτητη έρευνα, δημοσιευμένη σε επιστημονική επιθεώρηση, αποδεικνύει ότι ένας γενετικά τροποποιημένος οργανισμός εγκεκριμένος για ανθρώπινη κατανάλωση παρουσιάζει ενδείξεις τοξικότητας» δήλωσε εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης στη Γαλλία.

Εκτός από την ΕΕ, MON863 έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Μεξικό, την Κίνα, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

πηγή: in.gr

Το πλέον φιλόδοξο σχέδιο κατά της κλιματικής αλλαγής παρουσίασε η Βρετανία


Νέα Υόρκη

Η Βρετανία έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα του κόσμου που προτείνει δεσμευτικά όρια στις εγχώριες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς το Λονδίνο πιέζει για νέα διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής.
Όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο του Νόμου για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει ότι η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθεί κατά 26 έως 32 τοις εκατό έως το 2020 και κατά 60% έως το 2060.
Καθιερώνει επίσης τη διάθεση «κονδυλίων άνθρακα» ανά πέντε χρόνια, για την προώθηση καθαρών τεχνολογιών ενέργειας, και ορίζει ανεξάρτητη επιτροπή για την ετήσια αξιολόγηση της προσπάθειας.
Το σχέδιο νόμου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προτού τεθεί σε ισχύ του χρόνου, παρουσιάζεται λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2020.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έχει δηλώσει ότι η κλιματική αλλαγή θα παραμείνει πρώτη του προτεραιότητα πριν αποχωρήσει από τη θέση του τους επόμενους μήνες, πιθανώς το Σεπτέμβριο.
Το Λονδίνο μαζί με το Βερολίνο πιέζουν για τη διεθνή συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, μετά τη λήξη του το 2012, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της ΗΠΑ και αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα και η Ινδία. Η Γερμανία, σήμερα προεδρεύουσα χώρα της G8, θα παρουσιάσει σχετική πρόταση στη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ τον Ιούνιο.
Η πολιτική συμφωνία θα βασιστεί στην τελευταία εκτίμηση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 1,8 έως 4.0 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.

πηγή: in.gr

11.3.07

Το κρασί «φιλτράρει» ατμοσφαιρικούς ρύπους




ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο οίνος δεν ευφραίνει -μόνο- καρδίαν, αλλά νεότερες επιστημονικές έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχει εκτός της ευεργετικής επίδρασης στην καρδιά δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου και των συνεπειών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης! Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποίησαν πανεπιστημιακές ομάδες παρουσιάστηκαν στις 09-03-07 στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ενωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) κι εκτός από τα κόκκινα αφορούν και τα λευκά κρασιά.
Τα συμπεράσματα που έχουν δημοσιευτεί ήδη σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά (Ιnternational Journal of Molecular Medicine, Eur J Cardiovasc Prev Rehabil) έρχονται να προστεθούν στην επικρατούσα πλέον αντίληψη ότι καθημερινά ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό στην καρδιά ανοίγοντας παράλληλα και νέους δρόμους στην αξιοποίηση της ελληνικής αμπελοοινικής παραγωγής. Οπως ανακοινώθηκε από τους κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν καθηγητή Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Κουρέτα αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την κ. Ιωάννα Ανδρεάδου, λέκτορα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα πολυφαινολικά εκχυλίσματα από διάφορους ελληνικούς ερυθρούς και λευκούς οίνους:
- Διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις.
- Επιδεικνύουν σημαντική αντιμεταλλαξιογόνο δράση έναντι των βλαβών που προκαλούνται στο DNA από οξειδωτικούς παράγοντες.
- Αναστέλλουν τη δράση του ενζύμου τοποϊσομεράση Ι, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη δράση σε καρκινικά κύτταρα.
- Αναστέλλουν την επαγόμενη από το όζον οξείδωση της πρωτεΐνης SP-A ενός επιφανειοδραστικού παράγοντα του πνεύμονα επιδεικνύοντας έτσι προστατευτική δράση στους πνεύμονες έναντι των δυσμενών επιδράσεων των ρυπαντών της ατμόσφαιρας.
Οι ειδικοί και οι εκπρόσωποι της ΚΕΟΣΟΕ ανέφεραν επίσης ότι η ευεργετική δράση των πολυφαινολών που περιέχονται στα κόκκινα κρασιά μελετήθηκε σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Παρατηρήθηκε ότι η λήψη εκχυλίσματος από κόκκινα σταφύλια βελτίωσε την ενδοθηλιακή λειτουργία (αγγειοδιαστολή) σε ασθενείς, σε σχέση με τους ασθενείς που ελάμβαναν placedo. (Η σχετική έρευνα έγινε στο Αττικό νοσοκομείο από την ομάδα του καθηγητή Δημ. Κρεμαστινού).
«Για τις ευεργετικές επιδράσεις του οίνου υπάρχει μακρά ιστορική παράδοση από την αρχαιότητα ακόμη, η οποία ωστόσο ανακόπηκε λόγω της ποτοαπαγόρευσης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα», τόνισε ο κ. Χαρουτουνιάν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος η πρώτη φαρμακευτική χρήση του κρασιού (αναμεμειγμένου με μέλι) αναφέρεται σε Σουμερικό χειρόγραφο του 2200 πΧ, ενώ ο Ιπποκράτης το 450-370 πΧ χορηγούσε τον οίνο ως αντιπυρετικό, καθαρτικό, διουρητικό και αντισηπτικό. Η ποτοαπαγόρευση είχε αποτέλεσμα να περιοριστεί ο οίνος ως ιατρικό σκεύασμα στις φαρμακοποιίες. Δεν διέγραψε όμως τις ευεργετικές του επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν τύχει ευρείας αναγνώρισης και μελέτης από τους επιστήμονες λόγω του «γαλλικού παράδοξου». Της επιδημιολογικής δηλαδή παρατήρησης που συσχετίζει τον ελαττωμένο αριθμό καρδιαγγειακών περιπτώσεων στη Γαλλία ως επακόλουθο της καθημερινής μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού κι αποδόθηκε στην περιεκτικότητα των οίνων σε πολυφαινόλες.
Στην εκπόνηση των μελετών εκτός από τα παραπάνω πανεπιστήμια και νοσοκομεία συμμετείχαν 7 μέλη της ΚΕΟΣΟΕ: οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Σαντορίνης, Σητείας, Πεζών, οι Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί Τυρνάβου και Σάμου,η Καΐρ ΑΕ (Ρόδος) και η ΙΝΟ ΑΕ (Θήβα).
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ Χρ. Μάρκου «μετά την επιστημονική τεκμηρίωση των θετικών επιδράσεων του κρασιού η πολιτεία και ο κλάδος θα πρέπει να προβάλλουν στο καταναλωτικό κοινό τη θέση του κρασιού στη διατροφική καθημερινότητα και να διεκδικήσουν τη διαφοροποίησή του από το πλαίσιο των αλκοολούχων».


πηγή: kathimerini.gr

8.3.07

Οι επιβεβαιώσεις για τις καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον αυξάνονται..


AFP
Παρισι. Πριν από πενήντα χρόνια, το προηγούμενο Ετος των Πόλων άνοιγε μία νέα εποχή μεγάλων αναζητήσεων και πρωτοποριακής έρευνας. Χθες ξεκίνησε, με τη συμμετοχή 50 χιλιάδων επιστημόνων, το φετινό Ετος των Πόλων με βασικό χαρακτηριστικό τη μεγάλη ανησυχία για το μέλλον. Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά από το 1958, όταν ο Νεοζηλανδός σερ Εντμοντ Χίλαρι κατακτούσε τον Νότιο Πόλο, μετά την κορυφή του Εβερεστ, ενθουσιάζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότερες αλλαγές είναι προς το χειρότερο. «Το Διεθνές Ετος Πόλων ξεκινά σ’ ένα σταυροδρόμι για το μέλλον του πλανήτη» προειδοποίησε ο Μισέλ Ζαρό, γενικός γραμματέας του παγκόσμιου οργανισμού μετεωρολογίας, χορηγός του Ετους με το Διεθνές Συμβούλιο Επιστημών.
«Οι περιοχές με τις οποίες θα ασχοληθούμε είναι εξαιρετικά ευάλωτες στην άνοδο των θερμοκρασιών που οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την ανθρώπινη δραστηριότητα».
Στο παρελθόν οι πολικές εκτάσεις θεωρούνταν αφιλόξενες περιοχές που απλά έπρεπε να κατακτηθούν. Σήμερα, αντιθέτως, αποτελούν ευαίσθητα οικοσυστήματα που χρήζουν προστασίας εξαιτίας της ιδιομορφίας τους, των τοπικών πολιτισμών και σπάνιων ειδών που ζουν εκεί. Η μοίρα τους είναι στενά συνδεδεμένη με τη δική μας.
Πάνω από 220 πειράματα
Κατά το Διεθνές Ετος των Πόλων, το τέταρτο κατά σειρά από την έναρξη του θεσμού το 1882, θα συντονιστούν χιλιάδες επιστήμονες από περισσότερες από 60 χώρες και θα πραγματοποιήσουν περισσότερα από 220 πειράματα.
Η κλιματολογική μεταβολή αποτελεί το αίτιο που καθόρισε τους τέσσερις βασικούς τομείς έρευνας. Αυτοί είναι το χιόνι και ο πάγος, κυρίως οι συρρικνούμενοι παγετώνες και οι αιώνιοι πάγοι των πόλων, οι διασυνδέσεις ανάμεσα στους μειούμενους αιώνιους πάγους, τα χιόνια και τον πάγο σε άλλα σημεία του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ωκεανών, η μοίρα τεσσάρων εκατομμυρίων αυτοχθόνων του Αρκτικού και ένα σωρό άλλα μυστήρια της Γης, των ωκεανών και της ατμόσφαιρας που περιμένουν να αποκωδικοποιηθούν.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών η Αλάσκα, η Σιβηρία και μέρη της Χερσονήσου της Ανταρκτικής περιλαμβάνονται μεταξύ των τοποθεσιών της Γης όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας.
Οι Ινουιτ, οι Εσκιμώοι του Καναδά υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει ο παραδοσιακός τρόπος ζωής τους. Η τήξη των αιώνιων πάγων καταστρέφει τα θεμέλια των οικιών τους, ενώ η σύντμηση της χειμωνιάτικης περιόδου και η λέπτυνση του πάγου καθιστά την αλιεία και το κυνήγι φώκιας όχι μόνο δύσκολο αλλά και επικίνδυνο.
Τον Ιανουάριο η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματολογική Μεταβολή του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι θαλάσσιοι πάγοι θα εξαφανιστούν και από τους δύο πόλους μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο Αρκτικός Κύκλος επηρεάζεται ιδιαίτερα καθώς όλο και λιγότεροι πάγοι στερεοποιούνται το καλοκαίρι και η διαδικασία καθυστερεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.
Ηδη από το 1978, η έκταση των θαλάσσιων πάγων του Αρκτικού μειώνεται κάθε δεκαετία κατά 2,7 % κατά μέσο όρο, ενώ το καλοκαίρι η μείωσή του αυξάνεται κατά 7,4%. Αν εξακολουθήσει η σημερινή κατάσταση, μεγάλες περιοχές του Αρκτικού Κύκλου θα μείνουν χωρίς καθόλου πάγο όλο τον χρόνο.
Αν τελικά οι πάγοι εξαφανιστούν από τους Πόλους -κάτι που σήμερα θεωρείται εξαιρετικά απίθανο- το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας θα ανέλθει 77 μέτρα.
Επί του παρόντος οι πάγοι στην Ανταρκτική θεωρούνται αρκετά σταθεροί αν και οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει δίκτυα καναλιών και λιμνών κάτω από τον πάγο με εξαιρετικά ταχεία ροή του νερού.
«Αυτές και άλλες μεταβολές στα φυσικά και οικολογικά συστήματα των πολικών περιοχών αποδεικνύουν τις τάχιστες μεταβολές που συντελούνται εκεί» κατέληξε ο πρόεδρος του προγράμματος Ντέιβιντ Κάρλσον.
πηγή: kathimerini.gr

7.3.07

«Βρώμικη» ανάπτυξη: H Κίνα δεύτερος κυριότερος υπαίτιος της κλιματικής αλλαγής

Παρίσι,
Η Κίνα είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου από τα αέρια του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε την Τρίτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Στη χώρα αντιστοιχεί σήμερα το 7% της παγκόσμιας παραγωγής του αερίου.
Την πρώτη θέση των ρυπαντών καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, στις οποίες αντιστοιχεί σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας εκπομπής, αναφέρει η έκθεση της ΙΕΑ, της οποίας η δημοσίευση συμπίπτει με τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στο Μπουένος Αϊρες.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μόλις 22 βιομηχανικές χώρες ευθύνονται για το 80% της ρύπανσης διοξειδίου του άνθρακα το 2003. Οι κυριότεροι ρυπαντές είναι κατά σειρά οι ΗΠΑ (23,5% της παγκόσμιας εκπομπής), η Κίνα (13,6%), η Ρωσία (6,2%), η Ιαπωνία (5%), η Ινδία (4,2%), η Γερμανία (3,5%), η Βρετανία και ο Καναδάς (2,2%), η Νότιος Κορέα (1,9%), η Ιταλία (1,8%) και η Γαλλία (1,6%).
Το 1990, η Κίνα απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα 2,29 τρισ. τόνους διοξειδίου, ενώ το 2002, έπειτα από μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης 204%, παρήγαγε 3,30 τρισ. τόνους, αύξηση κατά 44,5%.
Στο ίδιο διάστημα, η ετήσια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από την υπόλοιπη Ασία σημείωσε δραματική άνοδο κατά 81,3%.
Το διοξείδιο του άνθρακα παράγεται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων και αντιστοιχεί στο 80% της ρύπανσης από αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία εμποδίζουν τη θερμότητα της Γης να διαφύγει στο Διάστημα και ανεβάζουν έτσι τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη.
Από το υπόλοιπο 20% των αερίων του θερμοκηπίου, το μεγαλύτερο μέρος αντιστοιχεί στο μεθάνιο, το οποίο παράγεται από την αποσύνθεση βιολογικού υλικού στους ορυζώνες και στα εκτροφεία ζώων.
Η έκθεση της ΙΕΑ δημοσιεύεται τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα συζητά στην Αργεντινή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο κατά της κλιματικής αλλαγής.
Οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από το πρωτόκολλο με το επιχείρημα ότι το κόστος είναι απαγορευτικό και ότι είναι άδικο να εξαιρούνται από τα μέτρα οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα.
Το διάστημα 1990-2002, η ετήσια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 16,7%. Αν η χώρα εφάρμοζε το Πρωτόκολλο του Κιότο, θα έπρεπε να μειώσει την εκπομπή κατά 7% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Πηγή: in.gr

5.3.07

Έκθεση της κυβέρνησης Μπους:Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι εκπομπές CO2 στις ΗΠΑ


Νέα Υόρκη,
Η κυβέρνηση Μπους εκτιμά σε έκθεση που συντάχθηκε για τα Ηνωμένα Έθνη ότι οι αμερικανικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν την προσεχή δεκαετία σε ποσοστό σχεδόν ίδιο με των προηγούμενων 10 ετών, γράφουν το Σάββατο οι New York Times. Σύμφωνα με την αμερικανική Έκθεση Δράσης για το Κλίμα, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην εφημερίδα, η πολιτική για το κλίμα της κυβέρνησης Μπους θα επιφέρει αύξηση των εκπομπών κατά 11% το 2012 από το 2002, σε σχέση με την αύξηση 11,6% που καταγράφηκε την περασμένη δεκαετία, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας.Η έκθεση, που συντάχθηκε με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους, επισημαίνει τους αυξανόμενους κινδύνους για τα αποθέματα πόσιμου νερού, τις ακτές και τα οικοσυστήματα από την άνοδο της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα, γράφει η εφημερίδα.Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι προβολές όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβαρυντικών αερίων για την ατμόσφαιρα, δείχνουν ότι σημειώνεται πρόοδος στο στόχο που έθεσε ο Τζορζ Μπους σε ομιλία του το 2002. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεσμευτεί ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων αερίων θα αυξάνονται σε ρυθμό βραδύτερο από της οικονομίας.
Ωστόσο, εμπειρογνώμονες δήλωσαν στην εφημερίδα ότι θεωρούν απαράδεκτη την αύξηση των εκπομπών.
Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί για οικονομικούς λόγους να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη διεθνή συμφωνία που προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά 5%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι το διάστημα 2012-2020 θα μειώσει τις εκπομπές της κατά 20%, ενώ αν η διεθνή κοινότητα δεχθεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια η μείωση στις ευρωπαϊκές χώρες θα φτάσει το 30%.
πηγή: in.gr

2.3.07

Λειψυδρία


σ'αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να δείτε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για ένα μέλλον χωρίς νερό.


Ένας στους τρεις ανθρώπους υποφέρει από έλλειψη νερού, του Τάσου Σαραντή
Πε 24/8/2006
Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 2 έως 3 δισ. έως το 2050, πρέπει να υπάρξει μια ριζική αναθεώρηση στον τρόπο διαχείρισης του νερού προειδοποίησαν οι επιστήμονες, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού που ξεκίνησε χθες.
«Ενας στους τρεις ανθρώπους υποφέρει σήμερα από κάποια μορφή έλλειψης νερού» υπογραμμίζεται σε έκθεση για την οποία συνεργάστηκαν περισσότεροι από 700 επιστήμονες τα τελευταία 5 χρόνια.
«Σήμερα βλέπουμε ότι αρκετές διαφορετικές χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό» τόνισε ο Φρανκ Ρίζμπερμαν, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Διαχείριση του Νερού, αναφερόμενος στην Αυστραλία, στην νότια και κεντρική Κίνα και στην καταστρεπτική ξηρασία του περασμένου χρόνου στην Ινδία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρούνται δύο κατηγορίες ελλείψεων νερού: στην πρώτη το νερό γίνεται αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης με αποτέλεσμα τη μείωση της στάθμης των υπόγειων δεξαμενών νερού και των ποταμών, ενώ στη δεύτερη εντάσσονται οι χώρες που στερούνται τεχνικών και οικονομικών πόρων προκειμένου να συγκρατήσουν το νερό, αν και μπορεί να υπάρχει σε αφθονία.
Για την έλλειψη νερού κατά 98% ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας. Στη γεωργία χρησιμοποιείται το 78% των υδάτινων αποθεμάτων, στη βιομηχανία το 18% , ενώ το υπόλοιπο 8% προορίζεται για οικιακή χρήση.
Σήμερα απαιτείται ένα λίτρο νερού για την παραγωγή μιας θερμίδας τροφίμων, 4.000 λίτρα για την παραγωγή ενός κιλού σιταριού και 10.000 λίτρα για την παραγωγή ενός κιλού κρέατος.
του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/8/2006

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...