14.3.07

Ενδείξεις τοξικότητας βλέπει η Greenpeace σε «μεταλλαγμένο» καλαμπόκι της αγοράς


Παρίσι
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία καλαμποκιού που αναπτύχθηκε από την αμερικανική Monsanto και έχει εγκριθεί στην ΕΕ για ανθρώπινη κατανάλωση προκαλεί στα πειραματόζωα προβλήματα στο ήπαρ και στους νεφρούς, έδειξε έρευνα την οποία επικαλείται η Greenpeace στον πόλεμο κατά των «μεταλλαγμένων».

Το καλαμπόκι MON863 παράγει μια ξένη πρωτεΐνη η οποία σκοτώνει ένα παράσιτο του αραβόσιτου στο έδαφος ώστε οι αγρότες να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε έγκριση για χρήση σε ζωοτροφές το 2005 και για ανθρώπινη κατανάλωση το 2006.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Greenpeace και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of Environmental Contamination and Technology, αρουραίοι που ταΐστηκαν με το MON863 παρουσίασαν «ενδείξεις τοξικότητας» στους νεφρούς και το ήπαρ, αναφέρει το Reuters.

Το συμπέρασμα αυτό προήλθε από την εκ νέου ανάλυση των δεδομένων ασφάλειας που είχε υποβάλει η Monsanto στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει έγκριση κυκλοφορίας. Ο καθηγητής Ζιλ Ερίκ Σιραλινί του Πανεπιστημίου της Καν στη Γαλλία, επικεφαλής της μελέτης για λογαριασμό της Greenpeace, θεωρεί ότι η ανάλυση των δεδομένων από την εταιρεία ήταν εσφαλμένη και την κατηγορεί για απόκρυψη στοιχείων από τις εξετάσεις ούρων στα πειραματόζωα.

«Είναι η πρώτη φορά που μια ανεξάρτητη έρευνα, δημοσιευμένη σε επιστημονική επιθεώρηση, αποδεικνύει ότι ένας γενετικά τροποποιημένος οργανισμός εγκεκριμένος για ανθρώπινη κατανάλωση παρουσιάζει ενδείξεις τοξικότητας» δήλωσε εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης στη Γαλλία.

Εκτός από την ΕΕ, MON863 έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, το Μεξικό, την Κίνα, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...