6.10.07

Σενάρια για το κλίμα σε Ευρώπη και Ελλάδα σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη


Nyctoginaceae(Buganvilla)
Originally uploaded by satel444
Γενικευμένη αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη, της τάξης του 1 - 3 βαθμών Κελσίου, τόσο για τις μέγιστες όσο και για τις ελάχιστες θερμοκρασίες, παράλληλα με μείωση των βροχοπτώσεων στα νότια της ηπείρου προβλέπει σενάριο του ευρωπαϊκού προγράμματος STARDEX, που εκπονήθηκε με τη συμμετοχή του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ για την 30ετία 2070 - 2100, περίοδος κατά την οποία εκτιμάται διπλασιασμός της ποσότητας Διοξειδίου του Ανθρακα στην ατμόσφαιρα.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη σεναρίων για τις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την εξέλιξη της θερμοκρασίας, των βροχοπτώσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα παραπάνω φαινόμενα, εφόσον επαληθευτούν, θα επιφέρουν μικρή μετατόπιση των ξηρών ζωνών της Μεσογείου προς τα βόρεια.
Το ίδιο σενάριο προβλέπει για την Ελλάδα θερμότερο χειμώνα και καλοκαίρι με λιγότερες βροχές. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας κατά 0,5 - 2,5 βαθμούς Κελσίου, σε όλες τις εποχές του χρόνου, και ιδιαίτερα το καλοκαίρι και την άνοιξη, που θα επηρεάσει γεωγραφικά κυρίως τις βόρειες περιοχές της χώρας μας.
περισσότερα εδώ
πηγή: ert3.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...