26.3.08

Κοινά υδρόβια ζώα δείχνουν εξαιρετική αντίσταση στην ακτινοβολία


rivulet running
Originally uploaded by satel444
Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βρήκαν ότι μια κοινή κλάση υδρόβιων ασπόνδυλων ζώων που λέγεται βδελλοειδή τροχόζωα, είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ιονίζουσα ακτινοβολία, επιβιώνοντας και συνεχίζοντας να αναπαράγεται μετά από δόσεις γ-ακτινοβολίας πολύ μεγαλύτερες από ότι μπορεί να αντέξει οποιοδήποτε άλλο ζώο που έχει μελετηθεί ως σήμερα.
Επειδή οι ελεύθερες ρίζες, όπως αυτές που επιδεινώνονται από την ακτινοβολία, εμπλέκονται στη φλεγμονή, στον καρκίνο και στη γήρανση-στους ανώτερους οργανισμούς- η έρευνα αυτή θα μπορούσε να δώσει νέα ερευνητικά πεδία για την επίλυση σημαντικών ιατρικών προβλημάτων.
Όπως αναφέρει και ο Μάθιου Μέσελσον, επικεφαλής της έρευνας, «Τα βδελλοειδή τροχόζωα είναι ικανά να αναρρώνουν και να ξαναμπαίνουν στην αναπαραγωγική διαδικασία κανονικά, αφού δεχτούν μια δόση ακτινοβολίας που καταστρέφει το γενετικό τους υλικό, προκαλώντας εκατοντάδες DNA διπλές έλικες να σπάσουν, οι οποίες φυσιολογικά δεν μπορούν με τίποτα να επιδιορθωθούν».
Οι Μέσελσον και Γκλάντισεφ βρήκαν ότι τα βδελλοειδής τροχόζωα Adineta vaga και Philodina roseola παρέμειναν αναπαραγωγικά ενεργά μετά από δόσεις ακτινοβολίας περίπου πέντε φορές μεγαλύτερης σε σχέση με αυτήν που άλλες τάξεις τροχόζωων και άλλα ζώα μπορούν να αντέξουν. Αυτή η ανθεκτικότητα στην ακτινοβολία δεν φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα κάποιας ειδικής προστασίας για το ίδιο το DNA έναντι της καταστροφής του αλλά αντικατοπτρίζει τη μοναδική ικανότητα των βδελλοειδών τροχοζώων να προστατεύουν τους DNA επιδιορθωτικούς μηχανισμούς από την καταστροφική δράση της ακτινοβολίας.
Τα τροχόζωα έχουν μέγεθος περίπου μισό χιλιοστόμετρο. Είναι ασυνήθιστα σε πολλά πράγματα: είναι ασέξουαλικά, έχουν σχετικά λίγα μεταθετά γονίδια και μπορούν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν ακόμη και μετά από πλήρη αφυδάτωση σε οποιοδήποτε στάδια του κυτταρικού τους κύκλου: Αυτό το τελευταίο σύμφωνα με τους ερευνητές ίσως δίνει τη μοναδική τους ικανότητα να ανθίστανται στην ακτινοβολία.
Πηγή: Harvard University

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...