11.12.08

Οι άνθρωποι δεν ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή: Άλλες απόψεις

Το παρακάτω μεταφρασμένο άρθρο είναι του Benny Peiser, ενός κοινωνικού ανθρωπολόγου, λέκτορα στο πανεπιστήμιο John Moore του Λίβερπουλ ο οποίος ερευνά κυρίως τις επιδράσεις της περιβαλλοντικής αλλαγής και των καταστροφικών γεγονότων στη σύγχρονη σκέψη και στην εξέλιξη της κοινωνίας. Ο Benny Peiser δεν πιστεύει ότι εμείς οι άνθρωποι ευθυνόμαστε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής. Το άρθρο αυτό δείχνει τι πιστεύει ένας σοβαρός σκεπτικιστής του θέματος της κλιματικής αλλαγής, και είναι αντιπροσωπευτικό για όλους αυτούς που δεν πιστεύουν ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για την παγκόσμια υπερθέρμανση.

by the sea

Ναι, υπάρχει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την κατανόηση της δυναμικής του κλίματος. Ναι, οι περισσότεροι κλιματολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση οφείλεται κυρίως στους ανθρώπους. Και ναι, οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν αδιαμφισβήτητα μία επίδραση στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία. Αυτό που δεν ξέρουμε παρόλα αυτά είναι το μέγεθος αυτής της επίδρασης. Ακόμη περισσότερο, οι περισσότεροι ερευνητές που υποστηρίζουν τη θεωρία της ανθρωπογενούς παγκόσμιας υπερθέρμανσης συμφώνησαν ότι θα καταλήξει σε μεγάλης κλίμακας καταστροφή ακόμη και αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα διπλασιαστούν.

Σημαντικά κενά παραμένουν επίσης στην κατανόηση του κλίματος της ξηράς. Μόλις πρόσφατα, νέα έρευνα αποκάλυψε ότι δε γνωρίζουμε πάρα πολλά για το ποσό της ηλιακής ενέργειας που απορροφάται από τη Γη και το ποσό που αντανακλάται πίσω στο διάστημα.

Γνωρίζουμε ακόμη λιγότερα για τον τρόπο που αυτή η διαδικασία επηρεάζει τις θερμοκρασίες. Επίσης δεν μπορούμε να κατανοήσουμε σε βάθος τις αιτίες και τις επιδράσεις της ηλιακής ποικιλότητας και πως αυτή αλλάζει το κλίμα. Η ιδέα ότι ο ήλιος, πολύ περισσότερο από τους ανθρώπους, είναι ο κύριος οδηγός του κλίματος του εδάφους, κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Τον Μάρτιο του 2005, ο Jan Veizer, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του Καναδά στις γεωεπιστήμες, δημοσίευσε μία εκτενή αναφορά πρόσφατων ευρημάτων και συμπέρανε ότι «εμπειρικές παρατηρήσεις για όλα τα προηγούμενα χρόνια δείχνουν σε ουράνια φαινόμενα σαν τον κύριο οδηγό του κλίματος, με τα αέρια του θερμοκηπίου να δρουν μόνο σαν εν δυνάμει ενισχυτές». Δεν ξέρω αν ο Veizer έχει δίκαιο, αλλά πιστεύω ότι τα ευρήματά του πρέπει να εκτιμηθούν με προσοχή αντί να αγνοούνται γιατί πάνε αντίθετα με το ρεύμα.

Όπως επισημαίνει ο David King σε άρθρο του, η πλειονότητα των επιστημόνων και των επιστημονικών οργανισμών λένε πως οι άνθρωποι πρέπει να κατηγορηθούν για την πρόσφατη κλιματική αλλαγή.

Αυτή η υποστήριξη όμως δεν είναι παγκόσμια. Ένας αριθμός διακεκριμένων επιστημονικών οργανισμών- όπως η ρωσική ακαδημία επιστημών(RAS), ή αμερικάνικη πολιτειακή συνεργασία κλιματολόγων(AASC)-παραμένουν σκεπτικοί.
Πράγματι, η αμερικανική συνεργασία γεωλόγων πετρελαίου(AAPG), ένας διεθνής οργανισμός που αποτελείται από 30000 γεωεπιστήμονες, έχει επίσημα απορρίψει την άποψη ότι οι ανθρωπογενείς παράγοντες είναι οι κύριοι οδηγοί της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Για ολόκληρο το άρθρο στα αγγλικά δείτε το :
http://www.opendemocracy.net/debates/article-6-129-2490.jsp

Το επόμενο post θα είναι ένα άρθρο-απάντηση μιας ομάδας επιστημόνων πάνω στην άποψη του Benny Peiser.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...