6.12.08

Κλιματική αλλαγή

Αδιαμφισβήτητα η κλιματική αλλαγή συμβαίνει. Είναι, για μένα, το πιο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Και δυστυχώς, εμείς οι άνθρωποι την προκαλούμε. Το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας έχει αποδείξει ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση προκαλείται από τις ανθρώπινες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, από την καύση των ορυκτών καυσίμων. (Επειδή το θέμα του σκεπτικισμού πάνω στην κλιματική αλλαγή και την προέλευσή της θέλει ανάλυση, θα αναφερθώ σε αυτό σε επόμενο post)
Μέσα στον ανθρωποκεντρισμό στον οποίο ζούμε, κάποιος μπορεί να πει ότι δεν το νοιάζει αν χαθεί η βιοποικιλότητα, αν ο πλούτος της ζωής χαθεί σε μια στιγμή, αν τα χρώματα και οι ήχοι που βλέπουμε γύρω μας αλλάξουν και όλα γίνουν πιο μουντά.

Αν όμως χαθεί η βιοποικιλότητα είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να επιβιώσουμε; Θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε οχυρωμένοι μέσα σε έναν κόσμο υποκινούμενο από το χρήμα και τη διαφθορά δίχως αξίες;

Κι όμως οι επιπτώσεις θα γίνουν κάτι παραπάνω από αισθητές και άμεσα στον άνθρωπο. Λειψυδρία, φτώχεια και ασθένειες, είναι μερικά από αυτά που θα κυριαρχήσουν σε έναν κόσμο με διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, αύξηση της στάθμης των θαλασσών, πρωτόγνωρες για τον άνθρωπο πλημμύρες. Πόλεις και άνθρωποι που χάνονται. Μπορούμε να τα αντέξουμε όλα αυτά;

O Einstein έχει πει ότι: Τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο δεν μπορούν να λυθούν με το επίπεδο σκέψης που τα δημιούργησε.

Μήπως ήρθε η ώρα αν και αργά να αλλάξουμε επίπεδο σκέψης, όλοι μας; Να περάσουμε σε ένα ανώτερο; Μόνο έτσι μπορούμε να σώσουμε την κατάσταση. Η τουλάχιστον να πούμε ότι προσπαθήσαμε.





Aerosmith- Living on the edge γιατί..


There's something right with the world today
And everybody knows it's wrong

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...