28.12.08

Θέρμανση του κλίματος: Σύνδεση με αλλαγές οικοσυστημάτων στις εύκρατες λίμνες



Η απαράμιλλη θέρμανση κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει πυροδοτήσει αλλαγές των οικοσυστημάτων σε πολλές εύκρατες βορειοαμερικανικές και δυτικοευρωπαϊκές λίμνες, αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Queen’s και το υπουργείο Περιβάλλοντος του Οντάριο.

Η ομάδα αναφέρει ότι εντυπωσιακές αλλαγές εμφανίζονται τώρα σε πολλές εύκρατες λίμνες, αλλαγές παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν πιο πριν στην Αρκτική όπου η θέρμανση ήταν απότομη(αν και τυπικά, πολλές δεκαετίες αργότερα). Η Αρκτική θεωρείται εδώ και καιρό σαν «ταγός»(μπροστά) στο τι θα συμβεί τελικά με τις πιο ζεστές συνθήκες στα νότια.

«Τα ευρήματα μας προτείνουν ότι σημαντικές οικολογικές αλλαγές συμβαίνουν ήδη στις εύκρατες λίμνες», αναφέρει η ερευνήτρια βιολογίας Dr Kathleen Ruhland, από το πανεπιστήμιο Queen’s στο εργαστήριο παλαιοοικολογικής περιβαλλοντικής εκτίμησης{Paleoecological Environmental Assessment and Research Lab (PEARL)}.

Η έρευνα δημοσιεύτηκες πρόσφατα στο διεθνές περιοδικό Global Change Biology.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις περιβαλλοντικές έρευνες είναι η έλλειψη μακροχρόνιων δεδομένων από όργανα καταγραφής, αναφέρει η Dr Ruhland. «Δεν έχουμε σχεδόν καθόλου δεδομένα για το πώς οι λίμνες αποκρίθηκαν στην κλιματική αλλαγή κατά τις τελευταίες δεκαετίες, και σίγουρα καθόλου
στοιχεία για πιο μακροπρόθεσμες χρονικές κλίμακες», αναφέρει.

«Παρόλα αυτά, τα ιζήματα των λιμνών δίνουν ένα αρχείο σημαντικών καταγραφών για τις παλαιότερες αλλαγές του οικοσυστήματος μέσω των απολιθωμάτων που διατηρήθηκαν μέσα σε αυτά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις αλλαγές που συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες σε μια σύνθεση ειδών που αποτελείται από μικρή, μικροσκοπική άλγη και η οποία διατηρείται στα ιζήματα περισσότερων από 200 λιμνικών συστημάτων στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτές οι άλγες κυριαρχούν στο πλαγκτό που επιπλέει ή βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια των λιμνών και χρησιμεύει σαν τροφή για άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς.

Απότομες αλλαγές του οικοσυστήματος καταγράφηκαν από ένα μεγάλο σύνολο λιμνών από αρκτικές, αλπικές και εύκρατες οικοζώνες στη βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη. Αλλαγές σε υδάτινα οικοσυστήματα κατά μήκος των περιοχών γύρω από τον πόλο στην Αρκτική, βρέθηκαν να εμφανίζονται στο τέλος του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Αυτές ήταν παρόμοιες με αλλαγές στις κοινότητες της άλγης, δείχνοντας μειωμένη κάλυψη πάγου και σχετικές αλλαγές, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών στις εύκρατες λίμνες.

«Όπως το περιμέναμε, αυτές οι αλλαγές συνέβησαν νωρίτερα-περίπου 100 χρόνια- σε πολύ ευαίσθητες Αρκτικές λίμνες, συγκριτικά με εύκρατες περιοχές» αναφέρει ο Dr Smol, που βραβεύτηκε το 2004 με το χρυσό μετάλλιο Herzber αν ο κορυφαίος επιστήμονας του Καναδά.

Σε μια αναλυτική μελέτη από τον κόλπο Whitefish, στη λίμνη Woods, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Οντάριο, ισχυρές σχέσεις βρέθηκαν μεταξύ των αλλαγών στην άλγη της λίμνης και μακροχρόνιων αλλαγών στη θερμοκρασία του αέρα και των καταγραφών τήξης του πάγου της λίμνης(ice-out).

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι, αν και η μελέτη εστιαζόταν στην άλγη που διατηρείται στα ιζήματα των λιμνών, αλλαγές σε άλλα τμήματα του υδάτινου οικοσυστήματος είναι επίσης πιθανές (για παράδειγμα άνθη άλγης και επίπεδα οξυγόνου στα βάθη των λιμνών).

«Η ευρεία εμφάνιση αυτών των τάσεων μας προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς προτείνουν ότι έχουμε ήδη περάσει το κατώφλι των οικολογικών αλλαγών λόγω του κλίματος, ακόμη και με αυξήσεις θερμοκρασίες που βρίσκονται κάτω από τα προβλεπόμενα για το μέλλον θερμοκρασιακά σενάρια για αυτές τις περιοχές», προσθέτει η Dr Paterson. Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι αν οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται με αυτό το ρυθμό, είναι πιθανό ότι νέοι οικολογικοί ουδοί θα ξεπεραστούν ακόμη και απρόβλεπτοι.

The research was funded by the Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada, and the Ontario Ministry of the Environment.
Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Queen's University (2008, December 27). Ecosystem Changes In Temperate Lakes Linked To Climate Warming. ScienceDaily. Retrieved December 28, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/12/081216133442.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...