13.6.08

Ιατρική έρευνα στον πάγο: Μελέτη στην Ανταρκτική θα μετρήσει πως οι άνθρωποι προσαρμόζονται σωματικά σε ακραίο περιβάλλον


staring at the sun
Originally uploaded by satel444
Νέος ιατρικός εξοπλισμός που μεταφέρθηκε πρόσφατα στο σταθμό Κονκόρντια της Ανταρκτικής θα βοηθήσει ώστε να καταλάβουμε πως τα σώματά μας προσαρμόζονται φυσικά σε αυτό το ακραίο περιβάλλον- η γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία για παράδειγμα μιας αποστολής στον Άρη. H ESA(European Space Agency) αναζητεί τώρα έναν υποψήφιο με ιατρικό παρελθόν για να υποστηρίξει τις έρευνες στη βάση ερευνών.
Ο σταθμός της Ανταρκτικής Κονκόρντια βρίσκεται σε ένα από τα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα της Γης. Χτισμένος σε ένα υψίπεδο, στα 3200 μέτρα υψόμετρο, εκτεθειμένος σε ακραίες θερμοκρασίες, σε συνεχές φως το καλοκαίρι και συνεχές σκοτάδι το χειμώνα, καθώς και σε πολλούς άλλους παράγοντες στρες, η παραμονή σε αυτόν τον μοναχικό σταθμό είναι μια τεράστια πρόκληση.

Σκληρός χειμώνας
Για τα 16 μέλη του πληρώματος που μπορούν να φιλοξενηθούν στο σταθμό κατά τη διάρκεια του Ανταρκτικού χειμώνα, οι συνθήκες είναι ακόμη πιο σκληρές καθώς οι ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες κάνουν την πρόσβαση από και προς το σταθμό αδύνατη. Οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτόνομα από το πλήρωμα, με τις πηγές που διαθέτουν.
Ευτυχώς για την ESA, πολλοί από τα ίδια άτομα που κανονικά βρίσκονται κάθε χειμώνα στην Κονκόρντια είναι σχεδόν οι ίδιοι με αυτούς που πρόκειται να επανδρώσουν αποστολές εξερεύνησης στο μέλλον, όπως στον Άρη για παράδειγμα.

Μακροπρόθεσμη Ιατρική Έρευνα
Μαζί με τους συνεργάτες της Κονκόρντια και μια ποικίλη ομάδα ειδικών, η ESA έχει ορίσει την μακροπρόθεσμη Ιατρική Έρευνα: Μια λίστα φυσιολογικών και ψυχολογικών παραμέτρων που συλλέγονται από κάθε μέλος του πληρώματος στην Κονκόρντια, με στόχο την απόκτηση γνώσεων για την ανθρώπινη προσαρμογή σε αυτό το ακραίο περιβάλλον.
Για να διευκολύνει τη συλλογή φυσιολογικών δεδομένων, η ESA επισημοποίησε την ανάπτυξη μια ευκολόχρηστης, φιλικής και ολοκληρωμένης συσκευή καταγραφής, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία των μελών της βάσης Κονκόρντια δεν είχε ιατρικό ιστορικό. Το πρώτο πρωτότυπο μεταφέρθηκε πρόσφατα στην Ανταρκτική και τώρα γίνεται η εκτίμηση από τα μέλη στην Κονκόρντια.
Άλλη ενδιαφέρουσα ιατρική και ψυχολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο σταθμό. Για παράδειγμα, ένα τωρινό πρότζεκτ ερευνά πως η πήξη του αίματος(ο σχηματισμός θρόμβου) επηρεάζεται από το μεγάλο υψόμετρο που υπάρχει στην Κονκόρντια. Αυτή η έρευνα σχετίζεται πολύ με την κατανόηση του «συνδρόμου της οικονομικής θέσης»- το ρίσκο της θρόμβωσης στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αεροπλάνα. Τα ψυχολογικά προγράμματα ψάχνουν για παράδειγμα το πώς το πλήρωμα προσαρμόζεται στο ακραίο περιβάλλον, ή πως αντιμετωπίζει τη δύσκολη κατάσταση. Αυτός ο τύπος έρευνας θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του ερχόμενου χειμώνα.

Κάλεσμα για υποψήφιους
Όπως και τα τελευταία χρόνια, η ESA επιχορηγεί ένα μέλος του πληρώματος με ιατρικό ιστορικό, ώστε να περάσει το χειμώνα στην Κονκόρντια και να υποστηρίξει αυτά τα προγράμματα.
Αν ενδιαφέρεστε: http://spaceflight.esa.int/callforcandidates

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
European Space Agency (2008, June 12). Medical Research On Ice: Antarctic Study Will Measure How Humans Physically Adapt To Extreme Environment. ScienceDaily. Retrieved June 4, 2008, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2008/06/080612131903.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...