Μπορούμε να πούμε ότι εμείς οι άνθρωποι και γενικότερα τα θηλαστικά κυριαρχούμε στον πλανήτη τις τελευταίες δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Παρόλα αυτά τα θηλαστικά μαζί με τα ψάρια, τα ερπετά, τα αμφίβια και τα πτηνά-δηλαδή τα σπονδυλωτά- αποτελούν μόνο το 2% των ζωϊκών ειδών του πλανήτη.
Το υπόλοιπο 98% των ειδών συνίσταται από τα ασπόνδυλα ζώα-ζώα τα οποία στερούνται σπονδυλικής στήλης. Ο αριθμός δηλαδή των ασπόνδυλων οργανισμών είναι τεράστιος και μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν για το πραγματικό νούμερό τους.
Τα ασπόνδυλα έχουν πολλά φύλα.
- Annelida: εδώ ανήκουν οι δακτυλιοσκώληκες (γαιοσκώληκες, βδέλλες, πολύχαιτοι)
- Arthropoda: έντομα, αράχνες, καρκινοειδή
- Cnidaria(Κνιδόζωα): μέδουσες, κοράλλια, θαλάσσιες ανεμώνες, ύδρες
- Echinodermata(Εχινόδερμα): αστερίες, θαλάσσιοι αχινοί, τα αγγούρια της θάλασσας
- Mollusca(Μαλάκια): καλαμάρια, σαλιγκάρια, δίθυρα
- Nematoda(Νηματώδη): εδώ ανήκουν πολλά παράσιτα του ανθρώπου
- Nematomorpha
- Platyhelminthes: τα επίπεδα σκουλήκια
- Porifera: οι σπόγγοι (σφουγγάρια)
Τα ασπόνδυλα έχουν τεράστια σημασία για την ύπαρξη και τη διατήρηση της ζωής.
Ο βιολόγος E. O. Wilson τα αποκάλεσε «μικρά πράγματα που κυριαρχούν στον κόσμο» εξαιτίας του αριθμού τους, της ποικιλότητας και της επίδρασης τους τόσο σε άλλους, μεγαλύτερους οργανισμούς όσο και σε ολόκληρα οικοσυστήματα.
Τα ασπόνδυλα είναι μέρος σχεδόν κάθε τροφικής αλυσίδας που υπάρχει, είτε άμεσα, ως τροφή για ψάρια, αμφίβια, πτηνά, θηλαστικά είτε έμμεσα ως συντελεστές στην αδιάκοπη ανακύκλωση των θρεπτικών στο έδαφος. Οι τροφικοί ιστοί είναι συχνά εξαρτημένοι από τα ασπόνδυλα είδη που συνεισφέρουν σημαντικά σε διαδικασίες όπως η γονιμοποίηση με γύρη(επικονίαση) και η διασπορά των σπόρων. Με απλά λόγια, ένας κόσμος χωρίς ασπόνδυλα θα ήταν πολύ φτωχός, και τα οικοσυστήματα θα κατέρεεαν.
Πηγές:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Invertebrate
- http://www.xerces.org/why_conserve_inverts.htm