26.10.08

Επίδραση των κλιματικών αλλαγών στις λίμνες



Οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στις λίμνες, στις πιο ζεστές και πιο κρύες περιοχές της Γης. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έφτασαν Γιαπωνέζοι και Γερμανοί ερευνητές έπειτα από μελέτες σε βαθιές(με κρατήρα) λίμνες της Ιαπωνίας.
  • Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Hokkaido, από ινστιτούτο περιβαλλοντικών επιστημών του Hokkaido, το πανεπιστήμιο Kagoshima και το κέντρο Helmholtz για περιβαλλοντική έρευνα(UFZ) συνέκριναν σύγχρονες μετρήσεις με μετρήσεις που είχαν γίνει 70 χρόνια πριν. Αυτό επιβεβαίωσε μια αύξηση της θερμοκρασίας στα στρώματα των βαθιών νερών των λιμνών, νότια της Ιαπωνίας, ενώ οι θερμοκρασίες στα βαθιά νερά των λιμνών του Βορρά, παρέμειναν ίδιες.
  • Η αύξηση στις θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην ανταλλαγή των θρεπτικών μέσα στο νερό. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η διαδικασία της κυκλοφορίας του νερού μπορεί να επηρεαστεί τόσο πολύ από την αύξηση της θερμοκρασίας και άλλους κλιματικούς παράγοντες ώστε οι παροχές οξυγόνου στα χαμηλότερα βάθη να είναι ανεπαρκείς για πολλούς οργανισμούς, οδηγώντας σε μια συσσώρευση θρεπτικών στα βαθιά νερά, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Οι μετρήσεις από το 2005 και το 2007 στις βαθιές γιαπωνέζικες λίμνες caldera(με κρατήρα) παρέχουν πληροφορίες για την κατανομή των διαλυμένων θρεπτικών μέσα στο νερό. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους αυτή η αλυσίδα λιμνών αποτελεί ένα άριστο αντικείμενο έρευνας σχετικά με την παροχή γενικών πληροφοριών για την κυκλοφορία του νερού κάτω από ασταθείς κλιματικές συνθήκες, που ισχύουν ακόμη και σε άλλες λίμνες του κόσμου.

Πρώτα, οι λίμνες που μελετήθηκαν καλύπτουν ένα ευρύ κλιματικό φάσμα.
Δεύτερον, η ανταλλαγή θρεπτικών και οξυγόνου ανάμεσα στα βαθιά νερά και την επιφάνεια των λιμνών που ερευνήθηκαν, ελέγχεται αποκλειστικά από τις διαφορές της θερμοκρασίας. Οι ερευνητές βρήκαν ότι σχεδόν όλες οι λίμνες που μελετήθηκαν έδειξαν μια καλή κατανομή των διαλυμένων θρεπτικών, παρά τα τεράστια βάθη(μέχρι 423 μέτρα).

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι θερμοκρασίες των βαθιών νερών στις πιο κρύες λίμνες θα παραμείνουν ίδιες σε ζεστούς χειμώνες, κάτι που σημαίνει ότι οι αυξήσεις στη θερμοκρασία δε θα είναι υπερβολικές, ενώ οι θερμοκρασίες στα βαθιά νερά των πιο ζεστών λιμνών είναι πιο πιθανό να αυξηθούν.

Η ποιότητα των νερών στις λίμνες είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας για τον τουρισμό, τις εταιρίες νερού και τις επιχειρήσεις αλιείας. Επομένως η διαμόρφωση της ποιότητας του νερού κάτω από διαφορετικές συνθήκες είναι κάτι που απασχολεί τους ερευνητές.

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
Helmholtz Association of German Research Centres (2008, October 23). Impacts Of Climate Change On Lakes. ScienceDaily. Retrieved October 26, 2008, from http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081021120918.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...