3.10.08

Τύπος πλαγκτόν- πηγή τροφής για πολλά ψάρια- έχει την ικανότητα να επιβιώσει από την κλιματική αλλαγή


Ερευνητές από το Queen έχουν βρει ότι η κύρια πηγή τροφής για πολλά ψάρια- μεταξύ των οποίων και του μπακαλιάρου- στο Βόρειο Ατλαντικό φαίνεται να προσαρμόζεται με σκοπό να επιβιώσει από την κλιματική αλλαγή.

Δισεκατομμύρια Calanus finmarchicus, ένα είδος πλαγκτού, που είναι μερικά χιλιοστόμετρα σε μέγεθος, ζουν στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού όπου έγινε η έρευνα.

Αποδείχθηκε ότι ανταποκρίθηκαν στην παγκόσμια υπερθέρμανση μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων, περίπου 18,000 χρόνια πριν, με τη μετακίνηση προς τα βόρεια και διατηρώντας μεγάλα μεγέθη πληθυσμού. Επίσης προτείνεται ότι αυτά τα ζώα ίσως είναι ικανά να καταγράψουν την τωρινή αλλαγή στο ενδιαίτημα.
Η συνέπεια της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα του πλανήτη είναι ένα από τα σημεία κλειδιά τα οποία προσπαθούν να εστιάσουν οι επιστήμονες και η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε σήμερα στο Proceedings of the Royal Society B,

Μία από τις κύριες προβλεπόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι μια ενισχυμένη αλλαγή στην κατανομή των ειδών.

Ο υπεύθυνος της έρευνας, Dr Jim Provan, είπε ότι η ανακάλυψη για ένα είδος ότι έχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι σπάνιο παράδειγμα καλών νέων.

“Τα αποτελέσματα μας, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, προτείνει ότι τα είδη έχουν γίνει ικανά να αλλάζουν την κλίμακα της κατανομής τους ως απόκριση σε προηγούμενες αλλαγές στο κλίμα της Γης, και μπορούν να καταγράψουν τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, ένα χαρακτηριστικό που ίσως είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση.

“Η γενετική ποικιλότητα των ειδών- η τάση του γενετικού υποβάθρου του πληθυσμού να διαφέρει από άτομο σε άτομο- έχει μείνει υψηλή, που είναι καλό νέο, και προτείνει ότι αυτά τα ζώα ίσως είναι ικανά να καταγράψουν την τωρινή αλλαγή στο ενδιαίτημα που προκύπτει από την παγκόσμια υπερθέρμανση.

“Αν τα είδη δεν μπορούσαν αν αποκριθούν, ίσως εξαφανίζονταν και τότε θα υπήρχε μεγάλη απειλή για τα είδη ψαριών που τα χρησιμοποιούν ως τροφή”

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:

Queen's University Belfast. "Type Of Plankton -- Food Source For Many Fish -- Has Ability To Survive Climate Change." ScienceDaily 24 September 2008. 3 October 2008 /releases/2008/09/080924075311.htm>.

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...