35% των πουλιών του κόσμου, 52% των αμφιβίων και 71% των κοραλλιών που συμμετέχουν στην κατασκευή υφάλων σε θερμά νερά, είναι πιθανόν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης του IUCN.
Στην αναφορά ταυτοποιήθηκαν περισσότερα από 90 βιολογικά χαρακτηριστικά που πιστεύεται ότι καθιστούν τα είδη περισσότερο ευάλωτα στην αλλαγή του κλίματος. Βρέθηκε ότι 3,438 από τα 9,856 είδη πουλιών του κόσμου έχουν τουλάχιστον ένα από τα έντεκα χαρακτηριστικά που μπορούν να τα κάνουν ευπαθή στις κλιματικές αλλαγές.
Οι οικογένειες των άλμπατρος, των πιγκουΐνων, των θαλασσοβατών, των θυελλοπόρων είναι όλες πιθανά ευπαθείς στην κλιματική αλλαγή, ενώ οι οικογένειες των ερωδιών, των ψαραετών, των τσίφτιδων, των γερακιών, και των αετών είναι ανάμεσα σε αυτό που είναι πιθανό να είναι λιγότερο ευαίσθητα στην αλλαγή του κλίματος.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που έγιναν συστηματικές εκτιμήσεις της ευπάθειας των ειδών λόγω της αλλαγής του κλίματος», εξηγεί η Wendy Foden, του προγράμματος της IUCN.
«Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη, αλλά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για τη διαχείριση έχουν πολύ μικρή καθοδήγηση στο ποια είδη πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο».
Η έρευνα βρήκε επίσης ότι 3,217 από τα 6,222 αμφίβια του κόσμου είναι πιθανόν να έχουν ευπάθεια απέναντι στις αλλαγές του κλίματος. Τρεις οικογένειες σαλαμάνδρων μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευπαθείς, ενώ 80-100% των οικογενειών των βατράχων στις Σεϋχέλλες, των βατράχων της Ινδίας που ζουν σε λαγούμια, των αυστραλιανών βατράχων του εδάφους, των φρύνων με κέρατα, και των glassfrogs(αυτοί που έχουν πόδια-βεντούζες νομίζω) εκτιμήθηκαν ως ευαίσθητες.
Ειδικές απαιτήσεις ενδιαιτημάτων, όπως είδη με λάρβες που εξαρτώνται από το νερό, καθώς και αυτά που είναι ανίκανα να εξαπλωθούν λόγω εμποδίων όπως οι μεγάλες δεξαμενές νερού ή τα ενδιαιτήματα που έχουν μεταμορφωθεί από τον άνθρωπο, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η αναφορά βρήκε ότι 566 από τα 799 είδη κοραλλιών που ζουν στα θερμά νερά και συμμετέχουν στην κατασκευή υφάλων είναι πιθανόν ευαίσθητα στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η οικογένεια Acroporidae, παρουσίασε ιδιαίτερα μεγάλους αριθμούς ευαίσθητων ειδών ενώ η οικογένεια Fungiidae, που περιλαμβάνει τα κοράλλια-μανιτάρια καθώς και η οικογένεια Mussidae, δεν παρουσίασε τόσο μεγάλη ευαισθησία.
Σύμφωνα με τη κόκκινη λίστα της IUCN για τα απειλούμενα είδη, 32% των αμφιβίων απειλούνται με εξαφάνιση. Από αυτά, το 75% είναι ευαίσθητο στην κλιματική αλλαγή, ενώ το 41% των μη απειλούμενων ειδών είναι ευπαθή στις αλλαγές του κλίματος. Για τα πουλιά, το γενικό ποσοστό αυτών που απειλούνται με εξαφάνιση είναι χαμηλότερο-12%. Παρόλα αυτά, το 80% αυτών είναι ευαίσθητα στην κλιματική αλλαγή.
«Υπάρχει μια μεγάλη επικάλυψη ανάμεσα στα απειλούμενα και στα ευαίσθητα λόγω κλιματικής αλλαγής είδη αμφιβίων και πτηνών», λέει ο Jean-Christophe Vié, επικεφαλής του προγράμματος της IUCN για τα είδη. «Η κλιματική αλλαγή ίσως προκαλέσει μια απότομη αύξηση στον κίνδυνο και στο ποσοστό εξαφάνισης των ήδη απειλούμενων ειδών. Αλλά επίσης θέλουμε να επισημάνουμε τα είδη που τώρα δεν απειλούνται αλλά είναι πολύ πιθανόν να κινδυνεύσουν καθώς οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνονται. Κάνοντας το αυτό ελπίζουμε να προωθήσουμε προνομιακή και πιο αποτελεσματική δράση διαχείρισης».
Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
IUCN (2008, October 13). Climate Change: Pushing Species To The Brink. ScienceDaily. Retrieved October 14, 2008, from http://www.sciencedaily.com /releases/2008/10/081013142545.htm
earthsos.gr/earthsos.blogspot.com
2 σχόλια:
Καλέ μου φίλε. Σε παρακολουθώ και σε διαβάζω με μεγάλη προσοχή. Νομίζω θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να έβαζες κατά καιρούς και κάποιες προτάσεις, συμβουλές επιστημόνων και μη, οικολογικών οργανώσεων, για τον τρόπο συμπεριφοράς όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και πιο εξειδικευμένα σε όλα εκείνα τα είδη που έχουν ανάγκη από την προστασία μας. Ίσως να το βλέπεις σαν φωνή βοώντος εν τη ερήμω αλλά εγώ πιστεύω στο λέγε-λέγε κάτι θα μείνει. Έστω και ένας να πειστεί να αλλάξει συμπεριφορά ή να αρχίσει να προσέχει τι κάνει, κέρδος θα είναι.
Μη το πάρεις σαν υπόδειξη. Πρόταση πες το... Φιλκά...
Οι προτάσεις φίλες blogoulis είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες. Είναι απαραίτητες!
Δημοσίευση σχολίου