17.1.09

Η Αρκτική ζεσταίνεται περισσότερο από άλλες περιοχές: Άνοδος της στάθμης των θαλασσών, Προβλέψεις

melting

Οι αλλαγές της θερμοκρασίας στην Αρκτική συμβαίνουν σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλα μέρη του βόρειου ημισφαιρίου, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον.

Σαν αποτέλεσμα, οι παγετώνες και τα στρώματα πάγου λιώνουν, ο πάγος της θάλασσας υποχωρεί και η αύξηση των επιπέδων της στάθμης αναμένεται να συνεχιστεί.
Μια νέα εκτενής επιστημονική σύνθεση των αρκτικών κλιμάτων του παρελθόντος δείχνει για πρώτη φορά την πολύπλοκη φύση του αρκτικού κλίματος.

Η U.S Geological Survey καθοδήγησε αυτήν την νέα εκτίμηση, που είναι μια σύνθεση δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών και γράφτηκε από μια ομάδα κλιματικών επιστημόνων από τις ακαδημίες και την κυβέρνηση.

Η επιτροπή της αναφοράς είναι το πρόγραμμα επιστήμης για την κλιματική αλλαγή των Η.Π.Α στο οποίο συνεισφέρουν 37 επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.


Η νέα αναφορά βγάζει επίσης μερικά συμπεράσματα για την Αρκτική:
  • Αν τα πάρουμε μαζί, το μέγεθος και η ταχύτητα της καλοκαιρινής απώλειας του πάγου της επιφάνειας της θάλασσας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι πολύ ασυνήθιστο συγκρινόμενο με προηγούμενα συμβάντα , χιλιάδες χρόνια πριν, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αλλαγές στην τροχιά της Γης αυτό το χρονικό διάστημα έχουν κάνει πιθανά την απώλεια πάγου της θάλασσας λιγότερη, όχι περισσότερη.

  • Η αποδεκτή θέρμανση μερικών βαθμών κελσίου είναι πιθανόν να είναι αρκετή για να προκαλέσει την σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας, το οποίο θα αυξήσει τα επίπεδα στάθμης της θάλασσας κατά μερικά μέτρα.

  • Το παρόν ποσοστό της ανθρωπογενής Αρκτικής θέρμανσης είναι συγκρίσιμο με κορυφαίο φυσικά ποσοστά που καταγράφηκαν από ανακατασκευές των κλιμάτων του παρελθόντος. Παρόλα αυτά, μερικές προσομοιώσεις των μελλοντικών ανθρωπογενών αλλαγών υπερβαίνουν την καταγεγραμμένη φυσική μεταβλητότητα.

  • Το παρελθόν μας λέει ότι όταν οι ουδοί του κλιματικού συστήματος ξεπεραστούν, η κλιματική αλλαγή μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη και πολύ γρήγορη. Δε μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι η επαγόμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή θα πυροδοτήσει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

«Η αναφορά αυτή παρέχει την πρώτη εκτενή ανάλυση για τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε όσον αφορά τις κλιματικές συνθήκες του παρελθόντος στην Αρκτική, με μετρήσεις από πυρήνες πάγου, στρώματα και άλλα εργαλεία της Γης που καταγράφουν τις θερμοκρασίες και άλλες συνθήκες», αναφέρει ο διευθυντής της USGS Mark Myers.


Final Report of Synthesis and Assessment Product 4.1 Coastal Sensitivity to Sea-Level Rise: A Focus on the Mid-Atlantic Region

Μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από:
United States Geological Survey (2009, January 16). Arctic Heats Up More Than Other Places: High Sea Level Rise Predicted. ScienceDaily. Retrieved January 17, 2009, from http://www.sciencedaily.com­ /releases/2009/01/090116111135.htm

earthsos.gr/earthsos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αξολότλ, η Μεξικάνικη σαλαμάνδρα που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό

Το αξολότλ, γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα ( Ambystoma mexicanum  -  μεξικανικό αμβύστομα ) είναι μια νεοτενική (παιδομορφική...